На море у нас или в чужбина? Повечето българи: На работа!

Планове за отдих имат 44%, а останалите още не знаят
61
На море у нас или в чужбина? Повечето българи: На работа!
Варна. Снимка: БТА

54% от българите твърдят, че не планират да почиват това лято, планове за отдих имат 44%, а останалите запитани заявяват, че още не знаят. Данните са от проучване на "Галъп" съвместно с Борда по туризъм. То е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти.

В България на море се готвят да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от планиращите почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък предпочитат планина в България. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА или друг туризъм.

Средният брой дни планирана почивка е 10, а за отдиха през това време се подготвят 1557 лв., тоест близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина или една средна брутна софийска заплата.

Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка.

Ясно е, че лятната почивка остава достояние на по-малка част от българите. По ред причини предпочитано остава Черно море. В отговорите "на море в чужбина" вероятно пък се има предвид най-вече Бяло море, обобщават социолозите.

Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон, показват още данните. Пример за това са прословутите преместваеми обекти. Мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят.

От "Галъп" са тествали отношението към някои конкретни идеи. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои пред месец юни, като сезонът вече е започнал.

Според 74 на сто от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18 на сто няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят.

Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите, коментират социолозите.

Данните са от изследователската програма на "Галъп интернешънъл" съвместно с Борда по туризъм. Проучването е проведено между 13-17 април и 1-5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходите софиянци да на Кавала и околията , които са под Китен и Созопол даже :)) С един багажник храна и пиене. То така мога да отида и в Африка. Отидете на топ курортите им с 4 звезди хотел, като сте големи софиянци :)))
16
1
 
8
 
! Отговори
az преди 5 години
А кой ще работи бе?
15
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас много ясно. Има толкова яки места + парти зони като сл. Бряг и Златни пясъци. Навън е скука . По-Хубаво , но скука. Аз след 50 ще имам доста време за скука :)))
14
6
 
34
 
! Отговори
Призив преди 5 години
Да бойкотираме българското Черноморие. Почти всички големи хотелски комплекси са на бивши и настоящи политици,най вече ***! Пример със Златните пясъци,най добрите хотели са на бившия министър председател Ваньо Костов,стопанисвани от неговия готвач Славчо Христов! Защо трябва да давам пари на ромБа Драгалевски?Ами Гоцето Първанов,ами инженер Шулева и ред други знайни и незнайни крадци! Не,да ги оставим на милостта на Путин и руснаците,които тази година масово отказват нашите плажове!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах не деи де ми то само един е учил профисионално втория бях временно но с тия няма да ида да бера яд никога
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли тихите избягаха от морето обикновенно стоят *** се чудим тоя път кое не им е понесло дали заплатата или мацките или неземните далавери са залипсвали
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не си направим морето на село и пари за хотел нема да дам и ще си почина на балкана мога да ида на разходка само и да си пия кафенцето
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си или мазохист или герберастки активист (а може и двете - често се среща) за да отидеш на "почивка" в Мутро-Бетоно-морието, след като слънчева Гърция е на 2 часа път.Там и морето-море, и храната-храна и почивката-почивка.А и хората не на последно място - мили и любезни.
9
1
 
24
 
! Отговори
Бабет отива на море преди 5 години
Имаше един такъв филм. Помня нашето Черноморие преди да стане бетонна джунгла. Имаше дюни чисто море прекрасен плаж и добри заведения. Сега е отврат!Мръсно море,плажовете заети от мутри ,които те гледат като банкомат, лошо обслужване всеки ,,търговец" гледа да те прецака и да ти отмъкне колкото се може повече кинти! Вечер в заведенията пълно с надрусани младежи,полицията я няма и със страх ходиш да хапнеш!Ако недай си боже се разболееш,дупе да ти е яко!Не се признава че си здравно осигурен,за ..
8
5
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Софиянци ходим на Халкидики. Вие си живейте в най-добрия град за живеене, обгазен от Нефтохима.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво море на ДизентериоМорието бе.Море сам в Гърция и Албания.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тесзи които ще почиват на бетоморието да си вземат пълен комплет: каска, бронежилетка, а ако мислят да участват в реалити шой и заглушител, че далаверката ще е там!
5
6
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Аз ходя поне два пъти - и у нас и в чужбина.
4
2
 
32
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
НИКОГА повече на българско море, няма да плащам на робовладелци и за мизерните условия на ака-ното море!
3
12
 
9
 
! Отговори
БСП ПОБЕДА преди 5 години
Аз няма да ходя на море щото ще пиша коментари за да свалим Бойко и България да стане развита и модерна държава като Русия
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
1
11
 
14
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
НИКОГА не бих посетил територии(дивашки) където ВЪРЛУВА исляма!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!