Девет китайски самолета влязоха във въздушното пространство на Тайван

Тази операция не е необичайна
Обновена: 24 фев 2022 16:31 | 24 фев 2022 16:31, Нели Христова
163
Девет китайски самолета влязоха във въздушното пространство на Тайван
Снимка: БГНЕС

Тайванските военновъздушни сили съобщиха, че девет китайски самолета са влезли в зоната за противовъздушна отбрана на страната, съобщи тайванското министерство на отбраната. Това се случва в същия ден, в който Русия нахлу в Украйна.

Тайван, за който Китай претендира, че е нейна територия, се оплаква от редовни подобни мисии на китайските военновъздушни сили през последните две години, въпреки че самолетите не се доближават до самия Тайван.

Броят на участващите самолети е доста по-нисък от последното мащабно нахлуване - 39 китайски самолета на 23 януари,. Оттогава подобни облитания са спорадични с много по-малко самолети.

Министерството заяви, че последната мисия включва осем китайски изтребителя J-16 и един разузнавателен самолет Y-8, които са преленели над район на североизток от контролираните от Тайван острови Пратас в горния край на Южнокитайско море.

Тайвански изтребители са изпратени, за да предупредят китайските самолети. Били са разположени и ракети за противовъздушна отбрана, за да "наблюдават дейностите", каза министерството.

Тайван внимателно наблюдава кризата в Украйна, предполагайки че Китай може да се опита да се възползва от ситуацията, за да се премести на острова.

Въпреки че Тайван не съобщава за необичайни движения на китайските сили, правителството е повишило нивото на готовност.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и рутинно осъжда продажбите на оръжие на САЩ или други прояви на подкрепа от Вашингтон.

Говорейки в Пекин по-рано в четвъртък, когато беше попитан за новата индо-тихоокеанска стратегия на САЩ, говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей повтори, че Тайван е "основен проблем" на Китай и няма да толерира никаква чужда намеса.

"Призоваваме американската страна да признае високата чувствителност на въпроса с Тайван, да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай и да спре да си играе с огъня по въпроса с Тайван", каза Тан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
1
 
! Отговори
Цеци преди 2 години
Не купвам нищо китайско.
103
10
 
14
 
! Отговори
Тайпето преди 2 години
Няма държава Тайван.Държавата се казва Китайско тайпе и това е официалното име по документи.
102
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До моника бонева И с кво предлагаш да ги пазим..?! Гащите са ни свалени...по го*ло ду**** сме! Имаме самальоти от хартия и военни образци....музейни експонати! Храната-всикото внос, параца*лите на гърбовете ни...и те! Та с кво викаш да се пазим от Юг? Мен ако питаш по-добре от сега седни да учиш китайски...не турски!
101
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво се оказва ?!? Ние сме зависими от руския газ, енергия , и ресурси или от парите на запада ? Ще дойде ден парите ще са хартия за разпалване на огън за отопление защото няма да има нито газ нито горива . И тогава ще видим кой колко пари ще си прибере в ,,огромната,, дупка от 2 кв.м И сега който не е с Русия да гони вятъра на Бай-дън
100
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глух ПорТова, което се слъучва в Украйна, е жестока плесница за Бай Дън и останалите, които смятат, че командват света. А БайдЪн не знае на кой свят е...
99
95
 
10
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Всички тирани ги е страх от твърдия Байдън! Най-после истински, опитен лидер на Света. Не като мекушавия Тръмп .
98
16
 
71
 
! Отговори
дп 113 преди 2 години
До Qqqq// Путин не иска да превзема Украйна. Просто иска да обясни ясно на световното правителство, че няма да допусне ядрено оръжие в Украйна и няма да позволи бази на НАТО там. И използва добре момента когато сенил Байдън е пак в Белия Дом и позволи ЕС да е напълно зависим от руски горива. А на Германия и текат лигите за Северния Поток2. Миналия път по подобни причини навлезе в Крим. Колкото по го притискат толкова ще отвъща. Сега му се е паднал пак момента с Байдън. Щото при Тръмп не ставаше
97
8
 
55
 
! Отговори
моника бонева преди 2 години
Вие по добре следете нашата южна граница,а не къде влязла Русия и къде нахлул Китай!Прецедент поражда прецедент Който е юрист разбира, военните не им е според шапката.Те разбират когато започне нахлуването,тоест когато е вече късно и трябва да се бяга.Намеквам че не бива да гледаме другите, а да си вържем здраво гащите и да си пазим границите!
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдеее и тия да не видат нещо! Други има ли в филма?
95
7
 
29
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Да не говорим, че турците ще си платят за нечовешката им жестокост и 5 вековен терор над гърци, българи, сърби,черногорци, арменци, грузинци.
94
6
 
27
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
Те самите турци знаят,че ще се разпадне Турция. Пък и тези земи не са техни, Константинопол също, понеже принадлежи исторически на византийците/гърците
93
7
 
20
 
! Отговори
До #117 преди 2 години
По скоро Турция ще си върне част от Османската империя, отколкото България да си вземе Македония. Натовските ни партньори няма да допуснат да бъдем агресори спрямо суверенна държава, заявило евро атлантически ценности :))😁
92
41
 
11
 
! Отговори
Бай-Вазов преди 2 години
До КГБ Най-великият писател? - Иво Сиромахов или Калин Терзийски измащ избор. Путинистите нямат - те са спромити болшевишки мозъци !!! ФИРА !!!
91
13
 
38
 
! Отговори
Скромно мнение преди 2 години
Браво на Китай! За Китай и нейната история, култура и всичко, което е свързано с тази държава и страна можете да прочетете книгата на Марияна Алтъкова - Драганова " 101 теми за Китай, видени от моя прозорец".
90
18
 
46
 
! Отговори
БРАВО НА КИТАЙ!!!! преди 2 години
ТАЙВАН Е КИТАЙСКИ! УТРЕ- БЪЛГАРИЯ ДА ОКУПИРА МАКЕДОНИЯ! ГЪРЦИЯ - КОНСТАНТИНОПОЛ!
89
14
 
53
 
! Отговори
Qqqq(продължение) преди 2 години
Хора усетете се докато е време. Някой се е...а с нас. Тези не са врагове , а са съюзници. Едните искат да си помислим, че искат да превземат Украйна, могат да го направят без проблем , но не го правят. Другите пък се правят на много големи миротворци , ковидари и налагат някакви глупави санкции.Първо - ковидарщина, после - война. Започнал е световен геноцид. Пожелавам на всички бог да бъде с тях и да преживеят всичко това. Защото те първа следват още по - гадни неща.
88
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тuква, къде са ни самолетите - платихме ги?
87
53
 
22
 
! Отговори
Любител на историята преди 2 години
Съгласувано е с войната, която започна Путин. Путин е Хитлер на 21век.
86
4
 
36
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
От обяд има руски военни части , които се намират на 35 км. от Киев. Не знам какво правят точно (или да люпят семки или пият водка) , но ако руската армия не влезе до утре сутринта в Киев , значи всичко това си е един голям фарс, който просто продължава.Гледам това по италианска телевизия , незнам какво ви казват в този момент в българските медии , но още в този момент (ако реши) руската армия може да влезе в столицата на Украйна. Интересния въпрос е: Защо не го прави?
85
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Китай удари тайван Америка ще взриви TSMC и с тях ще замине цялата човешка цивилизация.Всичко силно напомня на Армагедон