Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите

Западен печат: В Северодонецк се водят улични боеве
31 май 2022 10:23, Елка Василева
201
Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите
Снимка: архив, БГНЕС

Френските издания поместват коментари за смъртта на 32-годишния журналист Фредерик Льоклер-Имоф от телевизия Бе Еф Ем, загинал вчера при артилерийски обстрел на хуманитарен конвой край Северодонецк в Източна Украйна. "Фредерик Льоклер-Имоф бе в Украйна, за да покаже реалността на войната. Той бе смъртоносно ранен в бус на хуманитарни работници, придружавал принудени да бягат от руските бомби цивилни", цитира "Монд" пост в Туитър на президента Еманюел Макрон.

Това е осмият журналист и вторият от Франция, убит в Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари, посочва "Монд".

Още по темата
В изявление от Киев, където бе на посещение, френската външна министърка Катрин Колона "настоя за прозрачно разследване в най-кратки срокове, за да бъдат изяснени изцяло обстоятелствата" на тази трагедия, пише в. "Либерасион". "Това е двойно престъпление – и срещу хуманитарен конвой, и срещу журналист", публикува френският вестник нейна реакция в Туитър.

Във връзка със смъртта на Льоклер-Имоф и раняването на придружавалия го колега Максим Бранстетер Националната антитерористична прокуратура на Франция заяви снощи, че започва разследване за "военни престъпления", отбелязва печатът в страната.

Северодонецк – ключов град на фронта в Донбас, от седмици е под интензивен натиск от страна на руските войски, напомня френският в. "Фигаро". Според местните власти масираните артилерийски обстрели са унищожили 90 на сто от сградите. Те уверяват, че силите на Москва са стигнали вчера предградията и напредват към центъра на града, срещайки отпор от украинската отбрана.

Тя е в трудно положение, тъй като пътищата към и от града са затворени или под прицела на руската армия. Превземането на Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск би осигурило на Кремъл пълен контрол над Луганска област – една от целите на войната, които признава Москва, допълва "Фигаро".

В Северодонецк текат улични боеве, информира Би Би Си. Една трета от града е под контрола на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съюзник на Москва във войната, цитира британската медийна корпорация интервю на местния сепаратистки лидер Леонид Пасечник за ТАСС. Той обаче признава, че настъплението срещу Северодонецк върви бавно.

Докато украинската армия контраатакува руските сили в Южна Украйна, властите приканиха вчера населението в окупираните селища, ако е възможно, да бяга, пише "Ню Йорк таймс".

Вицепремиерът Ирина Верешчук увери в обръщение, че украинските войски ще отвоюват всички загубени досега земи, но предупреди, че предстоят жестоки и продължителни битки по пътя към освобождението.

"Ето моя съвет: преместете се в територия, контролирана от Украйна. Зная, че е трудно, но трябва да се опитате, да намерите начини и възможности. Защото в крайна сметка става въпрос за сигурността ви и за тази на вашите деца", призова тя, цитирана в текста.

Руснаците разполагаха със седмици, за да подсилят позициите си в Южна Украйна, при все че голяма част от силите им са съсредоточени на източноукраинския фронт. Според Института за изследване на войната - вашингтонски аналитичен център, украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат изгубените територии, пише в. "Ню Йорк таймс".

Киевските сили обаче може да нарушат хода на руските операции и да принудят Москва да изпрати нови попълнения в региона на Херсон, където подразделенията не са комплектувани изцяло според нормите, смятат експертите от института. Според последните им оценки, цитирани във всекидневника, "украинските контраатаки може освен това да забавят усилията на Русия да консолидира административния контрол върху окупираната Южна Украйна".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8 години фашистка Русия финансира сепаратистите в Донбас, които използваха цивилните там, като.... жив щит срещу украинската армия,(3 000 цивилни жертви и 10 000 ликвидирани проруски бандити) която се опитваше да си върне контрола в Донецк и Луганск. Кремълският пcиxoпат спря 11 опита на ООН да изпрати миротворци и нарочно изчакваше момента след Олимпиадата в Китай за да нападне вероломно Украйна... Това са фактите русофилчета...
80
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Докато украинската армия контраатакува руските сили в Южна Украйна, властите приканиха вчера населението в окупираните селища, ако е възможно, да бяга" ____ Истината е, в нощта на неделя срещу понеделник имаше две укропски атаки срещу руските сили в херсонска област на десния бряг на Днепр, но те бяха не просто отбити, а предприелите ги укросили бяха унищожени до голяма степен. От днес в херсонска и запорожска области преминаха на руска комуникация и интернет.
79
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще изпрати само мистър Javelin и господин FIM-92 Stinger на "преговорите" с фашистка Русия...При военни "операции" няма победи....... Има само успешни или неуспешни операции. Който заговори за преговори... той е губещата страна.
78
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашите разследвания винаги завършват с обвинения към Русия,както по рано сваленият пътнечески самолет на Малазия от ракета отдавна не на въоръжение в руската армия така и многобройните обстрели на мирното население в украина и отце;пелите си ДНР и ЛНР!
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да не е бързо, но ще стане...на 32-ри април 2028.
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да е бързо, ще е просто никога.
75
3
 
12
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Да кажат от британското разузнаване,след като разкиха,че Путин не е Путин,а двойник,че ще свалят Путин с преврат,че ще го пращат в санаториум от който няма да излезе.че Путин е болен от почти всички болести.Такива хора няма начин да не знаят?
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бързо ще си ги върбат, сега с новите ракети от НАТО руските окупатори ще станат на друсан кебап" ........................................ Естествено. С новите ракети от НАТО, дето вчера Бай Дън обяви, че нямало било да бъдат пращани. Може пък на хартия да им ги пратят, като нашите самолети. Руските окупатори като нищо ще станат на друсан кебап дори само от страховитите чертежи.
73
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Zelenski e agent na Mosad!
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До джоЗапада им помагаше, ама те требва да покажат, че стават за война :))) Аз затова писах, че требваше първо нас да питат янките, ние много добре знаем кой става и кой не става при военни действия :))
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не знам журналистите т-ъпи ли сте, пр-ости ли сте... Украинците НЯМА да възвърнат територията си, каквото руснацитя вземат - това ще е. Финито! Херсон ще осигури водата на крим, Донецк и Запорожие ще осигурят сухопътната връзка с Крим. Всичко останало което руснаците вземат примерно в Харков, Николаев, не е изключено и Одеса ще е като бонус, но няма да се върне към Украйна.
70
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загубите на руските бандити в Украйна растат - ликвидирани са 30 150 от тях
69
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След контранастъпление на украинските въоръжени сили руските терористи са понесли значителни загуби в Южна Украйна и отстъпват
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците ще си върнат териториите. Даже е ясно точно кога. Догодина на 29 февруари.
67
4
 
21
 
! Отговори
джо преди 1 година
Хора, събудете се и спрете да драскате глупотевини. Не проумяхте ли , че Украйна приключва в този си вид. От тук насетне ще остане това което Руснаците разрешат. Запада грозно ги подлъга и нямат никакъв шанс за връщане към предишното положение.
66
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобното джудже просто го е яд, че Украйна имаше бъдеще за разлика от москоФската кло..,ака.Ще се оправят, ама Русия Просия остава *** за винаги.
65
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече е на пангара, мейби ще е разцепят, но това е съдбата на всяка изкуствена държава, пример Югославия :)))
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога няма да си върнат вече изгубените територии, плюс ще изгубят и още.
63
1
 
12
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 1 година
ВСУ обстрелва училища с американски оръдия само вчера в Донецк са загинали три деца и много ранени....
62
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерт: Започнал е катастрофален срив в руската икономика. В Русия има рязък спад на доходите, на икономическата активност и на вноса, казва финансовият експерт Андрей Мовчан