Щастието вече не е в парите, пандемията извади на първо място социалните контакти

Все повече оценяваме разходките на открито в голямото затваряне
Обновена: 2 фев 2021 15:23 | 2 фев 2021 14:14, Камелия Цветанова
82
Щастието вече не е в парите, пандемията извади на първо място социалните контакти
Снимка: Pixabay

Заради несигурността и изолацията по време на карантинните мерки през 2020 г. хората са променили възгледите си за това какво ги прави щастливи и какво определят като житейски важно. Все повече хора си  дават по-ясна сметка за значението на социалните контакти и живота в общност, сочат данните от  Глобално проучване за щастието Wall’s Happiness Research 2020, което обхваща 12 500 души от 12 страни – Великобритания, Германия, Италия, Финландия, Ирландия, Турция, Мексико, Индия, Пакистан, Филипините, Индонезия и Тайланд.

От нови взаимоотношения със съседите до възобновяване на контактите със стари приятели – хората отварят нова страница в представите си как да бъдат щастливи.

65% от респондентите съобщават, че трайно са променили възгледите си за това какво е щастие.

Резултатите от изследването сочат, че щастието е изведено като приоритет и че сега онова, което най-съществено допринася за него, е грижата за хората от всички слоеве на обществото. На въпроса какво е важно и какво ги прави щастливи у дома по време на изолация 58% от анкетираните от различни поколения отговарят, че това са човешките взаимоотношения, 45% посочват прекарването на време на открито, 42% – физическите упражнения, а 35% – работата.

Над три четвърти (78%) от хората в световен мащаб са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите. Тази заявка за промяна се подкрепя от по-младите членове на обществото, като във възрастовата група 25-34 години се наблюдава най-голям дял привърженици.

Вместо да оценяват с приоритет индивидуалния финансов успех, статуса и личното имущество, днес хората придават по-голямо значение на социалните контакти и битието в общност като фактори, които са изключително важни за щастието.

„Това, което сочат данните, е индикация за по-широка обществена промяна. Твърде дълго хората свързваха материалното имущество, финансовия просперитет и успеха с щастието. И макар че всичко това несъмнено е важно, сега все повече осъзнаваме, че именно човешките взаимоотношения и контакти внасят истински смисъл и щастие в живота", посочва лорд Ричард Лайърд, професор в London School of Economics и съавтор на Доклад за световното щастие.

„Прекалено дълго хората търсеха щастието в грешната посока, докато времето, прекарано в изолация от семейството и приятелите, промени оценката ни за значимостта на човешките взаимоотношения и подкрепата на общността“, добавя той

„Социалното свързване е за цял живот, а не само за периодите на затваряне. Когато поддържаме градивни отношения с другите, всички се чувстват по-щастливи. Става дума най-вече за малки стъпки – например обикновени жестове на доброта, поздрав или усмивка, да покажем, че ни е грижа за някого, да вдигнем телефона, вместо да изпратим съобщение, да изразим признателност и и да казваме „благодаря“. Тези малки жестове водят до натрупване”, посочва Ванеса Кинг, един от методолозите на проучването и експерт в областта на позитивната психология.

Данните показват, че по-младите поколения ще направляват промяната в начина, по който се стремим да постигнем щастието.

70% от 25-34-годишните споделят, че са променили мнението си по въпроса за щастието. Следват 35-44-годишните с 68% и 16-24-годишните с 65%. Хората на възраст между 45 и 55 години, както и тези над и 55 години са с най-нисък процент променени възгледи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен пък щастието е да ти отворят фитнеса :)
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще продължат да ни убеждават колко е готино да си беден...
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Рана има гьотири.Вече и буболечки можеш да ядеш.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Тате, какво е щастие?-Ще разбереш, сине, като се ожениш, но вече ще е късно!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обезценвването на парите непременно ще се случи. Едно три-пет години на купонна система за всички, и ела гледай как за няколко дена бавно и полека ще порастем с няколко века.Рънъта, рънътааааа.Ама още отсега някои тъпчат бункери със запаси. Което не е гаранция. Но хлафът гсрснтирано ще пбърне нещата. А те в момента са ликвидно самоуверени. Плондер де дуе, дуе, а после?Та така.
20
0
 
15
 
! Отговори
лукавия преди 3 години
Най щастливи са в бангладеш, непал и по островите из пасифика. Немат грижа за нищо и само се хилят. Особеното по островите е , че освен дето немат грижа ами и се чykaт бясно за кеф и резко се размножават.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щастието не идва отвън, а отвътре в човека! Всеки сам трябва да си отговори на въпроса - какво е щастие?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По тази логика значи вие сте най-щастливите хора в Европа. Хем бедни, хем социални като стадо овце, същински късметлии.
17
4
 
23
 
! Отговори
Чичко паричко преди 3 години
Щастието никога не е било в парите, а в тяхното количество.
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Ми може. Ако отидеш веднъж в Индия ще се убедиш.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казаха ония няма да имате нищо и ще сте щастливи. Големия рестарт... а тия пропагандират ли пропагандират... Дайте ми пари пък аз ще му мисля 1 проблем по малко...
14
0
 
24
 
! Отговори
ОРфи преди 3 години
Аз пък наобратно, цял живот съм сду хан, но в пандемията всички се сду хаха, и аз защото съм свикнал, се оказах някакъв щастливец по новото нормално.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човечеството ще стане свободно, когато се откаже от това безумие на капиталистическата система, водещо до идиокрация и погубващо милиарди души, наречено пари. Всичко друго е от Лукавия.
12
3
 
2
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Сега като втълпите на хората, че щастието не е в материалното, съвсем ще е*ете майката на икономиката. Ще свиете потреблението, ще ожесточите свръхпроизводството и ще насърчите конфликтите между хората заради нарастващата безработица и последваща всеобща бедност. Накрая ще приземите света в краката на следващия Хер Ши*к*лгру*бер и тогава всички заедно ще видим кон боб яде ли.
11
1
 
17
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Иначе са прави де....Нали оная мумия л.иванова пееше "Не всичко е пари приятелю"...Ама като я каниха да пее в благотворителен концерт за сираци си поиска хонорара нали?!?Парите нямат значение само когато ги имаш,ама много ги имаш.Ай сиктир с тия статии, вчера ни обясняваха, че плащаме най-малко за ток,парно и газ.Да се чуди човек, що немеца не моли за БГ паспорт, ами се мъчи там с тия високи сметки.
10
1
 
13
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
"Щастието вече не е в парите"Еббббаси - рЕзко се почуствах много щастлив.Хора, песни пейте, погачи месете, хорца вийте и благодарете на тия 240 хайдуци, че благодарение на тях сме най-щастливия народ.
9
0
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До БЕЗ ПАРИПрав си, за съжаление.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече хора измряха от мерките наложени срещу вируса,а не от самия вирус!!
7
0
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Може щастието да не е в парите, но пък нещастието е в липсата им. Както казват "класиците" - По-добре здрав и богат, отколкото беден и болен!
6
2
 
32
 
! Отговори
Няма преди 3 години
По-голямо щастие от здравето ,без него всичко останало е без значение!!!