Москва обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород

Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия
31 дек 2023 07:29, Александър Попов
305
Москва обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия обвини Украйна, че е извършила "акт на преднамерен тероризъм" в Белгород, предаде Франс прес.

Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород, в който загинаха 21 души.

Москва освен това обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород.

Русия обеща да отговори на този удар, приписан на украинската армия. Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

"Това е една сляпа и предумишлена атака срещу цивилна мишена", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той обвини Украйна, че е взела под прицел спортен център, ледена пързалка и университет.

"Членовете на Съвета за сигурност на ООН имат повод да изпълнят дълга си и да оценят по един обективен начин случилото се", допълни той.

Още по темата
Небензя заяви също така, че "организирането на този терористичен акт е станало със съпричастието на американски и британски консултанти, които регулярно подстрекават властите на днешна Украйна да извършват кървави престъпления", допълва ТАСС.

На заседанието на Съвета за сигурност руският представител добави, че, "за да увеличат броя на жертвите на тази терористична атака", украинците са използвали касетъчни оръжия", предаде Франс прес.

Тези оръжия са забранени в много страни и са много критикувани, защото разпръскват малки взривни устройства преди или след удара и се смята, че те причиняват много съпътстващи жертви, отбелязва агенцията.

В отговор на обвиненията на Небензя съюзниците на Украйна заявиха, че отговорността за войната е на руския президент Владимир Путин.

"Това е войната на Путин", каза представителят на САЩ Джон Кели. "Ние призоваваме за защита на всички цивилни от всички страни във всеки конфликт", добави той.

Представителят на Великобритания Томас Филпс  изрази дълбоко съжаление за загубата на живота на цивилни хора, но също отправи критики към Москва заради руската инвазия в Украйна.

"Има стотици хиляди убити руски войници в Украйна. Няма нито един украински войник в Русия", подчерта той.

"Ако Русия иска да упрекне някого за смъртта на руснаци в тази война, тя трябва да започне с президента Путин", каза той.

Представителят на украинската мисия в ООН Сергий Дворник заяви, че "докато тази война, провокирана от диктатора на Кремъл, продължава, смъртта и страданието ще продължат да растат".

Според областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков жертвите на удара в Белгород са 21, а ранените са 111. Сред жертвите има 3 деца, сред ранените има също 17 деца.

Тази атака последва ден на интензивни руски удари по Украйна, отнели живота на 40 души, предаде Ройтерс. Най-малко 159 души бяха ранени при ударите в петък, когато от Русия бяха изстреляни 158 ракети и дронове срещу различни места в Украйна, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Руското министерство на отбраната си призна, че поне една руска ракета S-300 е паднала и ударила Белгород. Руска му работа, да си държиш ракетните установки точно зад града.
233
0
 
2
 
! Отговори
ВЪЗМЕЗДИЕ преди 3 месеца
Москва няма право и звук да издаде ! Да мълчи и да се подчинява на украинските удари и да ги търпи ! Това повикало , това се обадило !
232
6
 
9
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До пффф: И това не е така. Русия не обстрелва цивилни обекти. Украйна разполага противовъздушната си отбрана в самите жилищни квартали. Свалят ли някой дрон или ракета тя естествено пада вътре в града и на това се дължат и пораженията и жертвите. Ако противовъздушната им отбрана беше извън населените места (както би трябвало да е) тези разрушения и жертви нямаше да има.
231
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия няма "мирни жители". Има пулерофашистка ***.
230
15
 
12
 
! Отговори
пффф преди 3 месеца
Имаше един лаф : Каквото повикало, такова се обадило. Не мога да разбера наглостта на руснаците та чак да свикат съвета за сигурност на ООН, предния ден избиха сума ти цивилни украинци намиращи се в невоенни обекти, а после реват като детенце в детска градина, че били атакувани
229
4
 
13
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До Стамат: Формално проблем няма. Проблема е в това, че Украйна използва касетни боеприпаси когато обстрелва мирно население. В много страни използването на тези боеприпаси се счита за престъпление, и част от тези страни са сателити на САЩ, които доставят оръжия на Украйна. Въпроса е, те ще осъдят ли това използване от Украйна на касетъчни боеприпаси? Силно се съмнявам. Ето, това е западното лицемерие.
228
13
 
7
 
! Отговори
Куку преди 3 месеца
Колко е хубаво,руснаците да получават сметката за убитите хора в Чечня,Грузия,Молдова,Сирия а сега и Украйна.Дано новата година донесе война в Кремъл.Амин,дай Боже!
227
4
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 3 месеца
Няма проблем. И двете държави не са страни по Международната конвенция от Дъблин за касетъчните боеприпаси. Няма какво да мрънкат... Или някой се е надявал да ги използва само той?
226
4
 
5
 
! Отговори
Teo преди 3 месеца
На война като на война. Цивилни страдат. В случая твърденията на Русия издишат - хем се оплакват, че украинците ЦЕЛЕНАСОЧЕНО са стреляли по центъра на града, хем вчера заявиха, че ПВО-то е свалило ракетите с касетъчни боеприпаси, и ако не са го били направили и всички бяха детонирали, пораженията щяха да са по-големи. Да, така е! Пораженията щяха да са по-големи, но не и в центъра на града. Реално става същото, което и руснаците правят - хвърчат ракети, ПВО ги удря, загиват цивилни ...
225
5
 
11
 
! Отговори
Отговор има преди 3 месеца
Даден е отговор на атаката срещу Белгород: изявление на руското министерство на отбраната. Руската армия, в отговор на обстрела на украинските въоръжени сили в Белгород, удари центрове за вземане на решения и военни съоръжения в Харков, съобщава Министерството на отбраната. В резултат на удара по бившия хотелски комплекс Харков Палас бяха убити представители на Главното разузнавателно управление и Въоръжените сили на Украйна, които участваха в планирането и изпълнението на атаката.
224
13
 
6
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
Руснаците се обстрелват сами. След като украинците се обстрелваха сами толкова време, защо и руснаците да не могат? По-лоши ли са?
223
7
 
10
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До Куку: Куку си, дума няма. В Азовстал бяха тези със свастките, а в Буча беше инсценировка. Руси не веднъж е искала, дори и в сСъвета за сигурност на ООН от Украйна да публикуват имената и фамилиите на тези, чиито тела те самите бяха разхвърляли на улицата в Буча. Отговор няма. ................................................................ А за тази атака с касетни боеприпаси в Белгородска област, укронацистите ще си го получат. Обещано им, и е вече се изпълнява. Но по военни цели.
222
17
 
12
 
! Отговори
Куку преди 3 месеца
Време е Москва да прилича на Буча,Кремъл на Азовстал.Така е справедливо!
221
8
 
14
 
! Отговори
до 226 преди 3 месеца
До всу артелерист - Аман от такива бабаити като теб. Лежат на дивана и изпращат снаряди.... *** там да те видим като толкова бабаит. Щял да прави заря над Кремъл, то тук като гръмне пиратка се завираш под дивана....
220
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 242А къде точно беше ти като укопите трепеха цивилни в Донбас и ги обстрелваха по същия начин само защото говорят руски и не искат украинските олигарси да ги ограбват
219
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Мишо Минев- МИШЕ А АКО ТОВА Е СЪДБАТА НА ДЕЦАТА ТИ, НА РОДИТЕЛИТЕ ТИ, АКО ВИДИШ КАК ЗАГИВАТ СЪСЕДИ, ПРИЯТЕЛИ- ПАК ТАКА ЛИ ЩЕ МИСЛИШ- ТОВА ТВОЕТО Е ФАШИЗЪМ, ЧИСТ НАЦИЗЪМ...РАШКИТЕ СА УБИЙЦИ И НА УБИЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТВРЪЩА ЗА ДА РАЗБЕРАТ КАК БОЛИ. ЗАЩО ЗАПОЧНАХТЕ ВОЙНАТА Г/ЖО МИТРОФАНОВА- ЗАЩОТО САЩ РАЗПОЛОЖИХА БАЗА В УКРАЙНА. тОВА НЕ Е ВЯРНО- МИТРОФАНОВА- ДОБРЕ ДЕ, ИСКАХА ДА РАЗПОЛОЖАТ БАЗА В УКРАЙНА- РАШКИТЕ СА УБИЙЦИ И КОЙТО ГИ ЗАЩИТАВА Е ПРЕСТЪПНИК....
218
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...А РУСКИТЕ атаки по Украйна не са слепи- нали- те убиват хора и рушат съдбата на цял народ
217
17
 
12
 
! Отговори
Мишо Минев преди 3 месеца
Дано 2024 ни донесе край на войната и Украйна да изчезне от световната карта!
216
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 226Осигурили са ти единична стая в някоя психиатрия
215
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 234И кой точно българи тия,които бандеровците обстрелваха безразборно през 2015 година ли