Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни

Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават
22 мар 2024 16:00, Елка Василева
205
Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна се надява да подпише през юни споразумение с България за закупуване на два ядрени реактора, за да компенсира загубите си, след като Русия превзе Запорожката АЕЦ, която е с шест реактора, заяви в интервю за Ройтерс ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин.

Още по темата
Двата реактора ще бъдат монтирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с произведено в Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, поясни Котин.

Русия пое контрол над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, след началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте атомни реактора на електроцентралата в момента са изключени.

„Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат, като сключим договор с България за покупката на оборудването“, заяви Котин по време на проведеното вчера интервю.

„Дадох задачата на нашата строителна организация и на Хмелницката АЕЦ, за да са готови през юни за монтиране“, заяви той, имайки предвид първия от двата реактора, които трябва да са веднага готови за монтаж.

Котин каза още, че ако реакторите бъдат доставени навреме и цялостно, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне работа по новия реактор след две или три години – необходим период за производствата на турбина за него. Той допълни, че „Енергоатом“ води предварителни преговори с американската корпорация „Дженерал Електрик“ за производството на турбината.

Вторият реактор ще се монтира по-късно и Котин не представи срокове за това.

Той заяви, че България е поставила цена за двата реактора от 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено единствено от Русия.

„Налице е постоянно желание от българска страна да постигнат по-голяма печалба за себе си от въпросните 600 млн. долара и с времето те говорят за по-висока цена, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн.“, каза Котин.

Той заяви, че „Енергоатом“ има намерение да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ, конкретно американските модели ЕйПи 1000 (AP 1000), а също, че компанията ще започне да излива цимент за тях в началото на април.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
нищо ня тези
194
2
 
1
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Докога ше ги издържаме тия ?!
193
4
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Според руската пропаганда, Украйна е еврейско-нацистка държава, управлявана от евреи-нацисти, която освен това е и клон на ИДИЛ и се прекланя на ислямските ценности. А и на всичкото отгоре даже не съществувала.
192
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
окр е във война с Рус ,но купува от Бг руски реактори,които могат да работят сами с руско ядр. гориво. Плащането по сделката ще е с " ще имате да вземате" безплатни ваучери, гарантирани от съветският, пардон цикъл, от европейският съюз.
191
3
 
9
 
! Отговори
СМЯХ В ЗАЛАТА преди 1 месец
даваме за 600 милИОн4ета,после копуваме за милиард4ета.това го има само в БГ,поне нчкои да каже колко сме ги платили на Русия с неустоиките,та картинката да СВЕТНЕ ,и после си направате пак сметка,за кои 6 гласувате
190
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо xoxлите да платят и после да си извозват реакторите. Че може някоя беля да стане по пътя. Ххихихихихи!!!
189
2
 
5
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 месец
проклети *** за вас само средния и голям бой ,нагла и гнусна нация,няма само да ви дандуркаме укропи смръдливи
188
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реактори ли? Един голям сурав и курав за престъпника, рекетьор и убиец Зеленски! Никакви реактори за Зеленски и Украйна, постройте АЕЦ Белене в съвместен проект руснаци и българи, това ще е от полза и за ЕС и Балканите!
187
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реактори ли? Един голям сурав и курав за престъпника, рекетьор и убиец Зеленски! Никакви реактори, постройте АЕЦ Белене в съвместен проект руснаци и българи, това ще е от полза и за ЕС и Балканите!
186
7
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
На Путин памперса прелял, украинците са виновни. Намерили паспортите на украинските терористи до масичката за повиване, а наблизо имало съмнителен нацистки терористичен ван с украински номера.
185
1
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
До 167Ей не елесно да си проооз.... това че някой пуска в някакъв канал онлай и поема отговорност не означава че ИДИЛ...а ако не знаеш ако бе ИДИЛ в повечето случаи те го обявяват с видео а не някакъв чат в телеграм.....укропитеците просто развързаха ръцете на руснаците да ги избиват един по един всичките тъй като вече се води антитерорситична дейност...определено висши укропитеци ще бъдат ликвидирани и ще попаднат в графата антитероризъм..
184
0
 
4
 
! Отговори
сдфдсф преди 1 месец
А ни се надяваме докато приключи сделката това нещо Украйна все още да съществува..
183
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сделка или не - почти подаряваме реакторите на Украйна и плащаме 30 милиарда за нови на ФАЩ.
182
7
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Нощес руските кораби Азов и Ямал в Черно море са били повишени в чин подводница. Каква е версията за събитията на руската пропаганда? Намериха ли паспорти на украински терористи плаващи до корабите?
181
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо България не си ги инсталира, защо трябва да плащаме десетки милиарди за американски реактори, това е национално предателство.
180
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укрите нямат пари и няма да платят нищо а дълга ще го опростим като с Ирак. В замяна ще купим реактори за 30 милиарда, безумието на глупостта и наведената корупция.
179
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Усещате ли партньорите как ни клатят? Ние да си дадем реакторите на Украйна, а после да закупим нови, при това супер опасни, от скандалната американска фирма Уестингхаус
178
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите *** ще им ги дадат без пари, а ще купуваме някакви, които никой не ги е чувал и въобще не се знае дали някога ще заработят, дори за пускови тестове. Толкова алчни бездарници България не помни никога!
177
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядрената сила България ще дарява реактори.а народа и е на свещи ! Национални Предатели !
176
1
 
9
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 1 месец
Да вземат от най- бедната страна в Европа........това си е чист цинизъм.