Древната красота на Бирма

Баган е сред най-духовните места в страната, град, който никога не е бил превземан
3 сеп 2012 07:06,
14
Древната красота на Бирма
Снимка: beautifulplacestovisit.com

Град Баган (по-рано наричан Паган) в Бирма е древен град, който е дом на над 2 хиляди храма и пагоди. Много кралства претендират, че Баган е бил тяхна столица в миналото.

Той е малко градче с площ от 67 кв.м., но историята и културата му могат да си съперничат с далеч по-големи населени места. Храмовете на територията му са построени преди повече от 1000 години.

По време на владичеството на крал Анората Баган процъфтява. Присъединяват се княжества и държави към територията на Бирма и се строят архитектурни съоръжения, част от които са съхранени и до днес.

Първият голям храм в Баган - Анамда е бил построен от крал Тилуин Ман през 1091 г. Той е сред най-внушителните постройки в града. В средата на XII век пък е издигнат най-високият и масивен храм – Татбиню. Пред входа му има малък двойник, за изграждането му на който според преданието е поставяна всяка 10000 тухла от гигантския му събрат.

Отпечатъкът от славното минало на града е сред основните атракции за туристите, ала днес мястото е по-комерсиализирано. Там може да намерите 4-звездни хотели, да се насладите на съвременна кухня и да опознаете местността с кола, колело или дори на кон.

В Баган можете да се насладите и на местни арт изделия от лак и бамбук. Сред другите атракции е еднодневна екскурзия до планината Попа, която е на 50 км от града. В нея има красив манастир, до който се достига след изкачване на 777 стъпала.

Ако ви влече славното и тайнствено минало, усетете красотата и мъдростта на Баган. Снимки може да видите в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
duhku4e преди 11 години
....67 кв.м..?????????????????????,я си помислете пак,господа пишещи!!!!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 11 години
До Анонимен (6)Колкото и да не ти се вярва мястото изглежда точно по този начин.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бирма не беше ли син на бизнесмен?
9
1
 
5
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 9 Държавата е позната по света като Мианмар.Другото е граматика.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До chicago, на български държавата се казва Мианма, а не Мианмар, защото българският език е фонетичен и р-то в Мианма не го произнасят. В света по принци все още използват бившето име на държавата Бурма или Бирма (от руски) като протест срещу военния режим, който промени името на държавата!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв е този град от 67 кв.м. и с над 2000 храма и пагоди... "бах мама му.
6
1
 
7
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Държавата отдавна се нарича Мианмар,не бъркаите евентуалните туристи.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баган е уникално място! В момента има около 3000 храма, но в разцвета си е имало над 10 000 храма! Пожелавам на всеки да го види!
4
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Абе хора! Такова нещо като Бирма вече доста години не съществува.
3
1
 
19
 
! Отговори
Turist-koloezdach преди 11 години
Важното е, че на тези 67кв.м. може да отседнете в 4 звездни хотелИ,да покарате кола или колело, яздите кон. Молете се да сте единственият в града, че ако има и други желаещи да се отдадат на спорт или туризъм, ще вземе да стане някой сакатлък.
2
0
 
20
 
! Отговори
читател преди 11 години
Поредната статия преписана докато си пият кафето и съответно и типично за "днес", недомислици и глупости, само развалят добрите статии на свестните им колеги...Преписват на сляпо, без да го прочетат, няколко реда и те препращат в друг сайт...
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
67 кв.м.??? Колкото апартамента ми!?!?!? Малко не се ли пообъркахте?