На море у нас или в чужбина? Повечето българи: На работа!

Планове за отдих имат 44%, а останалите още не знаят
61
На море у нас или в чужбина? Повечето българи: На работа!
Варна. Снимка: БТА

54% от българите твърдят, че не планират да почиват това лято, планове за отдих имат 44%, а останалите запитани заявяват, че още не знаят. Данните са от проучване на "Галъп" съвместно с Борда по туризъм. То е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти.

В България на море се готвят да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от планиращите почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък предпочитат планина в България. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА или друг туризъм.

Средният брой дни планирана почивка е 10, а за отдиха през това време се подготвят 1557 лв., тоест близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина или една средна брутна софийска заплата.

Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка.

Ясно е, че лятната почивка остава достояние на по-малка част от българите. По ред причини предпочитано остава Черно море. В отговорите "на море в чужбина" вероятно пък се има предвид най-вече Бяло море, обобщават социолозите.

Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон, показват още данните. Пример за това са прословутите преместваеми обекти. Мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят.

От "Галъп" са тествали отношението към някои конкретни идеи. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои пред месец юни, като сезонът вече е започнал.

Според 74 на сто от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18 на сто няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят.

Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите, коментират социолозите.

Данните са от изследователската програма на "Галъп интернешънъл" съвместно с Борда по туризъм. Проучването е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Etropol преди 5 години
Pluvaite si v metroto na rahat...
56
0
 
6
 
! Отговори
Бай иван преди 5 години
Защо не ми харесвав Гърция: Плажовете им са много пусти, създават едно такова усещане за самота и скука. Да се чудиш вкой край на плажа да си сложиш кърпата. Много ми липсват и батките с джетовете, все едно си в страна от третия свят, само лодки с гребла и рибарски корабчета. И едни изгладняли рибари продаващи прясна риба. Друго си е отмагазина виетнамскатскумрия. И кръчмите скука, няма гюбеци по масите, всеки седи, яде, пие и си приказва. А най ми лиосват прадчедите с кокуруза и слдоледа.
55
1
 
6
 
! Отговори
Загорял преди 5 години
.....от кога средната заплата е 1557лв......?
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най големия рекет е на българското черноморие.Всеки те твари както си иска.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно само бабите с 500 000 за хвърляне през прозореца могат да си позволят да идат на море.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В чужбина е по добре.Нащо море е мутренско.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При годишна заплата от 3000 евро къде по-точно да ходим?
50
5
 
0
 
! Отговори
Облъчват с камери преди 5 години
последните години масови убиици и терористи внедряват вс е по жестоко в редни дигитално терористични съоръжения. Облъчват с камери всички плажове>Провеждат с камери мръсни екперименти вкл обезпечаващи трайни увреждания на облъчените жертви.МВР да обезопаси плажовете и курортите от КАМЕРИ>ЗАБРанеНИ Са от ОСновния закон вкл чл32,чл28 и чл 29.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е ВЕЧЕ МАЛОВАЖНО!!!!ВАЖНОТО Е ДА ИМА КИНТИ ЩОТО БЕЗ КИНТИ САМО ЩЕ СИ ПИШЕМ ЗА МОРЕТО :D
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте сега, важното е руснаците да почиват добре.
47
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да почиваш на море м България е мазохизъм и липса на себеуважение. В България т.нар. сезон е 2 месеца максимум, включително гадни дъждовни дни, вятър, често вечер под 18 градуса и т.н. Храната /и като продукти, и като кухня/ не издържа сравнение и с Албания, камо ли с Гърция, Турция, Италия или Испания. Обслужването е пародийно. Цените са невероятно високи за предлаганото мизерно качество на всичко. Бичи чалга навсякъде. И е пълно е с българи.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция почти всички българи ходят в малки хотели,с кемпери или на палатка.Щото им е скъпо да отидат в петзвезден хотел.Аз пък предпочитам петзвезден български хотел във Велинград или Хисаря.На море не обичам да ходя.
45
1
 
7
 
! Отговори
Hans Rus преди 5 години
На мен Флорида ми е по-близо от Гърция, така че ходя на почивка там...
44
10
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
Гърция има хиляди километри плажна ивица в повече от България.А само два пъти повече туристи.Това означава само едно-качеството в България е много по-високо за цените,които се предлагат.
43
4
 
5
 
! Отговори
E преди 5 години
50 ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ХОДЯТ НА МОРЕ И ПОЧИВКА.СЪЩОТО СМЯТАТ ДА ПРАВЯТ 5 ПРОЦЕНТА ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ.ЗАЩО ЛИ?
42
6
 
4
 
! Отговори
от морето преди 5 години
Аз лично от курортисти нищо не печеля и повече ми пречат. Вместо да хапват по заведенията, купуват като обезумяли всичко от Била, СБА, и другите големи магазини. Лятно време не остават нито хляб, нито кюфтета и готова манджа. Всички пишат че било скъпо, като видят табелите по капанчетата...е и мен ме дразни цената понякога, но ако не ми е по джоба -няма да сядам там
41
1
 
2
 
! Отговори
До анонимен 38 преди 5 години
Ходил съм и във вила на едно министерство. Жалко обслужване.
40
5
 
22
 
! Отговори
qwerty преди 5 години
Миналата година решихме от 5 години насам да почиваме в България. Хотел на плажа на Свети Влас и всяка вечер на луксозен ресторант. На 3тия ден след ядене само на марината и 1 път в "Кактус" на Манчев мен хвана такова разтройство и повръщане каквото не съм имал никога. Останалите дни го карах на сух хляб и сирене от една бакалия и пак не се оправих, та трябваше да ходя на лекар. Е как така досега не ми се е случвало, нито в Гърция, нито в Испания?
39
6
 
13
 
! Отговори
Много преди 5 години
се радвам че ви се ходи в БГ. Хич и не искам да Ви виждам, където ходя аз.
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе колкото и да се напъват някои да убеждават хората на нашето море,Ц. Не става малко са баламите.Някакъв по долу тръгнал да обяснява как на юг от нас било камънаци,хранат не струвала,скука било.Ами ако под забавление разбира о с ир ане от кофти алкохол и след това селски изпълнения,скука е.Навсякъде в белите държави е така.Тръгнал да сравнява БГ с Монако тоя същия.?? Някакъв друг чешит твърди че на Златните и т.н имало добро обслужване.Срещу какво да ти дадат добро обслужване 700 лева заплата