Аогашима – японският остров-вулкан

Животът на местните жители е изложен на риск, тъй като вулканът може да изригне
9 окт 2013 16:42,
4
Аогашима – японският остров-вулкан
Снимка: Flickr

Представете си малко късче земя - почти девствено и отделено от света, с прекрасна живописна природа. Не ви ли звучи като идеалното място за почивка? Място, на което може да се отпуснете и да забравите за останалия свят. Аогашима е всичко това – тропически остров, разположен във Филипинско море и отдалечен на 358 километра от Токио. Въпреки своята териториална независимост островът остава под управлението на японската столица.

Аогашима е най-южният и най-изолираният населен остров, намиращ се на архипелага Изу. Единственият проблем в „рая“ е, че самият остров представлява гигантски вулканичен кратер, който може да изригне по всяко време. В рамките на този кратер се намира друг, по-малък кратер. Аогашима се смята за активен вулкан, макар че последното му изригване е било през 1780 година. Тогава загиват почти половината от местните жители, а останалите са принудени да избягат.

Едва 50 години след трагедията, хората отново се завърщат на острова. В момента малко над 200 смели жители обитават Аогашима. Външният ръб на вулканичния остров достига височина от 200 до 420 метра. Смята се, че мястото е образувано от най-малко четири подводни калдери. Въпреки реалната опасност, която крие островът, той е перфектното място, „откъснато от света“. За да отиде до Аогашима, човек има само две възможности – с лодка или хеликоптер.

В много случаи предвижването в хеликоптер не може да бъде осъществено заради гъстата мъгла през определени периоди от годината. Ето защо вулканичният остров няма много посетители. На малкото осмелили се Аогашима предлага естествена геотермална сауна, намираща се в центъра на острова. Освен сауна мястото се използва и за безплатно готвене. Задушени пресни зеленчуци, картофи и яйца са едни от специалитетите на японския остров.

Аогашима е най-малкото село в Япония с официален брой жители – 205 (по данни от 2009 година). На острова има основно училище, в което се обучават 25 ученика. След 15-годишна възраст децата отиват да учат в Япония и някои от тях никога не се завръщат обратно в родното си място. Неслучайно в традиционните песни на острова се пее най-вече за истории за напускане на дома и за раздели с любимите хора.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте това прекрасно, но противоречиво островно кътче в морето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: вулканжителиАогашима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Госпожице Господинова, научете първо българския език и после пишете статии."предвижването" е дума която не съществува. Има придвижване.Ама то какво да иска човек - за 50 стотинки персийски килим...
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Името на острова всъщност се превежда: "А угаси ***".
2
1
 
4
 
! Отговори
авантюра преди 10 години
На баир лозе! но безспорно е магнит.
1
1
 
5
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Пратете ме ,поемам риска да живея там!