Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите

Западен печат: В Северодонецк се водят улични боеве
31 май 2022 10:23, Елка Василева
201
Украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат териториите
Снимка: архив, БГНЕС

Френските издания поместват коментари за смъртта на 32-годишния журналист Фредерик Льоклер-Имоф от телевизия Бе Еф Ем, загинал вчера при артилерийски обстрел на хуманитарен конвой край Северодонецк в Източна Украйна. "Фредерик Льоклер-Имоф бе в Украйна, за да покаже реалността на войната. Той бе смъртоносно ранен в бус на хуманитарни работници, придружавал принудени да бягат от руските бомби цивилни", цитира "Монд" пост в Туитър на президента Еманюел Макрон.

Това е осмият журналист и вторият от Франция, убит в Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари, посочва "Монд".

Още по темата
В изявление от Киев, където бе на посещение, френската външна министърка Катрин Колона "настоя за прозрачно разследване в най-кратки срокове, за да бъдат изяснени изцяло обстоятелствата" на тази трагедия, пише в. "Либерасион". "Това е двойно престъпление – и срещу хуманитарен конвой, и срещу журналист", публикува френският вестник нейна реакция в Туитър.

Във връзка със смъртта на Льоклер-Имоф и раняването на придружавалия го колега Максим Бранстетер Националната антитерористична прокуратура на Франция заяви снощи, че започва разследване за "военни престъпления", отбелязва печатът в страната.

Северодонецк – ключов град на фронта в Донбас, от седмици е под интензивен натиск от страна на руските войски, напомня френският в. "Фигаро". Според местните власти масираните артилерийски обстрели са унищожили 90 на сто от сградите. Те уверяват, че силите на Москва са стигнали вчера предградията и напредват към центъра на града, срещайки отпор от украинската отбрана.

Тя е в трудно положение, тъй като пътищата към и от града са затворени или под прицела на руската армия. Превземането на Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск би осигурило на Кремъл пълен контрол над Луганска област – една от целите на войната, които признава Москва, допълва "Фигаро".

В Северодонецк текат улични боеве, информира Би Би Си. Една трета от града е под контрола на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съюзник на Москва във войната, цитира британската медийна корпорация интервю на местния сепаратистки лидер Леонид Пасечник за ТАСС. Той обаче признава, че настъплението срещу Северодонецк върви бавно.

Докато украинската армия контраатакува руските сили в Южна Украйна, властите приканиха вчера населението в окупираните селища, ако е възможно, да бяга, пише "Ню Йорк таймс".

Вицепремиерът Ирина Верешчук увери в обръщение, че украинските войски ще отвоюват всички загубени досега земи, но предупреди, че предстоят жестоки и продължителни битки по пътя към освобождението.

"Ето моя съвет: преместете се в територия, контролирана от Украйна. Зная, че е трудно, но трябва да се опитате, да намерите начини и възможности. Защото в крайна сметка става въпрос за сигурността ви и за тази на вашите деца", призова тя, цитирана в текста.

Руснаците разполагаха със седмици, за да подсилят позициите си в Южна Украйна, при все че голяма част от силите им са съсредоточени на източноукраинския фронт. Според Института за изследване на войната - вашингтонски аналитичен център, украинците едва ли ще успеят бързо да си възвърнат изгубените територии, пише в. "Ню Йорк таймс".

Киевските сили обаче може да нарушат хода на руските операции и да принудят Москва да изпрати нови попълнения в региона на Херсон, където подразделенията не са комплектувани изцяло според нормите, смятат експертите от института. Според последните им оценки, цитирани във всекидневника, "украинските контраатаки може освен това да забавят усилията на Русия да консолидира административния контрол върху окупираната Южна Украйна".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
12
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, американските гаубици вече са в дейстие и вчера разрушиха училище в Донецк, прочистени бяха 13 годишен бъдещ рашист и бременна рашистка майка. Това ще сломи морала на рашистите, украинската армия ще премине в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага.
60
13
 
2
 
! Отговори
руСнаци на дармадан преди 1 година
Бързо ще си ги върбат, сега с новите ракети от НАТО руските окупатори ще станат на друсан кебап
59
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Продава ги имотите с далавера. Както ние купувахме автомобили /1990-2012/ без ясен собственик. КАТ си затварящи очите и лева ръка десен джоб. Разбираме по късно , че сме карали камион а не кола според Рег. Номер.
58
0
 
3
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До Анонимен 48В българския език вече се е наложило правилото, че когано се казва или пише "бус", става дума за "мини бус", докато "автобус" се отнася за тези с нормален размер. Така че нищо лошо не е казала журналистката
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно как руснаците без ракети и оръжия (според английските анализатори още през март ги бяха свършили), танкове поправени с части от перални машщини, с неграмотни войници и губейки битка след битка, завладяват все повече територии, които украинците с милирдите помощ от НАТО, с няколко пъти по-голяма армия на фронта, трудно щели да си върнат!
56
7
 
3
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До АнонимеНМакрон спечели отново, въпреки че беше мразен, защото срещу него се изправи френската Копейка, а никой нормален човек в света не би гласувал за прокси на пуZZин.....
55
4
 
5
 
! Отговори
Няма се плашите преди 1 година
Еленски е изготвил план. Уволнил е който трябва, назначил е който трябва - до средата на 2222 година Украйна ще си е върнала Херсон, а от там се започва поетапно, Мелитопол, Нови Мариопол и т.н. едва ли Руската Федерация ще очаква подобен удар в сърцето на провинция Европа. Тези действия вероятно ще разклатят и БРИКС съюза, а това да доведе до остра критика от страна на Аржентина и Саудитска Арабия. Османската империя ще предложи медиаторските си услуги за мирно разрешаване на кварталната свада.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения шанс е украйна да се разцепи иначе война докато не ги смелят по малко помалко
53
10
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Не е така. Дълги години украйнците искаха да са мачкани от Диктатурата в Москва. Избираха си свой управници. Като не ги одобряваха, избираха други. Но никога не искаха да са под руско робство .
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прегледа на западния печат за войната винаги ме развеселява. Понякога има дори и противоречащи си "новини", но на кой му пука, да продължава цирка
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Никой не е продавал имоти на руснаците." - Я се разходи малко по черноморието и виж че всички обяви за продажби са на руски. Лично познавам строител, тойто продава апартаментите 90% на руснаци.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бесен Ще минат укрите в контранастъпление, ама ако е по сценарий за холивудски филм.
49
0
 
16
 
! Отговори
пх преди 1 година
Заглавието, Виц ли е???????? -)))))
48
0
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВСИЧКО Е НАРОЧНО! ЕС И ФАЩ МОГАТ ДА ДАДАТ МНОГО МНОГО ПОВЕЧЕ ОРЪЖИЕ НО ИСКАТ КОНФЛИКТА ДА ПРОДЪЛЖИ ЗА ДА ОПРАВДАВАТ С НЕГО ПРОВАЛЕНИТЕ СИ УПРАВЛЕНИЯ! ВИДЯХТЕ КАК МАКРОН СПЕЧЕЛИ ОТНОВО ВЪПРЕКИ, ЧЕ БЕШЕ МРАЗЕН , А СПЕЧЕЛИ ТОЧНО ЗАЩОТО ВОЙНАТА ЗАСЕНЧИ ПРОВАЛИТЕ МУ!
47
1
 
13
 
! Отговори
Чети и чужди медии преди 1 година
До "Бесен" то такова имаше преди дни и завърши плачевно за ВСУ изпратени на самоубийство.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46Дали са агресори и убийци, ние не знаем, знаем вече, че украинците се предадоха и са гола вода, лъснаха им задните части :))) Никой не съди победителите, би требвало да го знаеш това :))
45
13
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Никой не е продавал имоти на руснаците. И те не са търсели такива имоти , а плащаха на корумпирани чиновници покрай морето за нерегулирани площи без виза за строеж. Така сега тези имоти са непродаваеми / няма пълен комплект документи/. Тези руснаци не представляват интерес за Путин.
44
4
 
26
 
! Отговори
Няма невини преди 1 година
Всички виждаме че Украйна е използвана за пушечно месо на Сащ и Нато срещу Русия....Дълги години запада подготвяше тази касапница.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . .Той бе смъртоносно ранен в бус на хумани-тарни работници, придружавал принудени да бягат от руските бомби цивилни. . . . . . . . . . . . . . На български се пише АВТОБУС! До кога тройкаджии пишман журналисти ще изкривяват българския език?
42
20
 
5
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Когато украинците започнат контранастъпление, руснаците ще си счупят краката да бягат на изток. До края на лятото ще ги наврат на майка им в ....!