900-годишен гроб за акациеви дървета. Призрачно красиво!

Понякога и в смъртта има живот и изключително изящество
2 юли 2012 08:11,
9
900-годишен гроб за акациеви дървета. Призрачно красиво!
Снимка: Flcikr User Diva007

Дърветата в пустинята са необичайна гледка, но тук-таме се вижда по някой зелен оазис. Понякога обаче се случва така, че водата на тези места свършва или изчезва и при определени условия знаците от тези кратки мигове живот в пустинята, остават дълго да напомнят за себе си.

Изчислено е, че тези акациеви дървета са мъртви от над 900 години! Замръзнали във времето, техните извити към безмилостното слънце клони, стърчат непомръдващи и вечни.

Не е чудно, че Дедвлей, тази глинена котловина в парка Намиб-Наукфлуфт в Намибия привлича толкова много фотографи, готови да предприемат умопомрачителното пътешествие до нея, за да запечатат изумителните гледки.

По изгрев, когато силуетите на призрачните мъртви дървета се очертават на лимонено-прасковените дюни, е перфектното време за снимане на този причудлив пейзаж, което фотографите наричат „златният час".

Дедвлей дължи името си на комбинацията между английски и африкански език и то в буквален превод означава „мъртво езеро". И действително - долината от глинен пясък наистина напомня на застинало езеро, а дърветата и са умрели по времето, когато Втората българска държава още не е била основана.

Самата долина се е появила когато течащата на близо река Цаухаб преляла и създала няколко водни басейна, около които акациевите дървета и камилския бодил избуяли. И така, преди 900 г. климатът претърпял рязка промяна и районът бил ударен от суша, дюните завладели бавно земите около горичката и отрязали напълно достъпът на дърветата до реката.

Случилото се след това е истински изключително: силата на слънцето била толкова голяма, че дърветата не се поддали на естествено „вкаменяване" (органичният материал на дървото бива заменен от минерали и то изсъхва или започва да се разлага), типично за подобни случаи, а били обгорени от горещината и почти изцяло превърнати в твърд въглен.

Дедвлей се намира недалеч от друга, по-популярна солна долина – Сосусвлей („Мястото, от което няма завръщане"), около която са разположени най-големите пясъчни дюни в света, рекордьорът сред които, е хълмът Big Daddy (Големият татко). Тези дюни без съмнение са оказали влияние върху начина, по който са запазени почти хилядолетните изсъхнали дървета.

За живота обаче няма спирка и той винаги намира начин да си прокара път – мъртвата долина всъщност само привидно е такава. Оцелявайки в тези екстремни условия в този район, насекоми, гризачи, антилопи, щрауси и няколко други видове все още го обитават. Всичко живо тук успява да оцелее благодарение на леката сутрешна мъгла, довявана всеки ден от спасителните брегове на Атлантическия океан, намиращ се на стотици километри от тук.

Снимки от това призрачно красиво място разгледайте в  галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смайващото в случая освен пейзажа, е как никой не е използал дърветата за лагерен огън през всичките тези векове...
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne znam koi e pravil snimkite, no ne samo mu svalqm 6apka, a i koleni4a na neq s privedena glava...dai Boje pove4e takiva hora na sveta!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аааа, Тялото, аааааа!
5
1
 
11
 
! Отговори
карапичо преди 11 години
ако ще искате да "кликаме" на тиалото.бг, поне му измислете по-читаво име на сайта...
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-впечатляващо е дървото на Тенере в Нигер. Оцеляло по средата на Сахара около 1000 години, до 1987, когато го блъска пиян шофьор на камион. Дървото живее още няколко години, когато окончателно е пречупено. Отново блъснато от пиян шофьор на камион. По средата на пустинята. :)
3
1
 
18
 
! Отговори
ined преди 11 години
Там няма *** и няма кой да гепи дърветата.
2
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пусто, безжизнено - сякаш ГЕРБ са управлявали там.........
1
12
 
22
 
! Отговори
д-р Шаманов преди 11 години
Голяма красота, няма що. Приемното ми време е от 9-13 и от 14-16 часа на 4-ти километър.