Скъп бензин, скъпа 2019-та: Посрещаме я у нас с около 275 лв.

Между 7 и 11 на сто скача посрещането на празниците
Обновена: 6 ное 2018 09:32 | 6 ное 2018 07:00, Александър Попов
46
Скъп бензин, скъпа 2019-та: Посрещаме я у нас с около 275 лв.
Снимка: Булфото, архив

Коледните и новогодишните празници ще ни излязат между 7 и 11 на сто по-скъпи, прогнозира пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него причината е поскъпването на горивата.

Най-много ще се оскъпят пътуванията, които са били по-евтини миналата година, а по-високобюджетните ще запазят цената си. Поскъпването ще е най-голямо за тези, които не са ползвали екстрите от 1500 лева и нагоре за апартамент, а настаняване в двойна стая в тризвезден хотел.

Коледа е семеен празник и хората ще го посрещат с роднините си, докато Нова година се приема за корпоративен празник или се свързва със събиране с приятели, коментира Драганов. Повечето от пътуванията по Коледа ще са свързани с посещение при близки и роднини, докато около Нова година и между двата празника най-много ще се търсят балнео, спа и уелнес почивки, културен, градски и исторически туризъм.

Сред другите предпочитания за празнично посрещане ще са курортите, които предлагат ски и сноуборд, от тях по-търсени ще са тези, в които има и спа услуги. Ще се търсят и каменни къщи, места, в които се предлага храна на бавен огън, семейни хотели и вили.

Малък дял са хората, които ще посетят за Нова година планински хижи - около 1200 души, каза Драганов.

И тази година българите, които ще посрещат новогодишните празници в чужбина, ще изберат близките дестинации - Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния. Германия, Италия и Испания са най-предпочитани от европейските страни, защото там е най-голямата българска диаспора, коментира Драганов.

В по-голямата част от българите няма нагласа за пътуване по Нова година в екзотични дестинации. Обикновено около 3200 души са тези, които заминават на малко по-различни дестинации, като от тях на екзотични са единици, коментира експертът. В тази бройка са и хора, които ще посрещат празника на кораб със свои близки, които работят в чужбина на по-отдалечени места.

За почивка в чужбина по новогодишните празници българинът средно ще изхарчи около 485 лева, а в България - около 275 лева. Чужденците ще похарчат у нас средно около 285 евро.

За чужденците, които ще посрещнат празниците в България, има организирани програми, като най-атрактивни се предлагат за тези гости, които са от далечни дестинации - Япония, Китай, Северна и Южна Америка.

Европейци от Австрия, Германия, които многократно идват в България, гостуват повторно у нас от една страна, защото имат свои близки и познати, а от друга - ползват Airbnb настаняване, отбеляза Драганов. Чужденците, които идват за празниците у нас от по-далечни дестинации, нощуват предимно хотели с четири и пет звезди. Гърците отиват в Банско, Сандански, Кюстендил, Смолян и Ивайловград, румънците предпочитат Северното Черноморие - Варна, сърбите, македонците и турците - София и Пловдив, които са любими и за японците и китайците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гарантирано от ГЕРБТака е, от вас *** нормалните хора не могат дъх да си поемат.Пооправи се малко положението в страната и започвате със саботажите.
41
1
 
9
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 5 години
Абе, лоша работа.Ама и по- лошо ще става.Кой не е гербер бял ден няма да види. Та те така.
40
5
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
До Софийска баницаКви пари изкарваш ти бе? Добре че е провинцията, да те храни. Скоро обаче ще спре да те храни. И с това което изкарваш и си купуваш, не ми се хвали. Яж помиятa от кауфланд и лидъл - то прaсето си е прaсе и обича пoмия. Затова мязаш и на тюфлeк, щото се храниш с пoмия и нездравословно. Яж гумените домати с вкус на моркови, яж и натъпкано с боя и вода месо от магазините. Аз ще си ям екологична храна, защото знам как съм я произвел и с какво съм хранил животинките и торил домати.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха така, давайте, разделяй и владей, селяни срещу София, вместо всички срещу мафията ГЕРБ.
38
3
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До Софийска баницаДраги Овчокупелски ***, ако незнаеш основната причина за бедността в България е почти 60% заграбване на заработеното от нас от страна на държавата която го харчи основно за вас шопски ***. От 2 мил. *** във голямото село - почти половината са държавни ***, останалите сте или безработни или в сферата на услугите (храните се с парите на *** по горе).Така, че селяндурче, ще те помоля да не обиждате хората на селяни каруца за пръв път видях именно в Шопия
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Софийска баницаДобре, че е провинцията да ви работи, а софиянци да прибирате печалбата, данъците и таксите, че иначе ще умрете от глад. И тогава ще видите колко ви е интелигентността, ума и образованието ви. Видов ден иде! Скоро в провинцията няма да остане кой да ви работи. Работещите се евакуират към Белите страни.Пък вие си правете протести за паркирането в Сф!
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Коледната вечеря всичко ми е домашно.След като хапнем съм приготвил две бутилки Macallan 12 fine oak, че една няма да стигне за мен, брат ми, баща ми, чичо и братовчеда.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки посреща Нова година и Коледа, както може и както му харесва. Пътува се и се прекарва празника някъде си, защото хората нямат достатъчно дни отпуск и някои се опитват да използват празниците, за да мръднат някъде.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27До Колю Джибрата Има вероятност и домашната ракийка да ни спрат, ставало нещо криминално деяние ако държиш в къщи домашна ракийца без платен акциз. Тогава кво праим.Ми плащате си акциза, това праите!
33
12
 
10
 
! Отговори
; преди 5 години
До Байчо виНеграмотните и мързеливите комунисти рупате кисело зеле. Интелигентните и трудолюбивите ходим на почивки в чужбина.
32
14
 
9
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До Байчо виЯд ли те е, че софианци цяла коледа и нова година ще са на Халкидики и по острови?Какво лошо има?Докато гласуваш за *** *** ще караш празниците на кисело зеле.
31
13
 
8
 
! Отговори
Байчо ви преди 5 години
E то е ясно! Софеанци цяла коледа и нова година ще са на халкидики и по острови. Останалите ще си нарежем кисело зелце, ще си запалим печица и така...
30
15
 
12
 
! Отговори
Софийска баница преди 5 години
До ..."А вие баламурниците в София - харчете, щото сте неграмотни да си произведете и да си имате домашна храна."-----------------------------------------Ние "баламурниците в София", понеже сме неграмотни, изкарваме достатъчно пари, за да си купуваме храна и да пътуваме, където си искаме. А вие, грамотните ceлcки тарикати, понеже не можете 5 лв. да изкарате, затова сами си приготвяте храната и ракията, която е с много съмнително качество.
29
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде няма да ходим за Коледа и НГ, както и миналата НГ. Ще сме си у дома. Не можем да си позволим да хвърлим куп пари за 2-3 дена. После трябва да гладуваме.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте точната цифра на хората, които ще са в чужбина, по планински курорти, хижи и къщи! Защото така поднесено инфото е много тенденциозно- "повечето българи", "много от българите", колко много? 20 хиляди, 100 хиляди, 2 милиона?
27
11
 
19
 
! Отговори
... преди 5 години
Единственото което ще купя за нова година, това е пакет кори за баница, за да си направя такава с късмети. Живея на село и съм се приготвил за зимата. Имам брашно, ще си направя и пита. Имам кисели краставички имам ракия, туршия, имам и месо във фризерите. Кеф ми зайче, кеф ми пържолки, ребърца, кебап... винце също имам. Всичко си имам. Така че на мен празника ще ми излезе под 2 лева. А вие баламурниците в София - харчете, щото сте неграмотни да си произведете и да си имате домашна храна.
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 10 години мутрите-демократи от ГЕРБ присвоиха хотелите в България, както и повечето средни и едри фирми. Почивайте в хотелите на мутрите от ГЕРБ, за да може ГЕРБ да ви ограбва още много години.
25
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично ще легна да се наспя. Дреме ми за Нова година. Всеки път:"Нова година, нов късмет!" Народът яде и пие все едно светът ще свърши. После късметът е същият, демек в същите фекалии си, парите ги няма, не можеш да се освестиш 3-4 дни от преяждане, препиване и недоспиване, плюс транспорт. Затова, лягам и си спа като всяка друга вечер.
24
1
 
14
 
! Отговори
без туроператор преди 5 години
"..прогнозира пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов...". "Прогноза", направена от измислен специалист в измислени структури на бранш със затихващи функции. Ако тръгна някъде, туроператор ли ще търся бе?Има онлайн платформи, продажба на билети, каквото си поиска човек. Що трябва да издържам някой, който ще рови вместо мен в Интернет, че може и насред голо поле да ме зареже, щото бил фалирал ;) Позната картинка! Айде без туроператори, моля!
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Колю Джибрата Има вероятност и домашната ракийка да ни спрат, ставало нещо криминално деяние ако държиш в къщи домашна ракийца без платен акциз. Тогава кво праим.