Д-р Петров: Донорите за трансплантация са с фалшиви имена

Бившият директор на болница "Лозенец" може да се опита да укрие доказателства
11 юни 2021 14:40, Анисия Иванова
70
Д-р Петров: Донорите за трансплантация са с фалшиви имена
Снимка: БГНЕС

Агенцията по трансплантации е проверила чуждите граждани, донори и трансплантирани у нас, и проверката е показала, че голяма част от тях не съществуват, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел“, уточни зам.-министърът.

Още по темата

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов заради съмнения за извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

"Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев, но в началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение до приключване на производството по жалба на Спасов.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства.

„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
8
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Трябва да се намеси Европа - в България са убивани хора , изваждани са им Органи за Търговия .ЕС ще има Доклад , но след 1 година , изчакват Прокуратурата да си свъши Работата - Но Уви , няма Главен Прокурор .Сигурен съм че ЕС , Русия , Европа и САЩ в Момента правят Разследване за това Престъпление .
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Незная Не знаеш, но даваш мнение, и искаш присъда. За да има образувано дело трябва да има ДОКАЗАТЕЛСТВА. На принципа една жена каза, каквото е твърдението на временния министър не става. Има ли доказателства? явно доказателства няма. Значи всичко е лъжа и предизборна агитация. Защо всички чегъртачи не подадат сигнал, не до българската прокуратура, а до Европейската прокуратура??? Кьовеши беше 2 дни в България, и каза, че ще разгледат ВСИЧКИ сигнали, С ДОКАЗАТЕЛСТВА....ама доказателства няма.
16
3
 
5
 
! Отговори
потърпевщ преди 2 години
Направих си операция от херния и преди още да заспя в унес видях с очите си как започнаха да ми точат кръв без мое съгласие нали това също е орган че кво и пречи да са си резнали и друго
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""""Д-р Петров: Донорите за трансплантация са с фалшиви имена.""""" - - - Това вече е много, много сериозно!!!! Къде е прокуратурата, къде е Меринджея Гешев???
14
2
 
14
 
! Отговори
ННС преди 2 години
Толкова долно и гнусно нещо, като във филм на ужасите, ама не е.Това задмина и Магнитски, и ББР и магистралите..
13
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То президента ни е фалшив та камо ли донорите
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми когато се наложи да повикам линейка за майка ми, немаха носилка, че за едни донори ли ще се оплакваме :))
11
3
 
4
 
! Отговори
деиствителността преди 2 години
Даже донорите си плащат за операция на техен проблем и покраи тяхната и взимат орган без тяхно знание и дори да заподозреш няма как да се провериш или оплачеш ако вече не си починал от коронавирус
10
4
 
5
 
! Отговори
вещ преди 2 години
Донорите са българи нищо не подозиращи оперирани за друго или вече починали от коронавирус
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е на дъното, ние открихме ново дъно под дъното... срам ме е, а те спят спокойно. Искам ги разпънати пред болницата на кръст и всички болни кото минават да ги плюят
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вадете гилотината, само така ще се оправи това блато. Започвайте ги наред ... вземете пример от Жана д'Арк и как се е опълчила на самозабравелите се тогава във върхушката. Искам зрелища и да хвърчат крадливи глави. Ясно е че затвор няма да има, даже не си хабете времето с тази мафиотска система на сляпата Темида. Толкова сляпа че направо Рей Чарлз ще и завиди.
7
0
 
24
 
! Отговори
Каунь преди 2 години
И Торбатъ от Банкя сто процента е в играта с неговият здравен министър. Скоро време ще скат в кофи във Софийската пандела.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Перуката - у кауша! И кантара и него там да го пенсионират!
5
3
 
30
 
! Отговори
69 преди 2 години
вярно, е че няма таква държава, по гнусно нещо от това не знам да има
4
2
 
21
 
! Отговори
Каскетски преди 2 години
Не бързайте де. Имам още няколко казана за ракия да пребера и да обсъдя 2-3 селски пияници и после евентуално ще се захвана.
3
34
 
2
 
! Отговори
Антирадеф преди 2 години
Ей *** брей. Защо не се цитират кои точно членове и алинеи и от кой закон са нарушени. Предизборни кьорфишеци.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чак па фалшиви имена ? -сигур са тея от маалите ,там мн наркомани и кат свършат парите сичку прудават - бъбреци,деца,жени ..........
1
4
 
20
 
! Отговори
Незная преди 2 години
Но невидим ли вече осъдени хора влезли в затвора просто вече тази държава трябва да бъде зачеркната веднъж завинаги вътре майка ви устата вътре