Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Руски издания: Може да става дума за диверсия или безхаберие
10 авг 2022 10:15, Елка Василева
215
Взривовете в Крим: Версиите се разминават, случаят е загадка

Разминават се експертните версии по повод експлозиите на военното летище "Саки" в Крим, констатира в. "Московский комсомолец". Руският печат помества коментари за вчерашния инцидент на украинския полуостров, анексиран през 2014 г. от Москва, където според федералното министерство на отбраната са се взривили авиационни боеприпаси. По последни данни на кримските здравни власти ранените са 9 и са получили медицинска помощ, посочва "Известия". Все още не се знае за други загинали освен един цивилен, за когото бе съобщено вчера.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, затова според местните хора става дума за диверсия, цитира "Московский комсомолец" реакция в Телеграм на бившия украински депутат Олег Царьов, осъден през май на 12 г. затвор за колаборационизъм с Русия. А според руския политолог Дмитрий Евстафиев "дори да е диверсия . . . Това е удар по наша конституционна територия, което влече не само политически, но и юридически последици".

Още по темата

Малко е вероятно мощната противовъздушна отбрана на Крим да е "проспала" ракетна атака, пише "Независимая газета". Малко преди излизането от печат на днешното издание на вестника официална версия стана предположението за нарушение на нормите за сигурност или случайно стечение на обстоятелства. Медии вече писаха, че причина за инцидента е бил пожар при товарене на гориво, добавя всекидневникът. Но припомня: "Украински представители неведнъж са заявявали, че смятат при първа възможност да атакуват военни обекти в Крим".

Украйна отрича да е замесена, отбелязва онлайн изданието "Медуза". "Какво общо имаме ние? Това може да са компенсаторни механизми на неефективното управление във въоръжените сили на Руската федерация", казал пред руската телевизия "Дожд" Михайло Подоляк, съветник в офиса на украинския президент. Но заявил в Туитър: "Всичко едва започва".

Експлозиите "са поредно напомняне чий е Крим. Защото това е Украйна!", цитира руското сп. "Военное обозрение" коментар на украинския вицепремиер Ирина Верешчук в социалните мрежи.

Главният редактор на руската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян заявила в Телеграм, че според източници "е изключено огнево въздействие от страна на Украйна", но може да става дума за диверсия или "безхаберие".

Основната "неофициална" версия за станалото са украински удари с американски ракети "Хаймарс" "някъде откъм Одеса". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито стрелба по нея от руските зенитни системи, пише в коментар за "Комсомолская правда" московският военен експерт Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, но Украйна няма такива оръжия. Дори САЩ да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отрича, техните боеприпаси не биха стигнали до кримската база, тъй като максималният им обсег е 272 км. Накрая, засега на мястото на експлозиите не са открити никакви парчета от ракети, разсъждава аналитикът.

И добавя, че "никой от стотиците очевидци не е отронил и дума за разхвърчали се бомби или ракети, което неизбежно трябва да се случи при детонация". "Загадка някаква . . .", заключава наблюдателят на "Комсомолская правда".

Пристигнал на местопроизшествието, руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов уверил според "Комерсант", че няма да обявява извънредно положение в региона, а днес властите ще започнат основната дейност, насочена към оценка на щетите от взривовете.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
18
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Безаналогов взрив хахахгахахахаха горките руски бушмени
55
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Керчениският мост няма да бъде взривен от Украйна до последно. Все пак трябва откъде да избягат всички окупатори от Украйна. Едва когато Крим бъде окончателно освободен от окупаторите, мостът може да бъде взривен.
54
13
 
10
 
! Отговори
новинарска победа преди 1 година
добре че на три месеца има подобна руска издънка иначе укропитеците съвсем ще им потънат гемиите.
53
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили? 45 години Руско робство не ви ли стига? 20 хилияди българи (интелигенция, офицери, предприемачи, учители) избити от ОФ. Цвета на нацията.Руската федерация ще се разпадне на федерации, което е прекрасно приемете го. Просто трябва време за да се свари борша.
52
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокото повече време минава толкова повече и по-модерни и по-добри оръжия ще се доставят на Украйна... За Путин това не е добре... И с цел да се измъкне от краха измисля ту че сирийците на Асад умирали да воюват за него (ама нещо никакви ги няма досега), ту че севернокорейците на Ким Чи Пин умирали да воюват за него... И тихо се премълчава, че всичко това е заради това, че няма руснаци желаещи да воюват за болшевика... Сега започнали да пращат на бойното поле престъпници от затвора... Няма хора..
51
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според туристи, след взрива има опашка към Керченският мост, от хора желаещи да се махнат от Крим... Ако Украйна вече притежава западни ракети с голям обхват на действие, то вече може да се бомбардират военни обекти на територията на цял Крим... Украйна не смята, че върши нещо нередно, защото бомбардира за да освободи окупираните от Путин украински територии от окупационните войски.
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой пак е пушил цигари..
49
8
 
19
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
А междувременно дядо Вова е напълнил поредния памперс и Шойгу му слага нов. :0
48
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изобщо дадохте напразна надежда на нещастните русофоби, та те са като децата с нежни поетични души милеещи за фашистка диктатура начело с останките на Азов.
47
5
 
25
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Бърже да се забрани пушенето в Русия че не останаха кораби и складове!
46
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия отрича да е украинско нападение, но те и за кораба "Москва"отричаха... Украйна не казва дали е нейно дело... Ако това е дело на Украйна, това значи, че вече и Украйна има ракети с голям обхват на действие и то западни, т. е. точни... Защото "вискоточните" ракети на Путин се оказа, че падат където си поискат. За разлика от тях западните са точни.
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските официални лица заявиха, че не биха бомбардирали граждански обекти в Крим, тъй като за тях Крим е украинска територия... Но летището се е използвало за военни цели, т. е. от там са излитали самолети да хвърлят бомби в Украйна. Т. е. летището не е граждански обект, а военен обект.
44
21
 
7
 
! Отговори
Едва ли HIMARS преди 1 година
Тоя американски кюнец може да дупчи само асфалт и покривна ламарина!
43
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските журналисти на заплата към Кремъл първо казаха, че е нападение на Украйна и това на нищо не приличало... После казаха, че не било нападение... И после казаха, че просто някакви амуниции гръмнали от само себе си... Украинските власти казаха, че не трябва да се пуши покрай взривни вещества...
42
21
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
В Русия са всички природни ресурси, целия свят е зависим от руските суровини. И Русия има неизчерпаем човешки потенциал - милиарди хора, възпитани в православни ценности. Там няма *** и наркомани, защото са водени от свети Путин, достоен наследник на свети Ленин, свети Сталин, и свети Кадиров Крайно време е БПЦ да престане с русофобията и да канонизира тези тримата за светии, за да мога да паля свещи пред иконите им.
41
5
 
8
 
! Отговори
бааа го преди 1 година
Чудна работа!Нещо гръмнало по време на война......
40
7
 
17
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Скоро и на други места в Рашка.
39
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква стана тя - Блатная няма отговор на HIMARS-ите, при положение че това са едни от малко по-добрите американски оръжия, но далеч не са най-добрите! В крайна сметка ще се наложи *** да връщат всички окупирани територии, и да плащат огромни репарации, за да им позволят да запазят поне Крим
38
18
 
9
 
! Отговори
русофобите са гейове преди 1 година
Само за такива неща си мечтаят!
37
4
 
21
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Според руското министерство на отбраната някой блиад е пушил до авиационната бомба - расийската армия е дъ бест.