Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...

Какви са били разговорите непосредствено преди войната?
30 яну 2023 07:00, Александър Попов
375
Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...
Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: "Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута", в разговор преди руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА.

Джонсън заяви, че "необикновеният" разговор се е състоял през февруари, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият  британски премиер, който беше принуден да напусне "Даунинг стрийт" 10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично", разказва Джонсън за разговора с Путин.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", каза  Джонсън.

"Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря."

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването "Путин срещу Запада", което ще се излъчи днес вечерта, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"И си спомням, че казах на министър Шойгу "те ще се бият", а той каза: "Майка ми е украинка, няма да се бият!". Той също така каза, че няма намерение да нахлува", каза Уолъс./БТА,Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
7
 
7
 
! Отговори
ПУТИН преди 1 година
Е АНТИХРИСТА
244
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Равни са животните. Хората това ги различава от животните че не са равни. Хората за това са хора защото са различни и божествени. За разлика от животните човека ума воля и то свободна воля. Това го прави различен. И божествен очовечен. Няма и не може да има равенство. Хората са различни и слава богу.
243
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са равни в mъnama представителна демокрация аз по лошо нещо не мога да си представя. Върнаха хартиената бюлетина за да може всеки дори и напълно неграмотен да гласува. Равни ли са хората. Милиардерите и безработните дали са равни равни са ама друг път. Но не е само парите. Хората са всичко друго но не и равни. В пост либералната демокрация няма демокрация има плутокрация власт на псевдоелитите. Бг е пример за плутокрация. Ние Бг сме в голяма беда !
242
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнездото пак е пияно.
241
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 275.Това не е вярно.Ама да те питам щом НАТО стигна до там,че да рови в складовете на Южна Корея и Израел за снаряди,какво ще прави Украйна след един два месеца.
240
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наченки на комунизъм. Само да припомня че въпреки тоталитаризма имаше доста прилично достъпно здравеопазване и образование и слава богу имаше класи и всеки си знаеше мястото, защото сега класите изчезнаха но глупостта няма граници. Всеки дори напълно неграмотен и дори не умен човек има право на мнение и така стигнахме до нищото. 2 лв. градски транспорт в соца 4 стотинк
239
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само разлайват кучетата, тоя, рошлавия, и той не е много сигурен какво му бил казал Путин: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или НЕЩО ПОДОБНО", каза Джонсън. Като го позабравиха, гледа някак да напомни за себе си.
238
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 273.Сега да те светна джавелин и сега има.Ескалибур не е със 70км обхват,а с до 40.Препоръчително до 25.Руснаците могат да свалят Ескалибур,но им е скъпо и за това унищожават м777, който изстрелваЕскалибур.Освен,че трябва да го имаш,трябва и да можеш да го изстреляш.
237
7
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Лъжата е вградена в гените на северовасточните "славяни", а думата "славе" има кристално чиста етимология - slave (слейв), което се превежда само като "роб" (човек, който трябва да бъде управляван, защото е с ниски мисловни способности).
236
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 268 и къде са тия стунги и джавелин,че зелето плаче за западни танкове.Ескалибур може да порази всеки танк при условие,че го имаш.Руснаците също имат Краснопол,който е като Ескалибур,а и ланцет,може би за това не му стигат танковете на зелето.
235
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин всъщност не е спрял да заплашва запада и всеки, който е против тази война с Украйна! Заплахите са и от страна на Медведев и Песков...лъжи и заплахи, това правят.
234
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НПО плаща на едни хора да разпространяват единствено правилната гледна точка а пък всички останали трябва да им вярват ама безплатно.
233
5
 
6
 
! Отговори
lplo преди 1 година
Песков опроверга тези ваши фантазии ганьовски умници от факти
232
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джонсън защо чак сега си е спомнил този разговор. Защо нито той нито който и да е било западен лидер не отговори на въпросите на Кремъл от преди войната например за спазването на минските споразумения и разширяването на Нато.
231
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 246.Добре си го съчинил Ескалибур не е с обхват 70км,ама щом ти се отдава.
230
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка картинка е Путин. Има там 2-3 по-модерни ядрени ракети, останалото за скрап хиляди глави от СССР-ската епоха и заплашва цял свят. Русия ще стане пустиня само с няколко ракети от НАТО. Русия има стотици цели, а НАТО- само една. Русия ще бъде изравнена със земята за минути. Но и планетата загива. Така че победители в подобна война няма. Но Путин от ярост как стана за смях в Украйна, може и да направи някоя беля, но надали ще му се вържат останалите, които трябва да натиснат червеното копче.
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чувал да позволяват фотоапарати в казармата, още повече около техниката. Сигурно си доносник-провокатор.
228
13
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До TROY - А на "съветските" леки коли "Чайка" връз двигателите пишеше Made in the USA. Спомням си, че като дете, през 1963, гледахме другарите пред ЦК на БКП как запиляват написаното, а лаиците се радваха на невероятната съветска коля с "два ***" (автоматична трансмисия) - двигатели произведени в САЩ. И оттогав до СЕГА рашките са същите каръци - за нищо не стават. Дори една война не могат да направят като хората. ;)
227
7
 
15
 
! Отговори
TROY преди 1 година
Единственото което са осводили сащ е коренното население на северна Америка от нежеланото му присъствие. Държава на бандити и мародери.
226
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
подъл лъжец е джонсън които не навижда русия