Шолц и Макрон с визия за Европа - силна, въоръжена и разширена

Трябвало да има бърз напредък в разширяването на ЕС
21 яну 2023 07:34, Александър Попов
109
Шолц и Макрон с визия за Европа - силна, въоръжена и разширена
Снимка: БГНЕС/EPA

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в навечерието на 60-годишнината от сключването на френско-германския договор за приятелство и на утрешната двустранна министерска среща в Париж волята си да направят Европа по-силна, предаде ДПА.

На фона на войната в Украйна двамата очертаха ключовите моменти от вижданията си за изграждането на суверенна Европа, в която хората да могат да живеят в мир, благоденствие и свобода. Те направиха това в съвместна статия в германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"За да имаме силна Европа утре, трябва да инвестираме повече в нашите въоръжени сили и в основите на нашата европейска отбранителна промишленост", написаха канцлерът и президентът. Това по тяхно мнение ще повиши отбранителните способности и ще превърне Европа в силен партньор, включително и на САЩ.

"Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите", посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.

Двамата подчертаха, че се стремят към бърз и конкретен напредък в процеса на разширяването на ЕС, предаде ДПА.

"В същото време трябва да направим така, че разширеният Европейски съюз да остане дееспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за вземане на решения, по-специално чрез разширяване на гласуването с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет", написаха двамата лидери.

Те специално споменаха страните от Западните Балкани, повечето от които са на различни етапи от дългия процес на присъединяване към ЕС./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавите една по една ще излязат от ЕС.
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато тия двамата говорят за силна Европа, американци и руснаци стоят отстрани и се пръскат от смях
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На път сте,да в Закопаете тази " единна Европа" ! 1 ви го каза Макрон пред Тръмп! Европа се нуждае Вече,от своя Европейска армия! ЕС ни гък,ни мък по въпроса! Защото повечето прокарват Американските въпроси и политика в Европа! Европа никога не е имала толкова Предатели колкото Днес! Чергата ни Европейска,ще се запали благодарение на самите " Европейци"!-:((
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия с тия визии съсипаха Европа. Давайте някакви нови лидери, които не страдат от видения.
9
2
 
19
 
! Отговори
Западни покрайнини преди 1 година
Те тези "европейски лидери", първо трябва много добре да помислят как да се измъкнат от сегашната ситуация в бивша Украйна, защото РФ има всички основания да предизвика разпада на НАТО и ЕС, по един или друг начин.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама подчинена разширената,на ФАЩ .Аман от лозунги.
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрон да види отблизо ,какво беше във Франция ,2милиона по улиците заради пенсионната реформа,франсетата да не са като на оФсиии,да се примирява с всичко.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макроновия нос бая еврейски.
5
2
 
5
 
! Отговори
до коментар 4 преди 1 година
Адолф Хитлер изобщо не е включил в номерацията Първият Германски Райх на Франкската империя които езиково е най-близко до Нидерландия а по име до Франция
4
5
 
6
 
! Отговори
План Хайл ODESA преди 1 година
Още е загадка кога ще приемат Одеса в Евросъюза и по точно кои квартали от Одеса та да се разширят а останалите при Путин
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пиндостански слуги ли говорят за изграждането на суверенна Европа?
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах как става това без ресурси.
1
3
 
14
 
! Отговори
бгМАКЕ преди 1 година
Да и БЕЗ северолайнометите на югозапад от нас в нея. Никогаш в ЕС!