Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите

Западен печат: В Северодонецк се водят улични боеве
31 май 2022 10:23, Елка Василева
201
Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите
Снимка: архив, БГНЕС

Френските издания поместват коментари за смъртта на 32-годишния журналист Фредерик Льоклер-Имоф от телевизия Бе Еф Ем, загинал вчера при артилерийски обстрел на хуманитарен конвой край Северодонецк в Източна Украйна. "Фредерик Льоклер-Имоф бе в Украйна, за да покаже реалността на войната. Той бе смъртоносно ранен в бус на хуманитарни работници, придружавал принудени да бягат от руските бомби цивилни", цитира "Монд" пост в Туитър на президента Еманюел Макрон.

Това е осмият журналист и вторият от Франция, убит в Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари, посочва "Монд".

Още по темата
В изявление от Киев, където бе на посещение, френската външна министърка Катрин Колона "настоя за прозрачно разследване в най-кратки срокове, за да бъдат изяснени изцяло обстоятелствата" на тази трагедия, пише в. "Либерасион". "Това е двойно престъпление – и срещу хуманитарен конвой, и срещу журналист", публикува френският вестник нейна реакция в Туитър.

Във връзка със смъртта на Льоклер-Имоф и раняването на придружавалия го колега Максим Бранстетер Националната антитерористична прокуратура на Франция заяви снощи, че започва разследване за "военни престъпления", отбелязва печатът в страната.

Северодонецк – ключов град на фронта в Донбас, от седмици е под интензивен натиск от страна на руските войски, напомня френският в. "Фигаро". Според местните власти масираните артилерийски обстрели са унищожили 90 на сто от сградите. Те уверяват, че силите на Москва са стигнали вчера предградията и напредват към центъра на града, срещайки отпор от украинската отбрана.

Тя е в трудно положение, тъй като пътищата към и от града са затворени или под прицела на руската армия. Превземането на Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск би осигурило на Кремъл пълен контрол над Луганска област – една от целите на войната, които признава Москва, допълва "Фигаро".

В Северодонецк текат улични боеве, информира Би Би Си. Една трета от града е под контрола на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съюзник на Москва във войната, цитира британската медийна корпорация интервю на местния сепаратистки лидер Леонид Пасечник за ТАСС. Той обаче признава, че настъплението срещу Северодонецк върви бавно.

Докато украинската армия контраатакува руските сили в Южна Украйна, властите приканиха вчера населението в окупираните селища, ако е възможно, да бяга, пише "Ню Йорк таймс".

Вицепремиерът Ирина Верешчук увери в обръщение, че украинските войски ще отвоюват всички загубени досега земи, но предупреди, че предстоят жестоки и продължителни битки по пътя към освобождението.

"Ето моя съвет: преместете се в територия, контролирана от Украйна. Зная, че е трудно, но трябва да се опитате, да намерите начини и възможности. Защото в крайна сметка става въпрос за сигурността ви и за тази на вашите деца", призова тя, цитирана в текста.

Руснаците разполагаха със седмици, за да подсилят позициите си в Южна Украйна, при все че голяма част от силите им са съсредоточени на източноукраинския фронт. Според Института за изследване на войната - вашингтонски аналитичен център, украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат изгубените територии, пише в. "Ню Йорк таймс".

Киевските сили обаче може да нарушат хода на руските операции и да принудят Москва да изпрати нови попълнения в региона на Херсон, където подразделенията не са комплектувани изцяло според нормите, смятат експертите от института. Според последните им оценки, цитирани във всекидневника, "украинските контраатаки може освен това да забавят усилията на Русия да консолидира административния контрол върху окупираната Южна Украйна".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази журналистка е просто Киро-Петковистка и англо-саксонска пропагандистка.
120
11
 
10
 
! Отговори
хм преди 1 година
Украинците дори не осъзнават, че в момента не се води война за свободата на Украйна. Води се война за максималното отслабване на Русия. За отвоюване на пазари. И след като тези цели бъдат изпълнени, ще има мир. Русия ще е тотално отслабена, за да й минава през ума да нападне някой друг през следващите 15-20 г., но гордо ще е постигнала целите си с Украйна извън НАТО и нови територии. И запада и Русия ще са доволни. Само Украйна ще е прилъстена и изоставена. за тях ще останат руините и убитите.
119
6
 
30
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Трудно щели да си възвърнат загубените позиции украинците. На дипломатически език преведно думата трудно се превежда на обикновен език като "абсолютно невъзможно". Все пак в дипломацията се избягват крайните изрази и затова са използвали думата "трудно". Да накараш руснак да напусне завзети позиции е като да накараш американците да напуснат доброволно която и да е тяхна военна база по света. Та дори кубинците не могат да изгонят американците от базата Гуантанамо в Куба.
118
3
 
25
 
! Отговори
хм преди 1 година
Интересно ми е и как точно вярват, че ще се случи, отвоюването на всички временно окупирани територии? Защо поне не обяснят на хората как ще се случи? Аз питам просто и ясно. Крим вече е обявен за част от Русия. Скоро това сигурно ще се случи и с Херсон, Луганск и Донецк. Как ще си ги върнеш с бой, като самото навлизане на украински войски в руска територия ще се тълкува като заплаха за съществуването на Русия и отключва правото за използване на ядрено оръжие по тяхната ядрена доктрина. Как?
117
3
 
26
 
! Отговори
Стига пропаганда! преди 1 година
Украинците няма да си върнат нито педя от това, което Русия ще освободи, ами почвайте вече да обръщате внимание на европейската хиена Полша , която чака знак от Путин и САЩ на нисък старт и ще вкара миротворци да си вземе Волинска и Лвовска област най-малко. Стига сте дрънкали вече изтъркани лафове, че и *** вече разбраха, че големия губещ от цялата работа е Украйна! Американците си начесаха крастата, но така и не успяха да видят най-модерните руски оръжия, украинците го изядоха дебелия
116
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писаниците за тази война показват колко не надеждни са медиите като източник на информация. "Украйна трудно ще си върне" как ще си върне? какво ще си върне? Нищо няма да си върне! Украйна няма да я има, но журналята пишат - "трудно ще си върне". Това им заповядват техните американски-брюкселски господари. Хайде, чакаме и гледаме кой какво ще си върне!?! Измишльотини!
115
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на мен много ми се иска да съм достатъчно здрав, за да мога да набия примерно Кобрата, но понеже съм наясно, че не съм в състояние да го направя, затова бих избягвал ситуации, в които да ми се налага да се бия с него. Това не се нарича страх, а се нарича разум. Не се страхувам да ме набие, а просто съм наясно, че няма смисъл да си го причинявам. В политиката е същото. По-слабият се съобразява с по-силния. За съжаление живеем в такъв свят. Щом Украйна държи да й избият зъбите, ОК.
114
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 133 Правда я остави. Не знам руски, не я чета, не ме и интересува. Просто ми прави впечатление, напълно противоречивите неща, които излизат в уж свободната преса. Едни и същи издания единия ден пишат за много добре подготвените украинци, въоръжени с изобилие от западно оръжие и как мачкат руснаците наред. Другия ден руснаците превзели още нам колко градове и села. Как става това? Уж слаби, деморализирани и пияни, а завладяват. Не ми е ясно как се случва и затова питам.
113
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До хмЗа истината само вестник Правда
112
2
 
23
 
! Отговори
Леле преди 1 година
Кога ще спрете с тези пропагандни статии? На всички българи ни е ясно, че украинците никога няма да върнат нищо, нито пък ще има вече Украйна. Тези глупости където говорите ще минат в западното кухо общество.
111
2
 
23
 
! Отговори
хм преди 1 година
100 дена вече четем, как храбрите украинци, подкрепяни от САЩ и ЕС мачкат руснаците. Пари им дават, оръжия им дават, страшни професионалисти. Срещу тях били голобради наборници, аматьори, с остаряло оръжие, скъсани от санкции. И накрая Русия бавно напредва и завладява все нови и нови територии, а Зеленски дето е много курназ, *** като пребито псе. Има нещо, което не ни казват. Много си противоречат нещата. Истината ми се губи.
110
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви територии няма да върне Украйна, ще загуби още.
109
2
 
21
 
! Отговори
Пеесе песос преди 1 година
По скоро ги загуби завинаги, а ще губи и още.
108
0
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Ами да побързат!
107
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозни беше напълно унищожен от чеченските войни, всички бяха убедени, че чеченците за векове ще мразят Русия. Но стана така, че Грозни днес е един от най-чистите и най-уредените градове в света, а Русия създаде нормално съвместно съществуване на руската християнска държавност с руския Ислям, нещо което на запад го няма. Когато на запад чуят вик "Аллах акбар" изпадат в ужас. Когато в бомбоубежищата на Мариупол чуваха викове "Аллах акбар" започваха да се кръстят и казваха - "слава Богу, спасени сме, руснаците идват". Това вбесява западняците
106
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което сега се случва в Украйна е само прелюдия. Основната борба за Русия започва после. Ето защо победата на Русия в Украйна трябва да бъде абсолютна и пълна. В Украйна не трябва да остава и педя земя от която враговете на Русия да могат да се възползват в предстоящата борба.
105
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адекватни политически решения не се взимат на базата на нереални представи за ситуацията. Ако Украйна беше погледнала реално на ситуацията още преди няколко месеца, сега война изобщо нямаше да има, Донецка и Луганска област щяха да са си част от федеративна Украйна, а Крим щеше да бъде загубен безвъзвратно. Сега не само, че ще загубят Крим, но и още 1/3 от Украйна. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече щети ще има за Украйна. Оставете я Русия, нали мислим за Украйна.
104
15
 
4
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Журналиста луд ли е да ходи в Украйна? Мордорци бомбардират само цивилни и хуманитарни конвои. Тактиката на оррккииттее е да избият всичко което мърда и да съборят всеки град до основи. Никаква мисъл не тече в руската тиква.
103
2
 
5
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Абсолютно прав си. А сега марш обратно в тоалетната чиния!--------------------- не мога. Децата ти обядват от нея
102
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващ Путин няма да има, защото и Русия няма да съществува...