Мелник. Ето защо е добре да го посетите...

Пили ли сте вино в най-малкия град в България?
30 май 2018 20:25, Иванка Гъркова
10
Мелник. Ето защо е добре да го посетите...
Снимка: архив, Булфото

Най-малкият град в България привлича хиляди туристи всяка година. Ако не знаете, че става дума за Мелник и никога не сте го посещавали, време е да отделите един уикенд, за да го разгледате.

Преди години в него са живели близо 8 хиляди души, но в момента населението на града наброява малко над 200 души. Затова се смята за най-малкия град в България. Но въпреки това има с какво да ви удиви. Сгушен в южните склонове на Пирин, заобиколен от пясъчни пирамиди, богат със своята архитектура и история, Мелник е предпочитано място не само от българи, но и от много чужденци.

Ето 5 основни забележителности, които са основателна причина да посетите това красиво място:

1. Кордопуловата къща

Сградата, построена през 1754 г., е обявена за архитектурно-строителен, художествен и исторически паметник на България. Тя е най-голямата постройка от Възраждането в страната. Била е на известния мелнишки род Кордопулови, който в началото използвал къщата за производство и съхранение на вино. Разполага със 150-метров тунел под земята, който може да побере близо 300 тона вино. Един от уникалните експонати в къщата музей е огромна бъчва, чиято вместимост е над 12 тона.

Кордопуловата къща е част от стоте национални туристически обекта на страната. В нея туристите могат да видят автентична възрожденска дърворезба, прозорци с венецианско стъкло, ръчно тъкани килими и други предмети от бита на известното семейство.

2. Дегустация на вино

Тези от вас, които ценят хубавото вино, не може да не посетят Кордопуловата къща, защото това е едно от местата в града, където може да дегустират и закупят вино от местни производители. В много заведения и малки магазинчета също се предлага различни видове алкохол. По-запалените пък посещават Мелник в началото на февруари, когато се провежда фестивалът "Златен грозд". Събитието събира много винопроизводители от Южна България.

Вижте още по темата в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
градчето е красиво - за 1 ден и една вечер в тяхно ресторантче. виното е гадно, дори в прословутата им кордопулова къща. оставяш си колата - господ да ти я пази - още преди бариерата. стига с тези платени репортажи,толкова ли го закъсаха собствениците на тази прословута къща? това е просто едно отпускащо красиво кътче в БГ - за един уикенд. добре е да се види,почти задължително е.......и.....толкова.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И няма къде да паркирате като отидете там. Долу до шосето имаше място да направят голям паркинг, но както и в останалите населени места в България, ще го застрояват, ако вече не са го направили. Няма смисъл да се ходи в Мелник, докато не уредят поне паркирането там.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се нуждае от драстични промени на населените места.Кога Мелник/и не само Мелник/ ще бъде обявен за село?Когато останат 10 жители или и тогава ще бие рекордите за най-малкото градче в света!Същото е и с общини и области!В България има общини с по няколко стотин човека и области с реално живеещи хора около 60-70 000!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Не съм купувал по гадно вино от това което се продава в Кордупуловата къща. И Кордопулос - собственика на тази "българска" къща е грък. Та така.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там дори едни прости кебапчета и кюфтета да си поръчате, бъдете сигурни, ще бъдат съвършени.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е яко! Най - много ми харесва да обикалям и вечер да седна на кръчмата на площада, срешу чинара. Един мечо пече месо на жар и е супер вкусно! Да не говорим за виното широка мелнишка лоза.
1
2
 
16
 
! Отговори
4 преди 5 години
Обиколил съм България надлъж и шир, но като тоя край няма, и виното ти вино и кръчмите ти кръчми, природа и забележителности, ееееех такъв кеф няма.