Зеленски натиска за по-бързо приемане на Украйна в ЕС

Иска да се побърза с плановете за членството
239
Зеленски натиска за по-бързо приемане на Украйна в ЕС
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски иска да се побърза с плановете за членството на страната му в ЕС. Киев очаква "новини" от срещата на върха ЕС-Украйна по-късно през тази седмица, каза Зеленски в своето традиционно видео обръщение.

"Очакваме решения от нашите партньори в ЕС, които отговарят на прогреса ни. Прогрес, който явно го има - и дори независимо от пълномащабната война", каза той.

Зеленски подчерта, че в Киев се работи по реформите.

Войната в Украйна засили още повече желанието на много украинци тяхната страна да се присъедини към ЕС колкото е възможно по-скоро.

Украйна получи статут на страна кандидат на ЕС през юни миналата година, но членството е свързано с условия, включително срещу корупцията, припомня БТА.

Преди дни стана ясно, че украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство на страната си в ЕС, което със сигурност ще доминира в дискусиите по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се провежда на украинска земя.

Никой в ЕС обаче не смята, че това е реалистично.

Самият Шмигал поставя труден за изпълнение краен срок.

"Имаме много амбициозен план за присъединяване към Европейския съюз в рамките на следващите две години. Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече ще можем да проведем този предварителен етап на преговорите за влизане", каза той пред "Политико".

Миналата година френският президент Еманюел Макрон заяви, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС. Дори лидерите на ЕС, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават в частни разговори, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Зеленчука, трябва да му е ясно, че провинция Македония ще влезе в ЕС преди руското предградие Украйна
123
2
 
39
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
Значи целият свят видя какво правят т.нар.азовци-душат съдии,палят обществени сгради и всичко това сами си документират,за да покажат че са недосегаеми,но врагът им ако е Русия-по бързата процедура взлизаш в нато и ес,а другите държави изпълняват хиляди изизисквания за 10-на г.Смятай какъв фалШ е ес.........
122
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Околийския началник на планетата. Иска веднага, настоява, изнудва. Той определя правилата. Натрупа над 100 миларда долара дългове да си играе на войник, сега наглеца спомена - Европа да ги плаща.
121
0
 
24
 
! Отговори
мак преди 1 година
Световен лидер, др..ън др..ън. Все иска и натиска, а останалите му играят по гайдата. Като влезе в ес, познайте, кой и за чия сметка ще му възстановявя държавата. Солидарно, прегръщайки европейски ценности. И ако има несъгласни да му дават все повече пари, ес ще намери начи на накаже опърничавия. Този филм сме го гледали.
120
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, задачата на Зеленски, която му е поставена от САЩ е да вкара във война ЕС. САЩ помогнаха на капиталистическите държави да спечелят битката срещу соца, но после изгода от това имаше Германия. Сега САЩ на практика воюва не срещу Русия, а срещу взелата връх в ЕС Германия. Вижте интервюто на Емануел Тод какво мисли по въпроса и за съжаление е прав. Ние отново сме на страната на губещите. Украйна няма да я има и Полша, не само Русия ще си откъсне част от нея.
119
1
 
9
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Да и - Турция съвсем ще се зачуди. То излиза наистина - че за кучета и котки - може. Ще бъде доста невъзможно,особено след изгарянето на Корана.
118
6
 
0
 
! Отговори
Чук чук преди 1 година
Възраждане ли е тук...
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 127 - Недей обижда Кастро, тоя е на светлинни години от него със знак минус.
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тоя недомисляк начело това е положението. А тия, дето му понасят на акъла, те са си направили сметката, няма да му е безплатно на Зелката.
115
3
 
2
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Украйна и Турция влезнат в ЕС, изпреварваме САЩ и Китай!
114
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве ти няма ли да си пъснеш една брада и хептен да заприличаш на Фидел Кастро
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя в ред ли е
112
5
 
20
 
! Отговори
А преди 1 година
Украйна ? Тъжно, ама такава държава вече не съществува ...
111
2
 
16
 
! Отговори
Въпроска ? преди 1 година
Защо ли Зеленски "натиска " за незабавно приемане на Украйна в ЕС ? Та те получават и така безвъзмездна помощ от всички държави членки на ЕС без никакви задължения .
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мариопол се строи нов живот спомен не остава от боините сражения слава россия да е жив и здрав в.в. путин
109
3
 
13
 
! Отговори
вън!! преди 1 година
не им трябват У-крайна на ЕС в момента. освен ако не са решили, че им се започва III световна война ;)
108
1
 
22
 
! Отговори
i'm преди 1 година
Ако успее да вкара Украйна в ЕС при това състояние на държавата...ще го призная. Тия от ЕС от 9 кладенеца вода вадят докато приемат някоя държава. Сега ако си плюят на правилата само и само да са против Русия, ще е колосална глупост! В момента в Украйна, куче влачи, диря няма е положението...
107
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми да накой накрая трябва да плаща сметката това сме всички ние , а тоя надрусан клоун ще се скрие
106
2
 
19
 
! Отговори
СМЕТКИ преди 1 година
Искат така да смучат повече пари от европейските данъкоплатци, да крадат, да набутват у нас долнокачествените вафли на Порошенко -Рошен, .........
105
2
 
5
 
! Отговори
А какво стана преди 1 година
със сделката с Блекрок? Ако Украйна има подкрепата на Блекрок, за какъв и е ЕС?