Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...

Какви са били разговорите непосредствено преди войната?
30 яну 2023 07:00, Александър Попов
375
Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...
Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: "Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута", в разговор преди руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА.

Джонсън заяви, че "необикновеният" разговор се е състоял през февруари, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият  британски премиер, който беше принуден да напусне "Даунинг стрийт" 10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично", разказва Джонсън за разговора с Путин.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", каза  Джонсън.

"Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря."

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването "Путин срещу Запада", което ще се излъчи днес вечерта, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"И си спомням, че казах на министър Шойгу "те ще се бият", а той каза: "Майка ми е украинка, няма да се бият!". Той също така каза, че няма намерение да нахлува", каза Уолъс./БТА,Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
6
 
8
 
! Отговори
ПЕШО преди 1 година
До До 231КРЕПОСТНИТЕ СЕЛЯНИ НЕ СА РОБИ С ВЕРИГИ КАТО В АМЕРИКА.
224
4
 
6
 
! Отговори
TROY преди 1 година
Разгледах си снимките от казармата. На Т 72 отзаде имаше щамповано на резервните резервоари вермахт.
223
6
 
9
 
! Отговори
Д@КастрирамеПаситто преди 1 година
За лидото копеуе - Боби умора няма.Жалко,че англетата си нямат Карлуково.
222
5
 
13
 
! Отговори
Конфликта в Украйна преди 1 година
се подготвя отдавна. Но истината е, че това е световен конфликт, защото китайците са на път да изпреварят Америка и да станат световен икономически лидер. Те от години работят по своята световна хегемония наречена Нов пояс, нов път. Британците винаги са били в отбора на САЩ, затова им беше дадена възможност да се спасят от конфликта с Брекзит. Сега само Германия ще бъде жертвана и покрай нея ЕС. Другите страни в съюза искат да се отърват от България, защото тя е следващото пушечно месо.
221
2
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
След Кримската Война следва войната в Китай.
220
7
 
27
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Ако е вярно това, което Борис Джонсън предава като разговор с Путин, то излиза, че Путин изобщо не е вземал на сериозно приказките му. И има защо. " Украйна няма да влезе в НАТО в обозримо бъдеще". Какво значи "обозримо бъдеще"? Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър е обещавал на наивникът Горбачов че НАТО няма да се разширява "дори на дюйм" на изток, а ето че НАТО опря до границите на Русия. Толкова струват обещанията на англосаксонците - само празни приказки.
219
9
 
14
 
! Отговори
ЗЬН ЗЬН преди 1 година
Русия няма да загуби ако не падне управлените на страната няма как да загуби има ядрен арсенал колко всички други взети заедно и това няма да се промени няма как украина да влезне в русия може само да се защитава на своя територия ако на някои тьпан нему е ясно да си свери чесовниката кои век сме защо всички *** говорят за танкове одардия самолети това е отживелица след втората световна се едно да сравняваш сьс пьрвата световна и окопната воина само глупости се дрьнкат
218
9
 
7
 
! Отговори
Английско говорящ преди 1 година
До 244 - Считам, че владеенето на английски от детска възраст ми е помагало винаги в четенето на и разбирането на този вреден катипалистически език. Да, има такъв доклад на ООН, който казва: "Повече от 14 000 украински деца, отвлечени от Русия" и Комисарят по правата на децата към ООН, допълва: "Украйна е успяла да върне само 125 от тях". Моят съвет към вас е, учете английски, защото доста често 'гуугл транслейт' изневерява в преводите.
217
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците мразят Раша, заради геноцида над полското население през 18-ти и 18-ти. Питайте един исторически информиран поляк какво му е мнението за Йосиф Гурко - садист и масив убиец. Ако не са били големите българи като Стамболов и З. Стоянов същото щеше да се случи и с нас.
216
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствените убийци на деца с тази война са руснаците. За протокола, когато американците бомбиха арабските държави ме обвиняваха, че съм путинист. Сега путинистите ме обвиняват, че съм краварофил. Единствено одобрих, когато бомбиха Югославия щото сърбете там бяха правили страшни мизерии, включително и над българското население.
215
7
 
25
 
! Отговори
Телемана преди 1 година
В този разговор Борис Джонсън се показа като пубертет. Но това се знаеше и преди. Опитите на Макрон и Джонсън и други такива да хокат и заплашват Путин са възможно най-нелепата стратегия спрямо Русия.
214
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия заграби такива територии само защото имаше неразвити народи в съседство, а не че е била някаква военна суперсила. И пак и отне столетия за да може да пороби тези примитиени народи, които още се биеха с лъкове и копия срешу тях.
213
14
 
15
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
РОСССИЯ ДА ПУСНЕ САМО ЕДИН САРМАТ ВЪРХУ ЛОНДОНИСТАН -- и БАЙ БАЙ НА ИНДО-ПАКОСТАНО-АНГЛИКАНИТЕ, И БАЙ БАЙ НА ГРОЗНИЯ ИМ НОВ КРАЛ = ЦАРЛЗ .
212
15
 
11
 
! Отговори
Човекоядец преди 1 година
До обективен - Реалността показва други измерения, а именно, че Русия губи. Нищо от техните пророчества не се сбъдна, особено руският Блицкриг, а това и децата го знаят, дори и онези 14000, дето са били "убити, разфасовани и изядени" от укронацитата.
211
6
 
12
 
! Отговори
До 242 преди 1 година
То си има официален доклад на ООН, който колегата дори не си е направил труда да прочете. За русофилите, които смятат, че ООН е русофобска организация, пояснявам, че Русия е една от петте постоянни членки в Съвета за Сигурност към ООН.
210
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито в Русия, Нито В СССР, нито в Китай или НРБ някога е имало дори наченки на комунизъм. Това си е диктатура и тоталитаризъм. Винаги е имало класово разделение в тези държави. Винаги е имало превилигирована върхушка и обикновени роби. Разликата с капитализма е, че капиталите се контролират от политическата диктатура много по-открито. Докато при капитализма политиците задкулисно обслужват интересите на милиардерите.
209
4
 
13
 
! Отговори
14,000 деца преди 1 година
Ало, другарят с хилядите деца! Подобен анонс не са правили дори путинските ТАСС, РИА или Камсамольская правда. Да се надявам, че никога няма да станете журналист, за да разпространявате ултра-фалшификации из пресата. Ашколсун, машаллах на вашата "статистика".
208
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В. = "Тогава също е било световна войнав друг мащаб." ............................................... Някои историци твърдят, че Кримската война е Първата световна война - обединените сили на колективния запад срещу Руската Империя. Имат право.
207
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англосакските ревът
206
2
 
7
 
! Отговори
Дежурен Санитар преди 1 година
До вой на червени бокл Тихо, тихо лекарствата идат.