Красивият край на света

Не става въпрос за Апокалипсис, а за стръмните скали в Австралия
Обновена: 15 май 2013 07:19 | 15 май 2013 07:19,
13
Красивият край на света
Снимка: amusingplanet.com

Големият австралийски залив е известен със своята пищна брегова линия, открояваща се със стръмни скали. Равнината Нуларбор е най-голямото парче варовик в света с обща площ от 270 000 квадратни метра и разстояние от около 1000 километра от своята най-западна до най-източна точка.

Районът е плосък, макар на повърхността на равнината да има области с леки депресии. Срещат се и вдлъбнатини, образували се от срутването на подземни пещери и дупки. Равнината Нуларбор завършва внезапно с ефектно „отрязване“ и неописуемо красива гледка към океана. 200-километрова пропаст се извива около Големия австралийски залив. Това кара туристи с с усмивка да възкликнат, че са видели най-красивия край на света.

Стръмните скали се образуват в южния край на Нуларбор. Варовикът, от който са направени, стартирал своето формиране като част от морското дъно, когато Австралия започнала да се отделя от Антарктида преди 65 милиона години.

Стръмните австралийски скали имат белезникави, сиви и кафяви слоеве от варовик и кристална скала. Някои слоеве включват още морски вкаменелости като червеи и мекотели, което доказва морския произход на скалите.

Най-добра представа за гигантоманските размери и красота на скалите може да се добие от птичи поглед. Гледката към океана обаче също не е за изпускане. На 85 километра от магистралата има пет основни насоки за пътища, водещи към края на равнината Нуларбор.

Западният път е най-популярен, тъй като посетителите могат да ходят върху парче скала, издадена по-напред от останалата повърхност. В източния край на стръмните скали туристите могат да наблюдават с часове южни китове, които мигрират есента.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте австралийското природно величество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Буквояд преди 10 години
Какво да правя, като съм буквояд и искам и другите да пишат грамотно или най-малко смислено. Чета текста и срещам "гигантоМАНските размери". Учете езика си, родния, момчета! Ами това "...250000 квадратни метра и разстояние от около 1000 километра от..."? Ами внимавайте в цифрите, момчета! Моят прадядо е имал 3 хиляди декара земя.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo krasiwo
10
0
 
0
 
! Отговори
!@№$% преди 10 години
до stvМного се радвам на такива като теб-сериозно!С други думи-харесвам хората които мислят:)!Поздрави и 1000 плюса от мен!
9
0
 
3
 
! Отговори
do Австралия(Сидни) преди 10 години
Смирисляк, пий си хаповете и марш на поточната линия. Кой те пусна да пишеш???
8
0
 
9
 
! Отговори
shmatarok преди 10 години
До От Сидни Австралйскоочевидно е, че паркираш на място за инвалиди ... претърпяли пълна лоботомия. Друго обяснение няма.
7
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грозна скала и пустиня!
6
2
 
19
 
! Отговори
stv преди 10 години
Дължина 1000 км и площ 270 000 кв.м., значи ширината на тази равнина трябва да е 27 см, или?
5
4
 
3
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 10 години
!!!!!!!!!!!!!!!!!И ето бонус от мен:ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА Sanctum (2011)Това е по истинска история в Австралия се е случило през 1988. Изследват уникална пещера и водата заклещва 15 човека в пещерата. Дни наред се опитват да стигнат до тях и да се спасятФилма е сниман в South Australia's cave-diving regionПриятно гледанепоздрави от Сидни
4
15
 
4
 
! Отговори
от Сидни преди 10 години
Напишете в youtube Пирамиди Фараони днес.бгПаркирам на инвалидно място в СидниПред Операта и небостъргачите в Сидни Тигре Тигре и днес.бг с колата ми.Беър Айланд - един от 80-те австралийски острова с хеликоптер с Тигре Тигре и днес.бгПокрая острова е бил под водата и коралите от Големия Риф са издълбали дупки по земята, Останки от разбит корабКъщата ми до центъра на Сидни. Дипломите ми. Няколко от 4-те ми шофьорски книжки B категория. Басейна миБлагодаря за минусите предварително
3
14
 
6
 
! Отговори
От Сидни Австралйско преди 10 години
На вас не ви хареса нито ЕС или Русия. И USA да ви беше присъединила пак нямаше да харесате. Сигурно и на Австралия ще намерите да се оплаквате. И ОТ ПЛАНЕТАТА ВИ Е ПИСНАЛОЗАЩОТО ПРОБЛЕМА СТЕ СИ ВИЕ! Защото никога няма да станете бели хора! Защото сте отровени дребни душичкиЗАТОВА му казвате ЧУЖБИНАНяма ЧУЖ-ДО там където човек успява. За вас БГ е от Влашко до Сръбско. За мен от Пасифика до Гринуич и там където успявамНИКОГА няма да се сетите че успяло магистърче кат мен не мие чинии и ***
2
10
 
7
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 10 години
тука е рая на земята!Въпрос:ЗАЩО да съм богат в UK след като мога да съм в Оз?КЪДЕ е разликата?В КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ. По добре богат в Сидни от колкото милионер в Лондон защото разликата е в К-А-Ч-Е-С-Т-В-О-Т-О НА ЖИВОТА!ПАРИТЕ ГУБЯТ СМИСЪЛА когато говорим за КАЧЕСТВО на живота. Да си харчиш парите в рай като този ето това е смисъла на живота, това е целта на парите, не просто да ги притежаваш в забутан западен EU!Присъединявайте се към, EU, USA, Русия или Турция! Каквото щете правете
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ех как не са се сетили да построят един хубав просторен МОЛ на това място!:))))