Москва обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород

Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия
31 дек 2023 07:29, Александър Попов
305
Москва обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия обвини Украйна, че е извършила "акт на преднамерен тероризъм" в Белгород, предаде Франс прес.

Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород, в който загинаха 21 души.

Москва освен това обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород.

Русия обеща да отговори на този удар, приписан на украинската армия. Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

"Това е една сляпа и предумишлена атака срещу цивилна мишена", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той обвини Украйна, че е взела под прицел спортен център, ледена пързалка и университет.

"Членовете на Съвета за сигурност на ООН имат повод да изпълнят дълга си и да оценят по един обективен начин случилото се", допълни той.

Още по темата
Небензя заяви също така, че "организирането на този терористичен акт е станало със съпричастието на американски и британски консултанти, които регулярно подстрекават властите на днешна Украйна да извършват кървави престъпления", допълва ТАСС.

На заседанието на Съвета за сигурност руският представител добави, че, "за да увеличат броя на жертвите на тази терористична атака", украинците са използвали касетъчни оръжия", предаде Франс прес.

Тези оръжия са забранени в много страни и са много критикувани, защото разпръскват малки взривни устройства преди или след удара и се смята, че те причиняват много съпътстващи жертви, отбелязва агенцията.

В отговор на обвиненията на Небензя съюзниците на Украйна заявиха, че отговорността за войната е на руския президент Владимир Путин.

"Това е войната на Путин", каза представителят на САЩ Джон Кели. "Ние призоваваме за защита на всички цивилни от всички страни във всеки конфликт", добави той.

Представителят на Великобритания Томас Филпс  изрази дълбоко съжаление за загубата на живота на цивилни хора, но също отправи критики към Москва заради руската инвазия в Украйна.

"Има стотици хиляди убити руски войници в Украйна. Няма нито един украински войник в Русия", подчерта той.

"Ако Русия иска да упрекне някого за смъртта на руснаци в тази война, тя трябва да започне с президента Путин", каза той.

Представителят на украинската мисия в ООН Сергий Дворник заяви, че "докато тази война, провокирана от диктатора на Кремъл, продължава, смъртта и страданието ще продължат да растат".

Според областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков жертвите на удара в Белгород са 21, а ранените са 111. Сред жертвите има 3 деца, сред ранените има също 17 деца.

Тази атака последва ден на интензивни руски удари по Украйна, отнели живота на 40 души, предаде Ройтерс. Най-малко 159 души бяха ранени при ударите в петък, когато от Русия бяха изстреляни 158 ракети и дронове срещу различни места в Украйна, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
16
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Всичко и пределно ясно и елементарно. Ако Кремъл не беше започнал тази безсмислена война, нямаше да има жертви и пострадали нито от руската, нито от украинската страна. Така че могат да обвиняват само себе си или по-точно този, който еднолично взе това безумно решение, изживявайки се като съвременен Петър I или Наполеон Бонапарт.
13
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Кой печели войната не се определя от това кой е агресор, а кой има по силна армия и по добра военна стратегия. А в случая Русия дори не е агресор, действа с голяма доза нежелание и от крайна необходимост. Навремето ФАЩ бяха готови на ядрена война, само и само да не позволят руски ракети в Куба. Днес краварски ракети около Русия, нато се разраства и агресивно посяга да милитаризира половин Украйна срещу Русия. Еми много ясно, че Русия ще действа, в ЗАЩИТА на интересите и бъдещето си
12
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пропуснали сте да напишете, че представителят на Чехия, страната, която е доставила на Украйна забранените касетъчни снаряди, е отказал да вземе участие в заседанието на Съвета за сигурност по темата. Което 1. Говори, че осъзнава съпричастността на страната си в масовото убийство на циеилни; 2. Осъзнава своята васалност.
11
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Укропите ги е яд че губят, и само си просят ескалацията, че да им спести мъките. Но чичо сам плаща загубата да е възможно най бавна и мъчителна. Добре че укронацитата постоянно напомнят с такива действия, колко наложително е да бъдат заличени.
10
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия няма как да спечели тая война, защото е агресор и дори не знае какво иска, а просто да всява ужас и страх. Господ си знае работата!
9
8
 
23
 
! Отговори
Месаря преди 4 месеца
Може би е време руснаците да спрат да работят като хирурзи със скалпел в УГИЛ и да започнат като израелски касапин в Газа със сатъра.
8
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи всичко се е планирало много по рано и сега се уверих че и газопровода би трябвало да е разбит по рано! ханглия и юсей се имат за колонизатори а останалия свят е им колония !Германската колония вече в рецесия и така лека полека и целия ЕС но ще им заберът даващите големи печалби предприятия ! Така хаглия направи с Индия и съкрати населеието им с 11милиона ! ЕТО ЗАЩО ОТ ВСИЧКИ БИВШИ СИВ СТРАНИ СА ПРИЕТИ В КОЛЕДЖИ НА ЮСЕЙ ! ЗА да се връщат като кира и асен за разоряване !!!
7
11
 
11
 
! Отговори
А преди 4 месеца
Украйна в какво трябва да обвини Москва? В нищо? Русия е мирна държава и има право да обвинява?
6
6
 
31
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Как поднасят новината от "Днес" ..обвини !! а не Украйна атакува с касетъчни бомби мирни жители,както правт когато Русия удари някой цивилен обект..двойни стандарти от "империята на лъжата" при поднасянето на новини.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 1Ами използвай де само кажи ,какви с а военните цели или понеже нямаш.и тях ще просиш Няма такива просяци
4
12
 
20
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 4 месеца
Май ще има масирани руски хвойерверки за нова година по УГИЛ. Да им е честита новата година на хохлите, нищо добро не ги чака.
3
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 2 И какви военни цели обстрелваха уркопите в Белгород ще кажеш ли
2
25
 
13
 
! Отговори
Слава Украини преди 4 месеца
Така е като сте лоши
1
36
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна има право да използва и атомни...стига да ги има....всичко което може... срещу тази чума...