Шолц и Макрон с визия за Европа - силна, въоръжена и разширена

Трябвало да има бърз напредък в разширяването на ЕС
21 яну 2023 07:34, Александър Попов
109
Шолц и Макрон с визия за Европа - силна, въоръжена и разширена
Снимка: БГНЕС/EPA

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в навечерието на 60-годишнината от сключването на френско-германския договор за приятелство и на утрешната двустранна министерска среща в Париж волята си да направят Европа по-силна, предаде ДПА.

На фона на войната в Украйна двамата очертаха ключовите моменти от вижданията си за изграждането на суверенна Европа, в която хората да могат да живеят в мир, благоденствие и свобода. Те направиха това в съвместна статия в германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"За да имаме силна Европа утре, трябва да инвестираме повече в нашите въоръжени сили и в основите на нашата европейска отбранителна промишленост", написаха канцлерът и президентът. Това по тяхно мнение ще повиши отбранителните способности и ще превърне Европа в силен партньор, включително и на САЩ.

"Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите", посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.

Двамата подчертаха, че се стремят към бърз и конкретен напредък в процеса на разширяването на ЕС, предаде ДПА.

"В същото време трябва да направим така, че разширеният Европейски съюз да остане дееспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за вземане на решения, по-специално чрез разширяване на гласуването с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет", написаха двамата лидери.

Те специално споменаха страните от Западните Балкани, повечето от които са на различни етапи от дългия процес на присъединяване към ЕС./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
КРИЗАТА утепа ЕС преди 1 година
Фантазии празни ЕС е пред разпадане и ФИНАНСОВ КОЛАПС.
72
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Досега к,во дремахте бе ,та САЩ ви подчини изцяла на интересите си !
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия, с необразовано и алкохолизирано население, с огромен вътрешен враг в лицето на кавказките преселници, без технологии, васална на Китай, със сриваща се икономика. С липса на поглед в бъдещето, Отдавна е свършила.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Щом са ги избрали, това означава, че са умни и способни"------------ Ох, ама ти още си мислиш, че ги взимат по целесъобразност? Щом са ги избрали, значи че са послушни, некадърни и покварени до дъно. Така по-лесно се контролират.
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа, със застаряващо и джендерясало население, с огромен вътрешен враг в лицето на арабските преселници, без ресурси, васална, със сриваща се икономика. С липса на идеология и поглед в бъдещето, властващ конформизъм и потребителство. Отдавна е свършила, Макрончо. Беше ви добре да смачкате националното във всички подопечени държави, за да няма кой да ви пипне. Проблемът е, че и най-малкия полъх отвън и сте в историята.
68
4
 
6
 
! Отговори
чок преди 1 година
Каква визия, какви мечти, пращай леопардите докато не е станало късно!
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корпоративни слуги, ще правите в Европа това което ви се нареди!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германеца Олаф е внук на реален, истински нацист от SS. Каква визия има един нацистки внук не би трябвало да интересува никого.
65
2
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
Напьлнихте ЕС с хрантутници а кой ще воюва? Бьлгарите,румунягите,другите балкански конекрадци?!?! Аа,пак опряхте до турския.В Европа единствената силна,истинска,боеспособна и решителна натовска армия е турската!А да ви видим как ще се защитите срещу сибирските ***!Както през Студената война така и сега май тая роля пак се пада нами...
64
0
 
9
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
До БългаринТИ РАЗБИРАЧО ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ДЪРЖАВИ ИМА НА ЗЕМЯТА? ТЕ НЕ СА НИТО В НАТО НИТО В Е.С. НИТО СА ПОДВЛАСТНИ НА КОГОТО И ДА БИЛО.С ТОЯ АКЪЛ СИ КАТО БЕЗ АКЪЛ.
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А САЩ питахте ли?Поредното бла,бла,бла......Смешници сте и най вече мекотели.Щели да правят Европа силна?Че те щатите ви размазаха с тая война в Украйна и икономическата с Русия. Никога няма да бъдете фактор .
62
5
 
20
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Европа без Русия не става и никога няма да съществува. А тези двамцата са вече с отмиращи функции.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа умре! ако на някого не му е станало още ясно - Европа вече няма икономика! Европа се простреля в краката, но заявява че ще спринтира! Европа стана здраво вързано колело към колесницата на щатите! Кое не разбрахте?
60
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВ. Когато си малък, нямаш избор. Ние сме малка и бедна държава и нямаме право на избор. Или Изток, или Запад. По добре Запад, че Изтока са много зле и са на примитивно ниво.Така, че ще е Запад. А нас никой не ни иска мнението, ако не сте го разбрали още.
59
5
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До Нищо лично. Това не ги прави лоши политици. А вие, като имате деца какво сте направили в живота, освен деца. Деца всеки може да има, това не е предимство в мисленето. Щом са ги избрали, това означава, че са умни и способни, а и най-малко ние от БГ следва да даваме съвети на големите.
58
7
 
12
 
! Отговори
Нищо лично преди 1 година
Олаф Шолц и Макрон нямат деца , както и Меркел и много други от управляващите Европа .
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е пред тотален разпад,тоя ми гори за разширяване...Вкарахте африканци в Европа,това ли ви силната и въоръжена Европа?
56
1
 
12
 
! Отговори
Право на избор преди 1 година
Застаряваща , с все повече необразовано мюсулманско население и с все повече г*е*й дружинки .
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетиха се големите демократи, от как им напълниха държавите с бежанци. А Америка си приема закони важащи в цял свят.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мазепа-обикновен предател