Мистерията на рисунките в пустинята Наска

Учените смятат, че фигурите са създадени около 200 г. пр. н. е.
19 фев 2014 08:15, Михаела Лазарова
16
Мистерията на рисунките в пустинята Наска
Снимка: Reuters

Има много места по света, които попадат в графата „мистериозни“. Място, което със сигурност би привлякло и вашето внимание са линиите или геоглифите в пустинята Наска. Разположени в сухите крайбрежни райони на Перу те покриват около 450 кв. километра. Фигурите са с размер между 60 и 250 метра. 

Линиите наброяват хиляди и изобразяват същества както от естествения свят като птици, маймуни, кит убиец, паяк, гущер и други, така и рисунки, плод на човешкото въображение. Към тези рисунки има и такива изобразяващи растения, дървета, цветя, съзвездия от нощното небе и странно оформени фантастични фигури  

На платото са начертани и разни геометрични мотиви, вълнообразни линии, триъгълници, спирали и правоъгълници. Учените смятат, че фигурите са създадени около 200 г. пр. н. е., смята се, че тогава са създадени едни от най-старите линии. Заради сухия климат те са се запазили в продължение на векове. Рисунките в Наска са поредното чудо за науката.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.  Тук може да разгледате и галерия със снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: екскурзияпътуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
гого преди 10 години
Много ми е интересно как разбрахте, че рисунките са плод на човешко въображение? Автора ли питахте?
12
0
 
0
 
! Отговори
! преди 10 години
До translatorАко искаш да знаеш - кит убиец е другото име на косатката! Обаче поправя! Ха ха
11
0
 
0
 
! Отговори
Баято, та вкиснало преди 10 години
Михаелче, защо ни предлагаш неща, за които знаем, преди да се родиш? Нещо като салата от миналия месец. Всеки може да влезе в Google Maps и да разгледа Наска, без да е от любимия ви Ройтерс.
10
0
 
14
 
! Отговори
translator преди 10 години
за превеждалите статията - killer whale не е "кит - убиец", а косатка
9
0
 
3
 
! Отговори
Нестор преди 10 години
Една актуална теория гласи, че хората населявали тази област са изучавали нощното небе усилено, но те за разлика от нас обръщали най-голямо внимание на тъмните участъщи в ивицата от мътна светлина на небето наречена Млечен път (всъщност това e грубо казано най-светлата част от нашата галактика). Тези тъмни зони в контура си съвпадат с огромна часто от рисунките. Следвайки тази логика, фигурите са една интерпретация и символика оставена от древните, един отпечатък на небето върху земната твърд.
8
24
 
3
 
! Отговори
от 3 преди 10 години
Съжалявам много за тези, които са ми писали минуси, обаче от туземски култури не се интересувам.
7
15
 
12
 
! Отговори
? преди 10 години
Искам да попитам автора Михаела Лазарова, кога по дяволите започва тази т.нар. "нова ера"? Времето се дели на преди и след Христа. Хубаво е човек занимаващ се с история да знае тези работи, а не да използва измислени в СССР глупости.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-итересното е, че фигурите не се виждат от земята и преди прелетят първите самолети над Наска местните не са знаели за тях и са строили дори пътища разрушавайки линиите.Преди 10 години имах късмета да видя това чудо и от тогава само си мечтая отново да отидя в Перу.
5
19
 
7
 
! Отговори
Наско преди 10 години
До МунчоТова е най-измисленото предаване от всички по док. канали. Няма друго такова, в което за 1 час да се кажат толкова много глупости. Абсолютно всичко намерено до момента си има логично обяснение, просто още не сме разкрили всичко. Идвали били извънземни :)) Нека дойдат в нас, ще ги черпя една от новата реколта.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dobre, 4e prirodata si pazi tainte i ni kara da spekulirame. nie ne mojeme da obiasnime neshta ot dnes, ta kamo li ot predi milioni i pove4e godini.
3
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Място, което със сигурност би привлякло и вашето внимание са линиите или геоглифите в пустинята Наска"Много ама много не съжалявам, но мястото не ми привлича вниманието. Което значи, че ме лъжете със статията."Линиите или геоглифите" си ги задръжте.
2
7
 
29
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Има една поредица "Аncient aliens" мисля, че беше на history channel там освен това, има и още много доказателства, че първобитните хора и старите цивилизации няма как без чужда помощ от вън (извънземни) да са построили всички монументи. Дори и сега с нашата съвременна техника е доста съмнително дали можем да построим и малка част от повечето неща.Гледам, че я има и на замунда от първи до пети сезон тази поредица. На който му е интересно може да я гледа.
1
1
 
21
 
! Отговори
Н преди 10 години
И какво ново казахте. Или само да пишете нещо.