Колко сложно е да се живее на Малдивите

Откъде идват водата, хранителните стоки, токът
29 мар 2016 09:44, Елка Василева
16
Колко сложно е да се живее на Малдивите
Снимка: архив, Reuters

Да отскочиш до бакалията, когато нещо липсва в кухнята, да врътнеш кранчето, като ти трябва вода, или да включиш някой електроуред? Всичко това изглежда просто и рутинно, освен ако не си на Малдивите, отбелязва ДПА.

В държавата от Индийския океан туристите, които се радват на слънце и лукс, не трябва да приемат тези неща за даденост. Ето някои примери:

- Хранителни продукти: Всичко, което туристът яде на Малдивите, трябва да бъде внесено отнякъде.

Островите на практика нямат собствено селско стопанство. В хотел "Четири сезона" на остров Ланда Гиравару главният готвач поръчва хранителните продукти три пъти седмично. Стоките след това се докарват по вода до столицата Мале и с лодка до хотела му.

Отнема около седмица храната да бъде сервирана на масата, отбелязва главният специалист в хотела Роберто Фернандес.

Разбира се, имате нужда от добро планиране. Ако готвачът забрави да поръча нещо, положението може да се усложни, предупреждава той.

- Вода: На повечето острови тук няма прясна питейна вода, така че са необходими съоръжения за обезсоляване. На остров Ланда Гиравару, според Фернандес, има пет кладенеца, от които се черпи морска вода от дълбочина 40 метра.

В първата фаза на обработване се приготвя вода за къпане. Необходими са допълнителни филтрационни операции, за да стане водата годна за пиене, а след това се бутилира в стъклени бутилки. Дневно на острова са необходими около 400 000 литра вода, които се получават от обработката на около 1 милион литра.

Пример за това колко е ценна водата на острова е решението басейните да бъдат преоборудвани, така че да не се допуска излизане на вода отстрани. По този начин хотел "Четири сезона" спестява 60 000 литра вода дневно.

- Електричество: На острова има пет дизелови генератора за електроенергия, като дизелът се доставя веднъж седмично с кораб. Малък дял от електроенергията се произвежда чрез слънчеви панели, разположени в морето на плаващи понтони.

Около 60 процента от произведената електроенергия се използва от климатиците.

- Боклук: Всичко, което се намира на Малдивите, е донесено отнякъде. Следователно целият боклук трябва да бъде транспортиран обратно. Близо до столицата Мале има остров, на който част от боклука просто се изгаря.

Рециклирането е слабо познато на Малдивите. Скоро обаче ще заработи първият завод за рециклиране. Хотелите имат проста система за остатъците от храна - те се закарват навътре в морето и се изхвърлят във водата, за да се хранят рибите с тях.

Обелките от плодове обаче не се изсипват в морето, тъй като ще плуват на повърхността и могат да излязат по бреговете.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Малдиви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
10
 
! Отговори
bros преди 8 години
Бегай, бах ти скучното место... Само за дойче пенционери и бугарски баровци...
8
6
 
32
 
! Отговори
Цанко преди 8 години
Както е тръгнало май предпочитам да се мъча на Малдивите от колкото да благоденствам тук
7
9
 
55
 
! Отговори
Селяк преди 8 години
Бягай тея Малдиви!Ще ми дават хравна на една седмица!Отивам в градината, бера си доматки и краставички, и прясната салатка ми е готова!
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Ходих веднъж с едно девойче не Малдивите и не беше злещо бе, да не му окапаха мустачките на девойчето?
5
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До баровецс ушaнката и ватенката ли се къпа или ги остави в масква?
4
5
 
20
 
! Отговори
МАГИ преди 8 години
До баровецКОЙ СИ ТИ ТА ДА СЪДИШ И ОПРЕДЕЛЯШ! МАЙ НЕ ТЕ Е СТРАХ ОТ ГОСПОД! А ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ГОРДОСТТА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОРОК.... НЕЕЕЕЕ *** СИ ЗА ДА ГО ЗНАЕШ! БАРОВЕЦ СИ САМО В МИСЛИТЕ СИ.......... ПОРЕДНИЯ ПСИХИЧНО БОЛЕН СИ ПРОСТО!УМРЯЛ ОТ ГЛАД КОМЛЕКСАР, ХА ХА!
3
4
 
89
 
! Отговори
мда преди 8 години
До баровецСмятам че се държите арогантно и доста повърхностно и то не заради друго а защото на едно бунгало в Ахтопол човек може да си изкара мнго по приятно стига да не е в компания на хора като вас. Колкото до Малдивите ако бяхте наистина такъв за какъвто твърдите бих Ви препоръчал Френска Полинезия не Малдиви...
2
8
 
98
 
! Отговори
до баровец преди 8 години
съмнява ме някога да си ходил по-надалеч от кварталното магазинче до панелките.
1
104
 
24
 
! Отговори
баровец преди 8 години
бил съм там, хубаво е наистина, ама какво да ви разправям на вас, вие едва ли ще идете, щото сте на ниво бунгало в Ахтопол