Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна

Страната показва, че може да отблъсне Русия на места
322
Опитът за връщане на Херсон е символ на увереност на Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Стремежът да си възвърне окупирания от руските сили град Херсон символизира предпазливата решителност на Украйна, пише днес редакторът на "Гардиън" по въпросите на отбраната и сигурността Дан Сабаг. По думите му обявената от Киев тази седмица контраофанзива за изтласкването на руснаците от единствения завладян от тях град западно от Днепър е породила несигурност в проследяването на това как се развива операцията, независимо дали тя ще бъде успешна.

Авторът цитира думите на водещия президентски съветник Олексий Арестович, че не трябва да се очакват "бързи победи" в контраатаката на юг - нещо, което днес бе отбелязано от западни представители. В статията се цитират анонимни източници, според които украинските сили "са отблъснали назад" руската отбрана "на няколко места". Но източниците са подчертали, че е прекалено рано да се назовават превзети села или посочва размерът на отвоювана територия.

Тази предпазливост може би е реалистична, но тя е и показателна, пише експертът. Явно не става дума за "блицкриг" или атака на широк фронт, а по-скоро за локализирани опити за нанасяне на удари по видимо най-уязвимите стратегически точки по руската фронтова линия или за да се демонстрира, че Украйна е в състояние да предизвика на места руско отстъпление преди началото на зимата. Това би доказало способността на Киев да действа активно с крайна цел възстановяване на контрола върху Херсон, смята авторът на "Гардиън".

Той припомня, че през последните седмици Украйна е предприела подготвителни акции - няколко удара по стратегически мостове, водещи към Херсон, по складове за муниции и постове в руския тил източно от Днепър, в Херсон и даже в окупирания Крим. Ударите бяха извършени от дистанция с доставените от Запада ракетни комплекси "Хаймарс" и Ем-270.

Но въпреки че тези ефектни за окото атаки нанасят щети на руската логистика, те ще дадат на Русия време за изпращането на подкрепления. По последни оценки на западни разузнавания числеността на окупаторите западно от голямата река се е увеличила с няколко хиляди и вече достига 20 хиляди. Тоест линиите за доставки все още не са пострадали сериозно, заключава авторът./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сблъскали се армиите на Русия и на Украйна. Дойче Веле докладва: Руската армия позорно зае предпоследното място в сражението, докато великата армия на Укрия зае почетното второ място... Хахахахаха.
18
6
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Айде, кажете си го направо. Ситуацията е говняна. И а една украинска игра-СТАЛКЕР. Там може да се наслушаме на подобни определения.
17
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите са тотално разгромени в Херсонската контраатака. За 3 дни, над 2000 жертви.
16
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укритата губеха бавно и славно, докато се защитаваха. Тогава изведнъж минаха в настъпление и претърпяха тотален погром... поне вече няма да има фантастични лалания как щели да си върнат всички територии.
15
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак намерихте нещо позитивно дори в пълния разгром и унижение
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Александър Попов (автора)... само ще ти се усмихна на "творчеството" :) то повече не заслужава
13
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия вече съвсем изтрещяха още няколко такива символа и укрите са довиждане.
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахах това ли им беше великата контраатака, едно голямо нищо, руснаците напрактика не воюват в момента и ония пак нищо не направиха
11
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската армия прави три понтонни моста на река Инглуец и тръгва в настъпление. Около 10 километра влиза навътре. Руснаците това и чакат. За нула време разбиват трите понтонни моста и отрязват група от над 500 военни и 100 единици военна техника в капан. Следва ужаса на ФАБ-500 бомбите. Бомбардировачи изсипват десетки ФАБ-500 на час. Всяка такава бомба има 100 метра летален радиус на поражение. Казват, че много от телата никога няма да бъдат намерени или разпознати.
10
3
 
38
 
! Отговори
ДосVиданя преди 1 година
То не било раZгром на укрите, то било символ на бесния предрусал нацист и надеждата за още такива! Прекрасно!
9
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една такава контра и арристович и зеленски и генералчетата ше бъдат линчувани гарантирам ви го украинскя генерал кривонос обяви че жертвите сред армията им са над 150 хиляди
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е голямо "чоки". И как ще стане аджеба тая работа? Той по едно време, преди десетина години мисля, се засили да отнема лиценза на Лукойл, щото явно го мислеше за руска компания. Два дни след това, в едно посолсттво му обясних чий всъщност е Лукойл, и веднага миряса. Забрави да им отнеме лиценза. ***.
7
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде им е напредъка? Загиналите им военни вече са 4500, а тежко ранените са над 7000... Това е загуба за винаги на почти 12 000 военни. За 2км напредък? А за следващите 58км до Херсон колко загуби ще дадат? 500 000?!?
6
3
 
43
 
! Отговори
Все по-голям..ям,ям преди 1 година
Касапница.Това ще се изучава в учебниците по артилерия.Изтегляш живата сила и глупците попадат в артилерийски чувал.Попилени,размазани,бягащи и накрая лежат с хиляди из полята.
5
3
 
42
 
! Отговори
Война ли ? преди 1 година
Значи уж има война, а в Украйна футболното първенство си върви. По време на Втората световна война да ли са играли футбол ? Зеленски и братята Кличко си правят кефа в накой скъп хотел и пет пари не дават за нормалните хора.
4
3
 
54
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Та в крайна сметка както има една поговорка: "Победата има много бащи, а загубата винаги е сираче". Всички говореха как Украйна тръгва към Херсон и ще разбие руската армия. Медии, западни политици, украински политици. Голямо облъчване. След разгрома и загубата на 2-3 хиляди военни - всички млъкнаха. Само такива осиротели статии виждаме тук таме.
3
3
 
63
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Опитът за атака в Херсон показа, че зеления наркоман е бил задължен да покаже някаква активност на фронта, макар разузнаването им да е казвало, че това е самоубийство за хиляди украински военни. Така и се случи. След 5 дена украинската армия е отблъсната изцяло извън херсонска област, че дори и загуби две села, които преди контролираше. Идеята е била преди срещата на върха където трябва да се гласуват още пари за оръжие, да се покаже, че Украйна прави нещо. Жалко за хилядите избити.
2
5
 
61
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
"Ако някой ви позвъни и се представи за президента на Украйна и ви иска пари, оръжие и да ненавиждате Русия, не му обръщайте внимание, най-вероятно е някакъв наркоман." Мария Захарова
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За три дена 2000 жертви вече има клипове от украинци с въпроса защо тръбяхте за тази контра за да се подготвят ли