Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Руски издания: Може да става дума за диверсия или безхаберие
10 авг 2022 10:15, Елка Василева
215
Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси. По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Още по темата

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
19
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Украйна сама се нападна, сама си избива населението, сама си стреля по инфраструктурата. Навремето сами са се и уморили от глад, за да очернят Русия. Путин влезе в Украйна, за да защити невинните. Както влезе в Сирия, Грузия, Чечня. Изобщо аз съм мислещ човек и не съм овца, не вярвам на медиите, а само на Первий канал. Не вярвам на политиците, но само на Путин и Песков. Вова, пускай атома, русофилите няма да ни засегне, ние сме приятели!
35
14
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
Дотук американското чудо-оръжие с преки попадени 4 пъти не може да срути обикновен мост! Мислите ли че могат да нанесат такива щети? Само дивесия или руснаците сами - могат!
34
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да се вярва на рaшистката пропаганда и "информация"... Вероятно някой знае, какво е станало, но официално няма да се обяви.
33
25
 
7
 
! Отговори
Да ви разочаровам преди 1 година
Рашките на вечер унищожават най-малко по 100 укропитекски обекта. Дотук два по-големи руски склада мислите ли че ще имат някакъв ефект за приближаващия край на западно дресираните укро-нацисти?
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 ------- Ф35 ? където с дефекти , това ли ти е гордостта , и са пълен провал
31
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НАТО , Русия има човешки потенциал какъвто Запада няма а това е най големия капитал. Още не са мобилизирани 50/60 год. годишните тогава ще се види кой кой е.
30
5
 
5
 
! Отговори
ГОлем праз! преди 1 година
До приготви си салфетки: :) Явно си се презапасил със салфетки и си на границата на приемането. Вменяването на своето състояние на други помага ли? :):):)
29
6
 
7
 
! Отговори
черния преди 1 година
Видя се че С-300/400/500 не става. Трябва да се поставят С-600/700/800!
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно джобен дрон, или просто малко експлозив
27
10
 
13
 
! Отговори
ама преди 1 година
То се видя че от руснаците нищо не става Добре че украинците ни освободиха от турско робство Добре че бяха украинците та Русия спечели втората световна война А сега се вижда на къде отиват нещата
26
7
 
9
 
! Отговори
приготви си салфетки преди 1 година
До ГОлем праз! - с последния си коментар пак отричаш. Не се притеснявай, то така се получава - отричането е неосъзнато, но пък става все по-трудно с времето, в един момент ще ти стане много трудно да отричаш и ще се ядосаш, ще крещиш за най-малкото (вземи успокоителни тогава, за да избегнеш инфаркт). След това ще се опиташ да изкараш загубите на рашистанците като нещо маловажно. Но вътрешно знаеш, че не са и ще се депресираш. И чак накрая, след депресията, ще приемеш истината. Има време!
25
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както отдавна казахме- САЩ и ЕС имат Интел, АМД, Тесла, МБ, Порше. Русия има един гол тумбак и хиперзвукови ракети (има-няма 20 броя), направени по крадена от НАСА технология от 60-те. По какъв по-точно начин можем да сравняваме модерното западно оръжие, вкл. изстребителите от пето поколение с лазерни оръжия (Ф-35, на който знаем само 5% от възможностите) с допотопните съветски летящи Москвичи?! С-400 уж бяха уникални. Виждаме нагледно, че не работят. Мерси.
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 3 дена до полската граница, а после и Полша, нали така беше.
23
14
 
8
 
! Отговори
НА война като на вой преди 1 година
Рашките да се научат да се пазят! Като свърши всичко в Украйна, кой ще е със най-боеспособната и мощна армия на планетата? На бас, че в прибалтика няма да смеят да шукнат, а цяла европа ще се направят на пацифисти!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакво паранормално явление ще да е.
21
3
 
8
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 1 година
До Кое си е верно...Това не се случва дори в компютърните игри.
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брех, тая "комсомолская правда", преписали сте всичките лъжи на рашистанците едно към едно. То с тоя червен сайт не е учудващо, че вчера мълчахте, докато намерите нещо по-малко неудобно за цитиране. Тлъсти, сланинести мucupкu....
19
7
 
29
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 1 година
Руснаците не разбраха, че американските цигари са вредни за техните боеприпаси.
18
5
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Злодимир Кретенски: КОлко да бързат не виждам никакво бързано :) За какво да бързат да живеят в мизерията в която живяхме ние цели 45 години ? Ти ако бързаш моля отивай и вземай пасапорта :)
17
20
 
10
 
! Отговори
Кое си е верно... преди 1 година
До Анонимен: "Бавно, но сигурно, Русия губи войната." и така докато не стигне чак до Вашинготон....