Ашхабад – градът на белия мрамор

Пътуване до столицата на Туркменистан
17 мар 2014 08:38, Мария Дуковска
9
Ашхабад – градът на белия мрамор
Снимка: amusingplanet.com

Ашхабад е столица на Туркменистан и най-големият град в страната. Всъщност градът е сравнително млад, тъй като е създаден от руснаците през 1881 г. на мястото на село със същото име. Иначе Ашхабад стои върху руините на древния град от 2-ри век пр.н.е. Конджикала, който е бил изравнен със земята след силно земетресение през 1 век пр.н.е., но после бива възстановен.

Градът е стоял върху земетръсна зона, но на много ключово място за търговците - на Пътя на коприната и не случайно е процъфтявал до разрушаването си от монголите през 13 век. След това той оцелява като малко селце, докато руснаците го превземат през 19-ти век. Ашхабад е страдал и от друго разрушително земетресение през 1948 г., при което загива две трети от населението му.

След разпадането на СССР през 1991 г. градът претърпява бързо развитие и впечатляващ архитектурен рестайлинг. Днес Ашхабат може да се похвали с широки булеварди, зелени паркове, красиви правителствени сгради, джамии, паметници, музеи и т.н.

Най-забележителната черта на столицата на Туркменистан обаче е белият мрамор, с който са построени повечето сгради в центъра и са облицовани голяма част от жилищни блокове. Според западните журналисти въпросният блестящ бял мрамор е показна демонстрация на залежите на природен газ и богатство в страната (така пише вестник „Guardian") .

През 2013 г. Ашхабад е записан в Книгата със световните рекорди на Гинес за това, че е градът с най-голяма концентрация от бели мраморни сгради в света. Ако мраморът беше в легнало положение, според Гинес, той щеше да покрие една пета от страната. Проявата на разкош на проспериращия Ашхабад всъщност не пречи в страната като цяло да се шири бедност.

Вижте снимките от Ашхабад в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво братче на Кувейт, бе - Туркмеснистан е братчето на Северна Корея. В Туркменистан има една единствена религия и политическа доктрина, и това е култа към личността на Сапармурат Ниязов (Туркменбаши). Това е втората най-авторитарна държава в света. Имат собствен календар и дни от седмицата свързани само с Туркменбаши. В училищата се изучават само неговите книги и доктрина.
5
1
 
7
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Колко типично за комунистите... Богата държава - беден народ и безмислена грандомания.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Проявата на разкош на проспериращия Ашхабад всъщност не пречи в страната като цяло да се шири бедност."Доста необосновано и откровено лъжовно твърдение :)По отношение на доходи и социална политика към населението, Турменистан е братчето на Кувейт.
3
2
 
6
 
! Отговори
solaris преди 10 години
youtube/watch?v=DWqXJpR9M0M - Ето ви линк да видите града,нещо прекрасно е със много паметници на културата,чистота,архитектура и зеленина,въобще имам чувството че сме вече по-зле и от страните в Африка.
2
2
 
8
 
! Отговори
файър преди 10 години
Марийче, какви са тези статии от теб? Моля те не се излагай и напиши статия за сексуалния живот в Ашхабад и кои пози са най-вървежни. Поздрави!
1
0
 
8
 
! Отговори
Оногондур преди 10 години
Хубави снимки.Но....По една кратка бележка ако имаше под всяка снимка,поне щеше да ни е ясно какво гледаме.Поздрави.