Как да спре маргинализацията у нас? Предлагат младежки паспорти за култура

Той ще бъде зареждан със 100 лева на годишна база
28 май 2024 18:37, Анисия Иванова
50
Как да спре маргинализацията у нас? Предлагат младежки паспорти за култура
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изследване показва, че 60% от гражданите в България нямат досег и достъп до културни дейности. Това се дължи на недостиг на финанси сред домакинствата, увеличаващият се брой на хората с по-малко свободно време, липсата на среда, изградени навици и липса на транспортна мобилност. Едно от предложенията, което касае най-младите и изграждането на навиците им, е въвеждане на културни паспорти, които да обхванат около 1,3 милиона души на възраст от 6 до 26. Това би коствало на държавата около 130 милиона лева. Трябва да се работи и в посока достигане на бюджет за култура, равняващ се на 1% от БВП, като той в момента достига едва 0,56%, това коментира Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Изследване на Обсерваторията по икономика на културата проследява какво се случва с публичните финанси в сектора на културата, каква част от тях се връща към гражданите под формата на услуга и какъв е процентът на хората, оставащи без досег и достъп до култура и културни дейности, каза Андреева-Попйорданова. Изследването сочи, че повече от 60% от гражданите нямат досег и достъп до културни дейности.

Повтарящи се данни от миналия доклад сочат, че основните пречки са недостиг на финансови средства сред домакинствата, увеличаващ се процент на хората с недостатъчно свободно време в двете най-високи доходни групи. Сред анкетираните хора на възраст между 18 и 30 г. се вижда липса на среда и изградени навици.

Вижда се и драстично разделение между културното участие в големите и областни градове и по-малките общини и населени места. В София се виждат интересни данни, като голяма част от възрастните хора, извън трудоспособна възраст и младите в диапазона 18-30 г. не участват в културни дейности заради стандартните за страната причини, като тук се добавя и транспортният фактор.

Въпреки че голяма част от културните дейности в държавата са дотирани, то в малките населени места липсва културна инфраструктура и мобилност. Това разрушава навиците на хората и потребностите им за такъв тип дейности. Телевизионният екран и интернет са алтернативни и достъпни източници, но живото преживяване остава невъзможно за живущите там.

"С тези данни следва да се започне (липсващата) политика по отношение на развитие на аудиторията и програма „Достъп до култура“, особено в малките населени места. Ето защо едно от предложенията ни, което касае най-младата аудитория и изграждането на навици, е въвеждането на културни паспорти, които да обхванат около 1,3 милиона деца, младежи, ученици, студенти от 6 до 26-годишна възраст. Това би струвало на държавния бюджет около 130 милиона лева годишно.“

Културните паспорти са приложени в някои държави-членки на ЕС, като в Италия навършвайки 18 годишна възраст, хората получават сума от около 500 евро, която е предназначена за изразходване за културни дейности. Гостът обясни, че в България този проблем е съществен и следва да се започне от най-ранна детска възраст. От организацията предлагат културният паспорт да бъде зареждан със 100 лева на годишна база, които да бъдат похарчени за културни дейности у нас, и младите, които влизат в пазара на труда, ще имат изградени навици.

Много често подобен тип политики и разходите за култура са непредпочитани от политиците, тъй като имат многократна възвращаемост, но в дългосрочен план. А в края на мандатите няма физическо доказателство за свършената работа на управляващите. През ноември от Обсерваторията по икономика на културата са организирали кръгла маса, събирайки гилдиите, институциите и Сдружението на общините в република България. Подобно събитие може да бъде организирано и в новосформираното Народно събрание, като се обсъдят важните елементи в сектора.

Регламентът, по който ще се изразходват предложените 100 лева за културните паспорти ще бъде изработен съвместно с Министерството на културата и гилдиите и как ще бъдат разпределяни те между публични и частни организации. Трябва да бъдат приложени и ограничения на база художествени качества на мероприятията. Програми с тази насоченост е имало в миналото, но отделените средства са оставали неизползвани, за което има нужда и от работещ механизъм. Също така се подготвя и карта, съвместно с общините, която ще показва липсите в малките населени места.

Четенето на книги е дейност, в която се наблюдава високо участие, като то засяга около 60% от гражданите. Проблемът идва с големия процент (40%) от нечетящите. Ако причината за това да е недостиг на финанси в домакинствата, то има алтернативи като библиотеки, чрез които може да се четат книги по-достъпен начин. Това потвърждава тезата, че не съществуват изградени навици сред обществото и ако тези изследвания биват пренебрегвани този проблем ще се задълбочи.

Вижда се, че културата липсва в предизборната кампания на национално ниво и сред тази на кандидатите за Европейски парламент, въпреки засилените политики на ЕС в този сектор.

„Това, което следва да се случи още в първите седмици (на новото НС) и ние ще го поискаме от народните представители, е да се съобразят с резултата от социологическото изследване, с исканията на хората от българската култура за достигане на 1% от БВП за култура. В Централна и източна Европа процентът от БВП за култура варира между 0,7% и 1,3% - при нас е 0,56%. Това е крайно недостатъчно, за да покрием такива липсващи политики, за които говорим. Ако са пропуснали политиците културата и културните дейности в рамките на предизборната кампания, то ние ще им го напомним след изборите", каза експертът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Общество
2023 година би рекорда по назначени чиновници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
А в Китай бил преди 3 седмици
лош социалния рейтинг, а? :D Аматьори.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАКВО??? ПРАВЯТ ПАСПОРТИ ЗА ГЛАМУРА??!!!...
40
0
 
1
 
! Отговори
emigrant преди 3 седмици
Какви са тия глупости бе?Поредната идиотщина и пари на вятъра!!!!Вижте как го правят в нормалните държави!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С добър пример от родителите.
38
1
 
1
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
това са половинчати мерки, които няма да дадат резултат. изходът е промяна на този неолиберален капиталистически строй и възвръщане на възпитателната функция в училищата.
37
0
 
3
 
! Отговори
християнин преди 3 седмици
История говори,че по правило предното поколение е било с критично отношение към следващото.Но такова бездуховно,ог-лу-п-яло,оско-т-яло,м-ъ-рз-ливо и нищо неможещо поколение,не е създавано.Ако не дай си боже стане нещо,от глад ще измре човечеството.Храната не се "ражда" в кауфланд и метро.Това,че можете по 10 часа да сте забили нос в телефона,не ви прави знаещи и можещи.А досега до културата толкова лесен,колкото да идат в кафенето.НО ТЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ КУЛТУРА.НЕ МОЖЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви са тия "културни дейности"? Да ходят да гледат някакви простотии... Абе направо съм изумен от дъртите поколения колко много са откъснати от реалността и как въобще не разбират проблемите на млатите. Живеят си със някакви неща от едно време. То е просто абсурдна ситуация.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредната кукувица от поредното социопатско НПО.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 34 - Те лъвивете си тръгнаха, ти за мишки ми приказваш ...
33
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Плъховете вече напуснаха кораба и избягаха в чужбина. Ние тук ще организираме опелото...и като жабите, кога им пресъхне блатото, ще прокълнем и ще умрем....
32
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Не може да се спре! С българския народ е свършено! Няма надежда.....
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ВСЯКО БЪЛГАРСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ВСЕ Е СВЪРЗАНО С УСВОЯВАНЕ НА ПАРИ
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Забранете чалгата и всичко ще се оправи :)
29
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Ще има безплатни чалготеки
28
2
 
8
 
! Отговори
!? преди 4 седмици
Каква култура бе, чалга ли? Щото в Бгто това е културата, особено за тези дето ще им давате "културни паспорти"..
27
1
 
6
 
! Отговори
Исторически парк преди 4 седмици
То една култура...
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
а мангализацията/турколизацията нема да я пипаме :)))
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много глупава идея.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обсерваторията по икономика на културата явно замисля ликвидация на културата. "Културни паспорти", това много прилича на боновите книжки през 90-те. Ще се преразпределят едни пари от бюджета чрез младите към какво или към кои, стоящи зад ... "култура". Защото Евровизия и тя към културните събития се числи. Даже Шоуто на Славчо е в парламента и припява някакви творби ... Обсерватория по икономика на културата - НПО, разглеждат културата като сектор на икономиката, разбирайте промиване на мозъци.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Предлагат глупости. Без образование, без възпитание, с такива невероятно тъPи, неморални, мекогърби управляващи, това е нормално.