Рекордно поскъпване на живота в Англия, бездомните са все повече

Зимата ще увеличи разходите за електроенергия на домакинствата
Обновена: 7 окт 2023 13:56 | 7 окт 2023 09:45, Камелия Цветанова
82
Рекордно поскъпване на живота в Англия, бездомните са все повече
Снимка: БГНЕС

Заради рекордното поскъпване на живота все повече хора във Великобритания не успяват да платят сметките си за електроенергия, а хиляди остават и без покрив над главата си, тъй като са просрочили месечния си наем за квартира.

Само през първите три месеца на тази година над 100 000 домакинства е трябвало да бъдат временно настанени в хостел или стая в обща квартира, защото са изгубили своя дом. Това е най-високият брой за последните 25 години. Броят на бездомните е нараснал и с 10 процента в сравнение с 2022 година. При семействата с деца процентът е още по-висок - 20 на сто, което е още по-притеснително, тъй като обикновено социалните служби се стараят първо на тях да осигурят подслон, съобщи Нова телевизия.

„Има комбинация от фактори, преди всичко икономическата криза. Много наемодатели продават имотите си, тъй като обслужването на ипотеките много поскъпна. Така, че много хазяи гонят наемателите си, като се възползват от закона, според който могат да дадат само 28 дни предизвестие, без да обясняват защо хората трябва да напуснат. Освен това няма вече и евтини квартири. Проучване показва, че Великобритания е последно място в Европа по брой новопостроени жилища от 80-е години. Третата причина са поскъпналите наеми. Една четвърт от хората под наем харчат около 40 на сто от месечния си доход за квартира. Всъщност се получава една перфектна буря”, обясни Кърсти Уилсън от неправителствената организация „Лоунчпад“, която осигурява подслон на над 100 души, останали без дом в град Рединг. Казва, че молбите за помощ при тях са се увеличили с 43% през тази година.

„Все повече семейства ни търсят. Например преди няколко месеца дойде мъж, който е живял под наем в една съща квартира цели 12 години. Той е баща на три деца, които са израснали там, и са му дали предизвестие, че има само 28 дни да си намери нов дом. Помоли за помощ. Ние също предлагаме безплатна юридическа помощ, имаме адвокат, който може да представя хора в съда, ако това се наложи”, каза още Кърсти Уилсън.
Заради ограничените възможности да купиш собствен дом търсенето на жилища под наем е рекордно голямо – 25 души се състезават за един имот, което обяснява и защо собствениците, живеещите на палатка в парка или на улицата се увеличават.

„Сред живеещите на улицата има много хора с психически проблеми, с пристрастеност към наркотици и алкохол. За съжаление, в момента дрогата е много евтина – можеш да си я намериш по-евтино и от пакет цигари”, твърди Уилсън.

Очакванията са за още по-големи предизвикателства през следващите месеци, тъй като зимата ще увеличи разходите за електроенергия на домакинствата. Някои енергийни доставчици вече обявиха, че ще таксуват най-уязвимите си клиенти на по-ниски цени от преди кризата, за да могат поне нещо да плащат. Причината е, че от началото на годината броят на задлъжнелите за ток и газ е скочил с 36%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Англия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 31Напълно съм съгласен. След 2008 г. само измамниците там оцеляват. Държавата е оставила всичко на самотек. Няма никакви проверки за нищо. Ако имаш пари, можеш да живееш там, ако не - не. Ако си бездомен и кандидатстваш за помощ, можеш да получиш жилище в някакво малко градче Северна Англия, нищо че живял години наред в Лондон. Интересно как смятат да продължават така. Ако няма евтини жилища, къде ще живее целият обслужващ персонал в Лондон в бъдеще, а това са едни 80 процента
29
5
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Денят в който лондон потъне под 10 метра океан ще е официален празник в България.
28
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
В ЕС ВСЯКО ДАРЕНО ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА ОТ СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ ИМ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА В ПАРИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ФОНД ЗА МИР НА КОЙТО МУ УВЕЛИЧИХА РАЗМЕРА ЗА 2023-ТА ГОДИНА! А БРИТАНИЯ КАКВОТО И ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА НЕ ПОЛУЧАВА НИЩО ОТ ЕС :D БРИТАНИЯ Е ОСТРОВ И ИМАХА ПЪЛЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ НЕЛЕГАЛНИТЕ ТЪЙ, ЧЕ ИЗЛИЗАНЕТО ИМ ОТ ЕС Е НЕЩО ЗА КОЕТО ТЕПЪРВА ЩЕ ПЛАЩАТ И ТО С КЪРВАВИ СЪЛЗИ! БРИТАНИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ЕС Е НЕДОСТОЙНО ЗА НЕЯ И, ЧЕ ТЕ СА ВЕЛИКИТЕ А НЕ ЕС! ОК ! СЕГА ЩЕ ПРОВЕРИМ КОЛКО Е ВЕЛИКА БРИТАНИЯ БЕЗ ЕС :D
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Населението няма право на собственост. Демокрация !
26
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
170 паунда за месечна карта за градски транспорт, 2000 паунда наем за едностаен извън центъра, 8500 паунда квадрата продажна цена извън центъра, 700 паунда за отопление и ток през зимата. Добре дошли в космополитния Лондон! Градът на неограниченте възможности, където реки от злато и амброзия текат по улиците. Заповядайте, хайде елате насам.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
23, съседът се хвали, че синът му е в наглобритания. Там работи. Коли бикове. Сладка и доходна работа. Обогатява вътрешния му свят и спомага за хуманните му възгледи.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Mи то хубаво в западния кочинстан бре! Как няма да ходят там - пълно е с афганистанци, алжирци, мароканци. Джеендър идеология навсякъде, високи наеми, кредити, супер е! И аз искам, ама съм комунист и не ме пускат мен! Пращат ме при Жужака и Ким Чен Ун.
23
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ЕС МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ СЪС МРЪСОТИЯТА НА ПУТИНИЗМА, ЗАЩОТО ВСЯКА ДЪРЖАВА РЕВЕ, ЧЕ И Е ЗЛЕ И БЪРКА В КАЦАТА С МЕДА НА ЕС . ТО НЕБЯХА ПАРИ ЗА КОВИД ВЪЗСТАНОВЯНАТЕ ТО НЕБЯХА ПАРИ ЗА ПУТИНОВО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ! ЗА УЖАС НА УПТИНИСТИТЕ В ЕС КАЦАТА С МЕД Е ПЪЛНА ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЯХНАТА КАЦА КОЯТО Е ПОЧТИ НА ДЪНОТО! А БРИТАНИЯ НЯМА НИЩО НИТО ПОЛУЧАВА КОМПЕНСАЦИИ ОТ ЕС НИТО ФОНДОВЕ ИМА ОТ ЕС НО ИМА САНКЦИИ И ГАДОСТИ ОТ ПУТИНЪ ЗА НЕЯ :D БРИТАНИЯ НЕ СЕ Е РАЗПАДНАЛА САМО , ЗАЩОТО ШОТЛАНДИЯ НЕ ГО Е ПОИСКАЛА !
22
3
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
британия вече е истински ад! напуснаха ес на през януари 2020! НО ГИ ОСТАВИХА ЗА 3 ГОДИНИ ДА СА ЧАСТ ОТ ПРОГРАМИТЕ НА ЕС ВЪПРЕКИ НАПУСКАНЕТО ИМ! ОТ 1 ЯНУАРИ 2023-ТА ВЕЧЕ НЯМАТ ДОСТЪП ДО НИЩО В ЕС ПРАКТИЧЕСКИ И ПРОПАДНАЛАТА БРИТАНИЯ ТОТАЛНО СЕ СКАПВА А ЕДВАМ СА МИНАЛИ 10 МЕСЕЦА ОТКАКТО НЕ СЕ БЛАЖИ С ПАРИ ОТ ЕС!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да Боже догодина 500 000 домакинства да останат без покрив
20
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
21 никой не го разправя. Фактите са такива, копейки. 2 милиона българи отидоха на запад да работят. А никой дори не си направи труда да пробва от копейките да замине за Мордор при путинака
19
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само родните козяяци разправят колко е хубаво в западния трудов лагер.
18
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейки фащайте чемоданите и към матушката в рая. Вижте кви ужасии стават при капитализъма. Ама що при тия ужасии всички все при запада искат? 2 милиона българи отидоха да работят на запад и никой дори и не пробва да отиде при путинака в матушката
17
5
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
нищо им няма лежат с дни по тротоарите за да видят някои безделник от кралствотосега кралете да ги хранят векове ограбвали човечеството къде са богатствата златотодиамантите ние ще им работим по нивите а те ще лежат оръжие за украина
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Га н ч о пак злобее за богатите, не си гледа себе си колко затъва всяка година.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
животът не позволява да имаш някакви спестявания, аз уж нямам големи разходи ,живея в собствено жилище , не ходя по кръчми и като мине месеца салдото в банката се е увеличило с не повече от 150 евро,
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами като са управлявани от индийци какво очакват. В Индия да си беден гладен и бездомен си е нещо нормално. Кво толкова е станало??
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важното е войни да се водят майничката им на бездомниците и гладът.
12
10
 
12
 
! Отговори
Сами се прецаха преди 7 месеца
с референдума за Брекзит, хак им е! Да кандидатстват отново, да приемат еврото , това е пътят!
11
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Те са така поне от 30 години и са в рецесия капиталистическа, а бг в комунистическа, и на тези две места крайностите не са благоприятни за младите семейства. Който играе печели!!! На печелившите честито!!!