Добрата вест: Водата и плажовете по Черноморието - чисти

Последните проверки - в Слънчев бряг, Поморие и Несебър
19 юли 2018 19:52, Александър Попов
32
Добрата вест: Водата и плажовете по Черноморието - чисти
Снимка: Булфото, архив

Проверките, които направихме в комплекса Слънчев бряг, в Поморие и Несебър показват, че водата по българското Черноморие е чиста. Това заяви Николина Ангелкова, министър на туризма, при обиколката си на морски плаж "Слънчев бряг-север".

Ангелкова е припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на плажните ивици.

Проследихме и дали са спазени изискванията за свободна зона за плажуващите, за поставени указателни табели, за осигурена медицинска помощ и т.н., добавила тя.

Предстои да се направи мониторинг дали одобрените от министъра схеми за преместваеми обекти отговарят на фактическото положение на място.

Проверките по морето са непрекъснати - по сигнали и планови, като до момента те са над 60. Извършват се съвместно с РИОСВ в Бургас и Варна, а 2018-а се очертава като годината с най-много инспекции.

Те показват, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава нормативните показатели, допълва Ангелкова. Радвам се, че в Слънчев бряг всяко заведение е свързано в канализацията и няма нерегламентирано заустване, което да притеснява туристите. РЗИ е институцията, която взема пробите и проверките ще са непрекъснати през целия сезон, предупреди тя.

Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните норми за заустване в Черно море.

От началото на сезона до вчера са извършени 84 проверки на водите за къпане, съобщават от Министерството на туризма. Те са направени на плажовете като обекти с обществено предназначение, като 60 от тях са съвместно с Министерството на туризма. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане до момента. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони.

Те сочат, че тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017-а. С отлично качество сега са 48 на сто от плажните ивици, а с добро - 52 на сто.
 


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Росен преди 5 месеца
Как ще е чисто, като е езеро, бе. То не може да си опреснява водата. В един гьол като изсипваш само мръсотия - какво ще стане? Ще завони... В Гърция морето е много по-чисто. И средиземно море е езеро, но е много по-голямо.
28
0
 
0
 
! Отговори
Jatvarska chuu maa преди 5 месеца
Na bg plajove nema klozeti, a ima ogromno kolichestvo restoranti, barove, imbisi i masovi panelni turisti...kade se izhojdat tesi kafeta, biri, allinkluzivi, shopski salati, kufteta, kartofki, taratori?! Hem se chudim i se maem...
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който е лут да ходи на нашето море. Аз предпочитам Дания. Много е спокойно и евтино.
-----------
....и е едно топло, слънце, а водата чай, а?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По българското черноморие само селяния и простотия било...по себе си ли съдиш ? Защото простотията ходи по хората не по морето. Какво изобщо правиш в България като не ти харесва ? Относно простотията и селянията може да обвинявате единствено себе си. Всеки говори тоя бил такъв другия такъв, но никога не гледа себе си. Е за това ще има селяния и простотия в България, защото всеки плюе по другия, но никога не прави нещо стойностно за да промени ситуацията.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз живея на морето и до сега не съм се разболявал след плаж. Ти или си платен мишокк или живееш някъде из поляните и злобата те изяжда :) Такива марули , като тебе после "мръсното" ти море ги храни от приходи.
Вземи измисли как да направиш нещо в малкия си живот освен да плюеш по природата си.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Делянчо

Интересното е друго - и в Гърция всички мочат в морето, ама само у нас се разболяват....

За 10 години почивка един единствен път посетихме доктор - когато детето падна и си удари крака.... У нас на морето седмица на легло с диария и повръщане не ми мърдаше за цялото семейство.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Добре се посмях. Май си виждал Дания само на снимка.

Ходил съм там няколко пъти по работа, това би бил последният ми избор за лятна почивка на море. Само дрес кода на басейните им ми стига да ги избягвам....
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добрата вест - няма да почивам в България, както и повече от 80% от познатите ми с пари.

По-добре преведете тази новина на немски, че да се зарадват безработните германци.....
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До голяма степен причините нашто Черно море да е така мръсно нямат нищо общо с това какво изливаме в него. То е затворено, слабосолено море -тип езеро, подхранвано от реки носещи всякакви органични нутриенти. Средиземно море няма подобни притоци и при неговата соленост се самодезинфекцира много успешно, т.е. дори там да се изливат бактериални маси те не понасят осмотичния шок. Следователно каквото и да правим нашто езеро винаги ще по-мръсно.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 8-ми. В Турция на море ? Трябва да съм се намразил като българин и християнин, че да ходя в Турция на море.
19
3
 
14
 
! Отговори
Буена виста преди 5 месеца
Аз ходя само в Куба. Там е най чисто.
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Който е лут да ходи на нашето море. Аз предпочитам Дания. Много е спокойно и евтино.
17
5
 
21
 
! Отговори
Вярно е преди 5 месеца
До няблюдател

Отврат! Навсякъде по Черноморието се лее простотия и селяния!
16
6
 
3
 
! Отговори
До Делянчо преди 5 месеца
Ти пък от къде знаеш? Да не им стоиш до ду.парите? Ха-ха! Аз редовно на Халкидики си мочам във водата.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Начи викате ходите на почивка на държавни и "други" разноски по южното черноморие и вадите заключение, че навсякъде било чисто ?
14
6
 
9
 
! Отговори
няблюдател преди 5 месеца
Защото селяните ходят на море в БГ
13
6
 
11
 
! Отговори
Делянчо преди 5 месеца
Защо в Гърция никой не се изхожда в морето?
12
3
 
25
 
! Отговори
Екстремент преди 5 месеца
Елате да измерите чистотата на водата в Синеморец, плаж Бутамята. Там заустването е от типа от тръбата във водата. Европа единодушно ще ни присъди кафяв флаг. Какъвто заслужава цялото ни черноморие. В категории бетон, мръсотия и обслужване.
11
3
 
20
 
! Отговори
Димитрото преди 5 месеца
Защо ли нещо не им вярвам!?!
10
2
 
15
 
! Отговори
Рамос преди 5 месеца
Ха - ха На плаж вромос върви ли промоция : заповядайте при нас и ще получите безплатно трета ръка+ криле на гърба