На море у нас или в чужбина? Повечето българи: На работа!

Планове за отдих имат 44%, а останалите още не знаят
61
На море у нас или в чужбина? Повечето българи: На работа!
Варна. Снимка: БТА

54% от българите твърдят, че не планират да почиват това лято, планове за отдих имат 44%, а останалите запитани заявяват, че още не знаят. Данните са от проучване на "Галъп" съвместно с Борда по туризъм. То е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти.

В България на море се готвят да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от планиращите почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък предпочитат планина в България. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА или друг туризъм.

Средният брой дни планирана почивка е 10, а за отдиха през това време се подготвят 1557 лв., тоест близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина или една средна брутна софийска заплата.

Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка.

Ясно е, че лятната почивка остава достояние на по-малка част от българите. По ред причини предпочитано остава Черно море. В отговорите "на море в чужбина" вероятно пък се има предвид най-вече Бяло море, обобщават социолозите.

Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон, показват още данните. Пример за това са прословутите преместваеми обекти. Мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят.

От "Галъп" са тествали отношението към някои конкретни идеи. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои пред месец юни, като сезонът вече е започнал.

Според 74 на сто от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18 на сто няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят.

Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите, коментират социолозите.

Данните са от изследователската програма на "Галъп интернешънъл" съвместно с Борда по туризъм. Проучването е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.    


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.