Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите

Западен печат: В Северодонецк се водят улични боеве
31 май 2022 10:23, Елка Василева
201
Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите
Снимка: архив, БГНЕС

Френските издания поместват коментари за смъртта на 32-годишния журналист Фредерик Льоклер-Имоф от телевизия Бе Еф Ем, загинал вчера при артилерийски обстрел на хуманитарен конвой край Северодонецк в Източна Украйна. "Фредерик Льоклер-Имоф бе в Украйна, за да покаже реалността на войната. Той бе смъртоносно ранен в бус на хуманитарни работници, придружавал принудени да бягат от руските бомби цивилни", цитира "Монд" пост в Туитър на президента Еманюел Макрон.

Това е осмият журналист и вторият от Франция, убит в Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари, посочва "Монд".

Още по темата
В изявление от Киев, където бе на посещение, френската външна министърка Катрин Колона "настоя за прозрачно разследване в най-кратки срокове, за да бъдат изяснени изцяло обстоятелствата" на тази трагедия, пише в. "Либерасион". "Това е двойно престъпление – и срещу хуманитарен конвой, и срещу журналист", публикува френският вестник нейна реакция в Туитър.

Във връзка със смъртта на Льоклер-Имоф и раняването на придружавалия го колега Максим Бранстетер Националната антитерористична прокуратура на Франция заяви снощи, че започва разследване за "военни престъпления", отбелязва печатът в страната.

Северодонецк – ключов град на фронта в Донбас, от седмици е под интензивен натиск от страна на руските войски, напомня френският в. "Фигаро". Според местните власти масираните артилерийски обстрели са унищожили 90 на сто от сградите. Те уверяват, че силите на Москва са стигнали вчера предградията и напредват към центъра на града, срещайки отпор от украинската отбрана.

Тя е в трудно положение, тъй като пътищата към и от града са затворени или под прицела на руската армия. Превземането на Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск би осигурило на Кремъл пълен контрол над Луганска област – една от целите на войната, които признава Москва, допълва "Фигаро".

В Северодонецк текат улични боеве, информира Би Би Си. Една трета от града е под контрола на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съюзник на Москва във войната, цитира британската медийна корпорация интервю на местния сепаратистки лидер Леонид Пасечник за ТАСС. Той обаче признава, че настъплението срещу Северодонецк върви бавно.

Докато украинската армия контраатакува руските сили в Южна Украйна, властите приканиха вчера населението в окупираните селища, ако е възможно, да бяга, пише "Ню Йорк таймс".

Вицепремиерът Ирина Верешчук увери в обръщение, че украинските войски ще отвоюват всички загубени досега земи, но предупреди, че предстоят жестоки и продължителни битки по пътя към освобождението.

"Ето моя съвет: преместете се в територия, контролирана от Украйна. Зная, че е трудно, но трябва да се опитате, да намерите начини и възможности. Защото в крайна сметка става въпрос за сигурността ви и за тази на вашите деца", призова тя, цитирана в текста.

Руснаците разполагаха със седмици, за да подсилят позициите си в Южна Украйна, при все че голяма част от силите им са съсредоточени на източноукраинския фронт. Според Института за изследване на войната - вашингтонски аналитичен център, украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат изгубените територии, пише в. "Ню Йорк таймс".

Киевските сили обаче може да нарушат хода на руските операции и да принудят Москва да изпрати нови попълнения в региона на Херсон, където подразделенията не са комплектувани изцяло според нормите, смятат експертите от института. Според последните им оценки, цитирани във всекидневника, "украинските контраатаки може освен това да забавят усилията на Русия да консолидира административния контрол върху окупираната Южна Украйна".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не може вече да си върне територии, веднъж взети от Русия. ясно е кой е по-силен, въпреки че Русия е агресор. Лошото е че остава една истина - тези територии винаги ще са спорни и винаги ще тежат като една огромна болка в сърцата на украинците т.е. те винаги ще мислят за едно - да си ги върнат. Значи войната ще е заложена в бъдещето на тези два народа , а и на цяла Европа, а и следващия Путин ще бъде по-жесток със сигурност.
100
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече я няма. Откакто там комунистите взеха властта през 1917 г. ,такава държава не съществува. Тези сега само използват името и.
99
4
 
9
 
! Отговори
до аZ-ът преди 1 година
Абсолютно прав си. А сега марш обратно в тоалетната чиния!
98
0
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Болсонаро си каза мнението на третия ден от войната.
97
10
 
11
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Странни неща се случват в този форум. Преобладаващо анти уркски коментари. В същото време 2-3 про-украински коментари, които обикновено се повтарят копи-пейст (като онзи на Ит-то дето само украинските и български програмисти имали пари, ние сме прошляци и затова ги мразим) обаче с по 30 лайка? Явно и тук действат либерастките ***. Пускат си говн.. извинете поста , играят си да наблъскат 30 лайка, отиват на следващата статия, където направят същото. Забележете едни и същи постове...
96
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От аванта кой си тръгва бре?! Заолатите в Украйна бяха по 500-600 лева. Тук идваха да бачкат по курортите за едната ваканция и се прибураха с по есна заплата отгоре. Ще си тръгнат на кукуво лято. Вече са емигранти на ЕС и могат само да се разселят из Европата. Да не са луди да се връщат в оня бардак на олигарси!?!
95
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случката... с крайцера "Москва" символизира съдбата на фашистка Русия...
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,НАТО срещу Русия: Какво се случва след това." - анализ на Пепе Ескобар от 24.05.2022 г.Според критериите на част от пишещите тук и Пепе Ескобар е русофил,както и голяма част от коментиращите анализа му.
93
9
 
7
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Е нали побеждаваха?
92
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато свърши безплатния туристически летен сезон и сами ше изчезнат със скоростта на ром с бран алуминий.
91
15
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами тези територии дълго време ще останат засегнати от опустошението и ще носят язвите и белезите на Кремълската проказа в/у тялото на суверенна Украйна, дори и зелените човечета на путин да се настанят временно там, подобно на Донецката република и Крим, никой няма да ги признае и ще напомнят за кремълският фашизъм, отречен от демократичният и цивилизован свят, за което рассия ще си плаща ... никой няма забрави и никой няма да прости престъпленията спрямо украинският народ ... !!!
90
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България е пълно с русофили-предатели и, ако не бяхме в НАТО... 100 % щеше да има руски башибозук и тук...
89
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки бандит влязъл в къщата на обикновен гражданин трябва да бъде прогонен или неутрализиран (ликвидиран)... Такава ще е съдбата и на фашистка Русия.
88
17
 
13
 
! Отговори
Ще удържат! преди 1 година
Украинците ще удържат и ще изметат руските агресори, убийци мародери и изверги от държавата си, ясно ли ви е, *** кремълски?!
87
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално, оръжията на които разчитат украинците, нямат нападателна стойност и не могат да се съпоставят с руския арсенал, както по вид, така и по количество. А Русия печели убедително икономическата война. Жал ми е за украинците - готини хора, същи руснаци.
86
16
 
17
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Падне ли Украйна, идва и нашия ред. Ако не бяхме в НАТО, досега 5 пъти да са ни спретнали"вие що биете руснаците" и да са ни направили десант нашите руски "братя". Точно както им се случи на украинците. И още се чудя какъв заблуден човек може да си за да не го виждаш това. Или заблуден, или платен. Или нагълтан с пропаганда.
85
17
 
10
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Позорно е какво говорят русофилите: "Украинците са виновни", "Американците са виновни", "Руснаците винаги са прави". Добре - харесвате Русия - ами ходете си там. Видяхме ги колко струват - освобождават ни, ние им плащаме. После сме с Германия, те ни "освобождават" насила. Айде да спре да ни се бърка Русия. То че е бръкнала на много хора в главите, малко може да се направи. Но да даваме грешни пари за Турски потоци и подобни, от които нищо не печелим... Защо???
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън. Конвой? Бус? На снимките видяхме БТР. Щели да връщат украинците територии? Те всеки ден губят нови. Сводките на генщаба на ВСУ вече няма значение от коя дата са - нищо не казват, освен, че е ситуацията е сложна. А преди имаше тремаем оборону и наступаем или ворог понес потери и отступив. Лошо, утре по-лошо, накрая - много лошо!
83
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна и трябват още 2 седмици за да получи поредните пратки оръжия, които този път ще бъдат брутални и унищожителни за руския башибозук.
82
19
 
11
 
! Отговори
Биволъ преди 1 година
Върнат,не върнат тези територии,там за руснаците няма живот. Бомби и ракети ще падат докато се откажат от чуждото. После и партизанска война и терористични акции. Кой ще живее там. Да махат Путин и да започнат наново да изграждат някакви взаимоотношения със запада.