Москва обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород

Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия
31 дек 2023 07:29, Александър Попов
305
Москва обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия обвини Украйна, че е извършила "акт на преднамерен тероризъм" в Белгород, предаде Франс прес.

Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород, в който загинаха 21 души.

Москва освен това обвини Украйна, че е използвала касетъчни оръжия в Белгород.

Русия обеща да отговори на този удар, приписан на украинската армия. Това е най-смъртоносната атака срещу цивилни в Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

"Това е една сляпа и предумишлена атака срещу цивилна мишена", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той обвини Украйна, че е взела под прицел спортен център, ледена пързалка и университет.

"Членовете на Съвета за сигурност на ООН имат повод да изпълнят дълга си и да оценят по един обективен начин случилото се", допълни той.

Още по темата
Небензя заяви също така, че "организирането на този терористичен акт е станало със съпричастието на американски и британски консултанти, които регулярно подстрекават властите на днешна Украйна да извършват кървави престъпления", допълва ТАСС.

На заседанието на Съвета за сигурност руският представител добави, че, "за да увеличат броя на жертвите на тази терористична атака", украинците са използвали касетъчни оръжия", предаде Франс прес.

Тези оръжия са забранени в много страни и са много критикувани, защото разпръскват малки взривни устройства преди или след удара и се смята, че те причиняват много съпътстващи жертви, отбелязва агенцията.

В отговор на обвиненията на Небензя съюзниците на Украйна заявиха, че отговорността за войната е на руския президент Владимир Путин.

"Това е войната на Путин", каза представителят на САЩ Джон Кели. "Ние призоваваме за защита на всички цивилни от всички страни във всеки конфликт", добави той.

Представителят на Великобритания Томас Филпс  изрази дълбоко съжаление за загубата на живота на цивилни хора, но също отправи критики към Москва заради руската инвазия в Украйна.

"Има стотици хиляди убити руски войници в Украйна. Няма нито един украински войник в Русия", подчерта той.

"Ако Русия иска да упрекне някого за смъртта на руснаци в тази война, тя трябва да започне с президента Путин", каза той.

Представителят на украинската мисия в ООН Сергий Дворник заяви, че "докато тази война, провокирана от диктатора на Кремъл, продължава, смъртта и страданието ще продължат да растат".

Според областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков жертвите на удара в Белгород са 21, а ранените са 111. Сред жертвите има 3 деца, сред ранените има също 17 деца.

Тази атака последва ден на интензивни руски удари по Украйна, отнели живота на 40 души, предаде Ройтерс. Най-малко 159 души бяха ранени при ударите в петък, когато от Русия бяха изстреляни 158 ракети и дронове срещу различни места в Украйна, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
5
 
6
 
! Отговори
Украйна загуби преди 4 месеца
И да у бие още някалко деца и цивилни в Русия няма да промени изхода на войната..отмъщение, отчаяние..добре, но така победа не се постига!
153
5
 
7
 
! Отговори
Убийството на цивилн преди 4 месеца
Стреляне по цивилни цели е военно престъпление..навсякъде!Касетъчните оръжия са осъдени от 170 държави в света..
152
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съседа ако е по голям може да влезе да си вземе една стая от вашия апартамент и да я присъедини към неговия. А ако не му я дадеш ще каже че си нацист и ще почне да те бие.
151
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия се държи като резглезеният син с много пари и власт. Бие бедните съседски деца и те като се организират и го набият започвча да реве. Вие нормални ли сте?Явно не. Според мен трябяа масирана атака на много градове в Русоя еднивременно, както те го правят. Дайте им стотици хиляди дронове на Украина да атакува в един ден.
150
5
 
8
 
! Отговори
Украйна вече загуби преди 4 месеца
Всички тези у бийства сега са от безсилие и ненужни защото Зеленски и Байдън не могат да признаят че направиха грешка
149
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно наистина са много много глупави Руснаците. Заслужават си Путин. Това е най-малкото което може да им се случи. Ако получат Украинците това което искат Русия няма да я има. Света е също много наивен ,че остава все още да съшествува Русия. Единственито решение е Русия да изчезне от карата. Друго няма. Там няма хора ,а промити мозъци до костите си. Няма как да ве оправимсвета ако съществува Русия. Когато Русоя изчезне Китай ,СевернанКорея и другите подобни ще се замислят и можеби ще се оправят.
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
руска пво ракета се е пръснала в града поредната дялана работа на менте държавата русия
147
6
 
0
 
! Отговори
анинимен преди 4 месеца
утрепете се и двете държани да ви няма на картата *** ковунисти
146
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
утре и в москва да се готви олгиново
145
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
утре и в носква войната идва за путин и рашистите
144
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
осколките са руски ФАКТ просто руското пво освен криво и ненадежно е и дефектно ракетите му падат над хората
143
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вижте ся....руслямчета, готино е да стреляш на 50 км (Белгород - Харков)....ама не и срещу държава, която от 2 години е във война, щото тая държава ВЕЧЕ има възможността ВЕДНАГА да ви отвърне по площадките на изтрелване с масирана обратна атака. Не винаги да си близко е добре.....щото може ти отвърнат бързо на там където е дошло!
142
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Както прозвуча в ООН - няма нито един украински войник на територията на Руслямия, но има десетки хиляди в Украйна мрящи всеки ден! Къв го дирите там бе, НАЦИТА ПУТИНСКИ? Изтрелвате ракети от Белгород на 50 км от Харков.....е и украинците могат да ви върнат жеста на следващия ден! Обаче кефят тролчетата след 160 ракети и дронове, на следващия ден украинците терористи...хахахаха, тва и човек с 1 IQ няма се хване бе!
141
7
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 4 месеца
Оле майко бият ме. Баси нагярите. Бомбят невинни от 2 години, но по тях никой да не стреля. И кораба им потопиха и хора им избиха. Тежко е да си руски *** последните няколко дни
140
5
 
9
 
! Отговори
Sina преди 4 месеца
Пълна денацификация на руските украйнини и пълна декурвоизация на ППиДБ! Такива птедатели долни, като тафаринчо - вън!
139
6
 
6
 
! Отговори
Sina преди 4 месеца
Ядосвате господун Путин, и сега нацистите ще гризнат дръвцето!
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Белгород беше израелски град, щяха да видят те..... Ама руснака не е толкова брутален
137
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малка е територията на Русия затова иска още. Само че това май вече не може да стане.
136
7
 
7
 
! Отговори
Татул преди 4 месеца
Независимо дали е нападнал Путин, Украйна под някаква форма, нищо не оправдава безразборното бомбардиране на детски площадки, университети и други цивилни обекти. Още повече с касетъчни боеприпаси. Същото беше и преди в Донецк-близо 15000 цивилни жертви, жени, деца и обикновени граждани за 8 години, после плачат укритата защо руснаците са ги налазили.
135
9
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 4 месеца
Какво сте се разревали,бре ?! Вие унищожавате всекидневно хиляди украинци,вие напад нахте вероломно Украйна,а сега - имало убити ?! Кой започна тая война,нали вие се репчи хте,че за три дни ще завладеете Киев ?! Убийци,завоеватели и военолюбци сте вие - сега си сърбайте попарата !!! Малко ви е - на фона на толкова унищожени хора,населени места в украйна един път ви цапардосали украинците -полага ви се !!!