Сноудън продължава да е "бездомен"

Москва твърди, че не е получила искане за политическо убежище
Обновена: 19 юли 2013 09:04 | 15 юли 2013 21:47, Бойчо Попов
10
Сноудън продължава да е "бездомен"
Едуард Сноудън в транзитната зона на летището в Москва. Снимка: Ройтерс

Бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън разполага с много подробни документи за функционирането и структурата на американската агенция за национална сигурност NSA, чиято обширна шпионска програма за наблюдение на интернет и телекомуникациите той вече разкри. Това твърди междувременно журналистът на Guardian Глен Грийнуолд, цитиран от Associated Press. Според Грийнуолд бившият агент има "буквално хиляди документи", но не желае да ги публикува.

Още в събота Грийнуолд разказа пред аржентинския вестник La Nacion, че "Сноудън има достатъчно информация, за да нанесе повече щети в минута, отколкото всеки друг го е сторил в историята на Съединените щати".

Който прочете тези документи, ще научи какво точно прави NSA, "което би му позволило да избяга от този надзор или да го възпроизведе," каза Грийнуолд в Рио де Жанейро, където той живее. Според него публикуването на тези документи не може да застраши сигурността на Съединените щати. Но подозира, че разкритията може да навредят на правителството на САЩ.

"Мисля, че това би било вредно за правителството на САЩ, като стане ясно как то преследва собствените си интереси, ако детайлите на тези програми бъдат разкрити", каза Грийнуолд.

Според него интервюто се е провело четири часа след последното му взаимодействие със Сноудън, с които той е бил в контакт почти ежедневно. Скоро той ще публикува още статии за "други домашни шпионски програми за наблюдение". Грийнуолд отказа да даде подробности.

Журналистът избягвал да говори със Сноудън за плановете му за политическо убежище, за  да не си навлече правни проблеми, каза той. Сноудън разкри първо за Guardian неизвестния досега обхват на американската шпионска програма за следене на интернет комуникацията. 30-годишният разобличител се намира от 23-и юни насам в транзитната зона на летището в Москва, а в петък бе съобщено, че е кандидатствал за убежище в Русия.

Руският президент Владимир Путин му обеща преди време убежище при условие, че обещае да не прави никакви допълнителни оповестявания. САЩ пък искат да го пратят пред съда заради държавна измяна.

Според руските власти обаче Сноудън не е подавал молба за убежище в Русия. Той продължава да седи в Москва на летище Шереметиево, съобщи агенция Интерфакс в понеделник, позовавайки се на имиграционните власти и летището.

Известният правозащитник Светлана Ганушкина нарече "странно" обстоятелството, че властите не са получили искането за убежище. "Това започва да изглежда малко съмнително", каза специалистът по въпросите на бежанците.

Междувременно шведски професор по социология предложи Сноудън за Нобелова награда за мир, предаде Ройтерс, цитирана от Bulgaria on Air.

Стефан Свалфош, който е и член на шведската Кралска академия на науките, изпрати официално писмо до Норвежкия нобелов институт, в което обяснява, че героичните усилия на Сноудън, които той е предприел в своя лична вреда, хвърлят светлина върху мащабната шпионска дейност, която извършват САЩ.

„Благодарение на неговата смелост нашият свят стана по-добър и по-сигурен, казва Свалфош. Професорът обаче се съмнява, че Нобеловият комитет ще удостои американеца с наградата. По думите му комитетът просто няма да посмее да вземе такова решение, тъй като това би било предизвикателство към американските интереси. Сноудън няма да може да бъде номиниран за изданието на Нобеловата награда за мир за 2013 г., която се присъжда през ноември, но може да бъде издигнат за следващата 2014 г.

Всичко за скандала четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР ЗА СНОУДЪНБлагодарение на неговата смелост нашият свят стана по-добър и по-сигурен!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
москва дьржи да покаже че още е вьв играта
4
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Тежко е да си предател.
3
3
 
20
 
! Отговори
Давай Путин преди 10 години
Покажи на "партньорите " от САЩ къде зимуват раците
2
19
 
9
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Сноудън отдавна вече не съществува. Гебистите са го преслушали, извлекли са, каквото са могли и после са му направили и вивисекция, за да откраднат технологията на американския мозък. Съжалявам, но тъпчото се е пре*бал жестоко. Никой, който е ходил в Русия, не би направил такава глупост.
1
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Cноудън ако беше кацнал в България и седеше на Терминал 2 щеше да предпочете някой наказателен лагер на ЦРУ пред това да му падне окачен таван на главата!