Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна

Страната показва, че може да отблъсне Русия на места
322
Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Стремежът да си възвърне окупирания от руските сили град Херсон символизира предпазливата решителност на Украйна, пише днес редакторът на "Гардиън" по въпросите на отбраната и сигурността Дан Сабаг. По думите му обявената от Киев тази седмица контраофанзива за изтласкването на руснаците от единствения завладян от тях град западно от Днепър е породила несигурност в проследяването на това как се развива операцията, независимо дали тя ще бъде успешна.

Авторът цитира думите на водещия президентски съветник Олексий Арестович, че не трябва да се очакват "бързи победи" в контраатаката на юг - нещо, което днес бе отбелязано от западни представители. В статията се цитират анонимни източници, според които украинските сили "са отблъснали назад" руската отбрана "на няколко места". Но източниците са подчертали, че е прекалено рано да се назовават превзети села или посочва размерът на отвоювана територия.

Тази предпазливост може би е реалистична, но тя е и показателна, пише експертът. Явно не става дума за "блицкриг" или атака на широк фронт, а по-скоро за локализирани опити за нанасяне на удари по видимо най-уязвимите стратегически точки по руската фронтова линия или за да се демонстрира, че Украйна е в състояние да предизвика на места руско отстъпление преди началото на зимата. Това би доказало способността на Киев да действа активно с крайна цел възстановяване на контрола върху Херсон, смята авторът на "Гардиън".

Той припомня, че през последните седмици Украйна е предприела подготвителни акции - няколко удара по стратегически мостове, водещи към Херсон, по складове за муниции и постове в руския тил източно от Днепър, в Херсон и даже в окупирания Крим. Ударите бяха извършени от дистанция с доставените от Запада ракетни комплекси "Хаймарс" и Ем-270.

Но въпреки че тези ефектни за окото атаки нанасят щети на руската логистика, те ще дадат на Русия време за изпращането на подкрепления. По последни оценки на западни разузнавания числеността на окупаторите западно от голямата река се е увеличила с няколко хиляди и вече достига 20 хиляди. Тоест линиите за доставки все още не са пострадали сериозно, заключава авторът./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелето е сготвено току що. Вижте в тубата.
158
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Д0 191 Щом казваш ще измрат всички, значи няма да измрем всички! Склерозата не е хубаво нещо!
157
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГДР и ФРГ са си същото като Украйна и Русия.Само че на Германия не е имало кой да продава оръжие.
156
4
 
18
 
! Отговори
ххх-ххх преди 1 година
До АнонименЪкрите получават складират и Русия праща една ракетка целият склад във въздуха! Важното е Военният комплекс на САЩ да работи! Пука им на политиците, важно е комисионни да взимат! Колкото повече продължи войната Хамерика е по-добре а Европа затъва! Без тази война Хамерика трябваше да обяви дефолт 50 трилиона дълг имат най високият на света! Но продажните Европендели мълчат и подкрепят Фашисти а до оня ден се правеха на либерали! Европейците почнаха да се бунтуват - горят сметки,
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Различен?С poми да са се поумешали освен...имат си го тоя акцент.Иначе са руснаци и бяха в рамките на Русия и СССР дълго.Всички до един имат в Русия приятели и роднини.
154
2
 
21
 
! Отговори
Ко преди 1 година
1.5 милиард население общо е включено в подкрепата към Украйна. 30% от тях не я подкрепят. Останалите държави с над 6 милиарда население са за Русия или са неутрални. САЩ, Канада, Австралия и ЕС не са целия свят. Те дори не държат и 30%от световните ресурси. Просто имат НАТО и хитрост да експлоатират слабите. Тази хитрост я наричат успешен бизнес. Робството на черните, избиване на индианци, апартейд,крадене на ресурси от Африка. Това са методите за благополучие на Запада.
153
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се бият руснаци с руснаци. Има си генетични изследвания. От различен генотип са. Руснаците са финландци, фини, сфини! Украинците общовзето по високи и по тъмнокоси.
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188:Ако се намесят ще стане ТСВ и ще измрат всички.Малко акъл се иска,който ти нямаш явно.
151
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистите са в Уcpaйна
150
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистите са си в ***.Там са забранени партиите,имат си списък с различно мислещите,носят пречупени кръстове.Какви да са?Винаги укрите обвиняват руснаците за това,което те самите правят от край време.Още от ПСВ.Хората ги бъркат и така им се разминава.
149
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се намесят братята американци във войната, белите американци ще воюват през деня, а черните, през нощта! Всичко ще се развие много бързо!
148
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отгоре на всичкото и по телевизията дават някакви болни да говорят за русофили и русофоби като Украйна намесват.Ако войната беше между Германия и Русия е друго,но там си се бият руснаци с руснаци.
147
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофили,русофоби...баба ви трънкина!
146
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези украинци са си руснаци,а вие си баете някакви русофили...все едно да се сбият германците от бившите ГДР и ФРГ и да почнете да говорите за германофили и германофоби.Същото е.Сигурни ли сте,че сте добре?Живи и здрави да сте и дано се оправите.
145
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците вече изнемогват, а Путин с десетилетия не може да изпразни съветските оръжейни складове.
144
14
 
19
 
! Отговори
хахахаха преди 1 година
Само да кажа на Евроджендерите заслепени от ЕС пропаганда - Половин Европа Канада и САЩ не са целият свят!!! Все едно да кажем, че през ВС2 Хитлер, Мусолини и Япония са целият свят!!! Африка Азия Латинска Америка Мексико стоят зад Русия има няма 90 % от населението и 90% от Земята, но вие си вярвайте, че САЩ и ЕС са целият свят! Това, че пропагандата тук работи и НеКъпаните вярват на ПроХамериакнските медиии не значи, че цяла България е зад САЩ!!!
143
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от заводите в Русия на напусналите западни компании вече работят за руската военна промишленост.
142
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярват толко българи, но много ке манипулират коментарите и лайковете и изглежда така!
141
14
 
18
 
! Отговори
проезводство на макс преди 1 година
Учудващо е колко интелигентни българи вярват на американска пропаганда. А не се доверяват на логично мислене. Русия ще падне само, ако и се спре военната промишленост. Тоест преки атентати и бомбадировки. Което за сега не става. Те имат петрол, ресурси и заводи за оръжие. Тогава как ще ги спреш да го произвеждат? За сега народа вярва на Путин.
140
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем Хитлер доказа, че срещу целия свят никой не може да спечели война и Путин реши пак да пробва, то негови роднини на фронта няма. За цялата добре планирана специална операция за 7 месеца 1 голям град, няколко селца, благодарение на предателство срещу поне 100 милиарда загуби в техника и поне 20000 руснаци на ония свят. Бих казал, че Путин се пробва да унищожи Русия и май ще стане.