Двойно повече чужденци избраха българското Черноморие

И все пак има спад от 28% в сравнение с 2019 г.
Обновена: 8 авг 2021 14:28 | 8 авг 2021 14:15, Камелия Цветанова
72
Двойно повече чужденци избраха българското Черноморие
Снимка: БГНЕС

Европейците са по-смели, когато става въпрос за пътувания. Те се чувстват прекрасно в България, тъй като няма толкова много ограничения - не трябва да се носи маска навън, може да посещаваш ресторантите и кафета, без да си ваксиниран. По тази причина имаме 2 пъти повече чужденци в сравнение с миналата година. През август месец се очаква да надхвърлим 1.5 млн. чужденци, които ще влязат в страната, при 740 000 миналата. Това е с около 28% спад спрямо 2019 г. При 2 556 000 чужденци, преминали през границата през 2020 г., тази година ще имаме около 8 млн. Това каза доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Клуб Investor" на BloombergTVс водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

"Ако бяхме пуснали туристите от Русия и Великобритания щяхме да достигнем от 8 800 000 до 9 000 000 чуждестранни туристи, което щеше да бъде с около 30% по-високо от миналата година", каза той.

Август месец е много силен, но имаме спад в началото на годината с около 50%, ще имаме спад и в края на годината, който ще бъде 40%, така че средно за годината ще бъде около 35%, обясни Драганов.
От думите на госта стана ясно, че плажовете по Черноморието са пълни, като туристите се оплакват, че няма достатъчно шезлонги и чадъри.

„Ние предупреждавахме, че след 25 юли ще има много туристи по морето, като дори няма да има места за паркиране, но тогава не предвидихме, че няма да има и шезлонги. Големият натиск е върху чадърите и шезлонгите, дори и без чужденци места няма“, каза той.

Доц. Румен Драганов смята, че през 2020-2021 г. устойчив е семейният туризъм, малкият корпоративен, както и хората, които са създали качествен туристически продукт.

Гостът коментира новината, че от служебното правителство да предложили идеята да се дават туристически ваучери на хората, които ще се ваксинират.

Аз съм на противоположното мнение – до 1-ви ноември ваксините трябва да бъдат безплатни, като трябва да се използват всички дози, закупени от правителството, а не да се раздават на трети страни. Не приемам възнаграждение за непроявена интелигентност. Аз не искам да тежат на моя джоб като данъкоплатец онези, които развиват теорията, че не е добре да се ваксинират, каза Драганов.

"Всеки, който е против ваксините, трябва да си понесе последиците и да плаща за лечението си, а не да унищожава моите пари като данъкоплатец, които съм дал за закупуване на ваксина", посочи  той.
Доц. Румен Драганов подкрепя идеята за предоставяне на туристически ваучери на учениците, пенсионерите и работниците.

Учениците трябва да получат ваучери от гледна точка на това, че ще могат да обиколят страната и да се запознаят с историческите и културните паметници, които са част от тяхната образователна програма. При пенсионерите има самотни хора, които трудно се ангажират да пътуват, като въпросът не е само финансов. Работниците вече имат ваучери за храна, но идеята е те да се използват и за почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: морепочивкаДраганов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 15 - смятай колко ти е скучно в Черна гора щом дори и на почивката си циклиш в новинарски сайтове, хахаха. Новини ли търсиш? Нищо ново от 40 години насам, живота си върви и единственото важно е кой-колко се е смял. На едни им трябва почивка в Черна Гора за да се почувстват живи, докато на други им е достатъчно да се събудят и да послушат миризливите гълъби под терасата. :}
25
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е добре, но ако си на Слънчака, където почти не се виждат българи. Останалите плажове и курорти са силно замърсени с българи и не е гот.
24
2
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 25 - Такива като теб в чужбина най-лесно се разпознават, че са българи... По липсата на шубинизъм. ;} Човека на 21ви век живее в условия в които е длъжен да се наслаждава както на *** в метрото на Ню Йорк така и на калните аскети в Индия. Който вижда лукса далеч от себе си е обречен да живее в мизерия.
23
10
 
14
 
! Отговори
До коментар 20 преди 2 години
Позна ли се в описанието на човека бе селски бек измислен? Истината боли нали? Не е важно КЬДЕ си изкарва парите човека ,а КЬДЕ ги харчи. Много е прав че е избрал Черна гора там е супер.Да не е луд тука да си дава парите по нашето море,цял ден да му мирише на *** и да гледа *** като тебе как се дерат надрусани на чалга.Скрий се нвкьде тьпак.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали нямало резервации, нали ревяха за помощи и че щяли да фалират хотелиерските мафиоти?
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бре таральольо, че те и ваксинираните хем заразяват, хем боледуват. Тогава и те да си плащат лечението, щом зорлем са се набутали. Той не искал от неговите данъци да се лекуват неваксинирани. Аз пък не искам от моите да се лекуват разпространители на вируси. Анадънму?
20
3
 
15
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Черна гора е пералнята за пари на Югославските мутри.
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двойно повече чужденци днес, десеторно повече заразени след 2 седмици
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Черна гора нямало мутри. Хахахахайа егати комиците има тук :))) хахахахахах Ама печелиш пари в България нали клоун. *** работи там и си стой там на море :)
17
4
 
3
 
! Отговори
Асев преди 2 години
До До тьпите мутри800 километраааа???Ти не си добре,бе пич!!?!?!
16
7
 
13
 
! Отговори
До15 преди 2 години
Че те мутрите 3ти месец са на власт
15
0
 
3
 
! Отговори
щот тука преди 2 години
корона нямааа . ние сме ре публика
14
16
 
27
 
! Отговори
До тьпите мутри преди 2 години
Пиша ви от плаж Свети Стефан в Черна гора.Тук съм сьс жена ми,грам не съжалявам за изминатите 800 километра.Тук е рай,красиво,чисто,гостоприемни хора,цените по-ниски от *** наречена "родно черноморие".Няма тьпи мутри крещящи в наркотичен екстаз под звуците на гнусна чалга,няма малолетни уроспии с изкуствени мигли гледащи като ***,няма подрастващи *** ,целите в татуировки .....няма ги тези БГ простотии,няма и да ги има.С рька на сърцето се моля всички мутри хотелиери да фалират.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От коментарите личи Бай *** винаги e Бай бай *** и така си остава
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо никой не говори за бум на заразените от ***? Там умишлено заразяват, а аптеките не разполагат с лекарства за тези червеи?! Хората умират не само от короната ! Мразя тази скапана държава !
11
4
 
10
 
! Отговори
морски преди 2 години
Пари се правят от собственици на хотели първа, втора, даже трета линия.В малките хотелчета.Обаче няма персонал!Няма и да има, при тези експлоатации зверски.Сами си работят хотелиерите семейно, но гълтат хапчeта за да издържат.А мутрите перат пари, затова докараха толкоз бедни туристи.За храната не е точно така, защото българи си носят или купуват от магазини.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек от 100 на 200, че миналата година нема никой.
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф голям... гръцките и турски троловее отиват на уволнение. Пяна им излиза вече от устата 2г да плюят , а българските туристи стават все повече по нашето море ;) Не се хванаха ба куката.. ама то няма и как с тоя интелект на троловете. Бай бай мисиркиии
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да плащат повече данъци. Не може при криза само да се иска, държавата да подпомага всячески бизнеса, после нищо да не връщат. Има толкова много производители, които не получиха нищо за сметка на третичния сектор.
7
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрохотелиера пак Лъже ,та да не плаща данъци - къв спад Бе ? -на морето е Гмежжж -цени двойни , продават всичкото замразено от Години евтино месо, китайски цаци и гадории ,а в 4 звезди е най-страшната Измама ! Гадния алчен българаш надмина себе си