Шолц и Макрон с визия за Европа - силна, въоръжена и разширена

Трябвало да има бърз напредък в разширяването на ЕС
21 яну 2023 07:34, Александър Попов
109
Шолц и Макрон с визия за Европа - силна, въоръжена и разширена
Снимка: БГНЕС/EPA

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в навечерието на 60-годишнината от сключването на френско-германския договор за приятелство и на утрешната двустранна министерска среща в Париж волята си да направят Европа по-силна, предаде ДПА.

На фона на войната в Украйна двамата очертаха ключовите моменти от вижданията си за изграждането на суверенна Европа, в която хората да могат да живеят в мир, благоденствие и свобода. Те направиха това в съвместна статия в германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"За да имаме силна Европа утре, трябва да инвестираме повече в нашите въоръжени сили и в основите на нашата европейска отбранителна промишленост", написаха канцлерът и президентът. Това по тяхно мнение ще повиши отбранителните способности и ще превърне Европа в силен партньор, включително и на САЩ.

"Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите", посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.

Двамата подчертаха, че се стремят към бърз и конкретен напредък в процеса на разширяването на ЕС, предаде ДПА.

"В същото време трябва да направим така, че разширеният Европейски съюз да остане дееспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за вземане на решения, по-специално чрез разширяване на гласуването с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет", написаха двамата лидери.

Те специално споменаха страните от Западните Балкани, повечето от които са на различни етапи от дългия процес на присъединяване към ЕС./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
0
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВ----''Ние на Украйна не сме нападали'' - Лавров.
52
1
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Ясна е работата - първо ''квалифицираното мнозинство'', после ''Леопардите''.
51
1
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
КОИ ЩЕ НАПАДА ЕВРОПА БЕ АМЕРИКАНСКИ СЛУГИ?СТИГА СТЕ СЛУГУВАЛИ НА СВЕТОВНОТО ЗЛО С.А.Щ.
50
0
 
6
 
! Отговори
само преди 1 година
Обикновен крив макарон.........
49
5
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Eвропа над всичко.
48
1
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Само силна във военно и икономическо отношение Обединена Европа ще буди към себе си уважение и респект и в САЩ,и в Китай,и в целия свят,защото със слабите звена в съвременната действителност просто не се съобразява никой.
47
1
 
9
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
и двамата говорят от хорски срам и знаят че края наближава ,ккато и техния край-германските фирми с епрехвърлят навън ,други затварят а франция е обхваната от стачки и влиза врецесия а меката зим а и безводието ще ги довърши
46
0
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
За да се случи това Въоръжаване , трябва да се върни Казармата в ЕС .Поне 3 години Служба .Ще ви кажа защо - Преди падането на Соца в Европа , нямаше Нито една Война в Европа .Имаше казарма и войници на 18 години - млади , пъргави и боеспособни - пазеха Родината и Семействата .
45
0
 
4
 
! Отговори
истина! преди 1 година
До раша е наша................натовски васали европейски роби започнасе от турско робство и продължавате робството си с друго заглавие гейропски роби.......
44
0
 
3
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
За да я направи тази армия *ейропата, то подводници, то самолети, то такнове, трябва всички епилиране еуро*ейци да ходят с дочени *** поне 4 петилетки. Дали ще се случи, а?
43
0
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Урсула командва Европата не Макароня и Шолца :)))
42
2
 
6
 
! Отговори
От тези преди 1 година
Боже пази....
41
2
 
7
 
! Отговори
мак преди 1 година
Май под разширяване разбират пускане на Украйна в ес, без много условия и изисквания. Така според тях ще натрияят носа на Путин.
40
4
 
14
 
! Отговори
Петров преди 1 година
защо френските танкове имат огледала за обратно виждане? за да виждат бойното поле, докато бягат от него.
39
14
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 1 година
То това се случва сега и Русия ще бъде разпределена между ЕС ,Китай и Япония още тази година
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пипне ли французин нещо, знайте ще бъде прецакано много жестоко, тия за инжинери и за военни не стават...нека си ядат сирене и пият скапаното си вино и да млъкват!
37
13
 
5
 
! Отговори
До хаха преди 1 година
Не само че пускат парно в училищата в Германия ами и ходят по тениски и къси гащета и отвсрят прозорците да влезе малко прохлада
36
1
 
7
 
! Отговори
До Бай Чеп преди 1 година
Освен заглавието чети и статията там се споменават западните балкани като част от разширението
35
2
 
8
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
В Германия не пускат парно в училищата и университетите, спират им тока - ето това е истинско "благоденствие" според тия дваминцата.
34
1
 
10
 
! Отговори
да бе преди 1 година
САЩ няма да допусне това!