САЩ не искат случаят "Сноудън" да разруши връзките с Русия

Като че и Путин се стремеше да ограничи отрицателните последствия
2 авг 2013 14:52, Елка Василева
16
САЩ не искат случаят "Сноудън" да разруши връзките с Русия
Русия разреши на Сноудън да пребивава една година в страната. Снимка: БТА

Решението на Русия да предостави убежище на Едуард Сноудън обезпокои администрацията на Обама и разгневи Конгреса. Но при положение, че САЩ не бяха готови да пожертват изключително трудните си отношения с Москва заради противоракетната отбрана (ПРО), човешките права и сирийската гражданска война, то е малко вероятно 30-годишният мъж, огласил тайни документи за дейността на Агенцията за национална сигурност (АНС), да влоши по необратим начин връзките между двете сили, които загърбиха половинвековната си Студена война за глобално надмощие, пише Асошиейтед прес.

След като Сноудън вчера напусна транзитната зона на московското летище и официално влезе на руска територия, Белият дом обяви, че е "изключително разочарован" и заяви, че президентът Барак Обама ще преразгледа есенната си среща с руския президент Владимир Путин в Москва.

Американски конгресмени стигнаха по-далеч в заплахите си, като те варираха от искане Русия да бъде лишена от правото й да домакинства срещата на най-големите икономики в света до съмнения дали Вашингтон и Москва вече изобщо могат да си сътрудничат. Някои в Конгреса заговориха за бойкот на Зимната олимпиада догодина в Сочи.

"Днешните действия на Русия са унизителни и са целенасочен опит да поставят САЩ в неудобно положение. Това е шамар в лицето на всички американци", каза сенатор Джон Маккейн. "Сега е моментът да преосмислим из основи нашите отношения с Русия на Путин".

Но ответни действия срещу Москва си имат цена. Путин доказа за повече от десетилетие на власт, че ще отвърне на мерки от страна на Вашингтон, възприемани като обидни, без значение дали са във вид на мрежа за ПРО в Европа или американска подкрепа за продемократични демонстрации в Украйна, Грузия и други съседни страни. И въпреки всичкото говорене във Вашингтон, САЩ знаят, че имат нужда от Путин, за да прокарат редица американски интереси в областта на националната сигурност и се опитаха да сдържат реакцията си спрямо провокациите на руския президент.

Без помощ от Кремъл на САЩ ще им е доста трудно да парират терористичните организации в Южен Кавказ, да си гарантират маршрути за доставки към силите си в Афганистан и да попречат на Иран да разработи ядрени оръжия. Освен това ще имат нулеви шансове да убедят сирийския президент Башар Асад да се присъедини към бунтовниците в мирни преговори за край на войната, отнела живота на над 100 000 души и в която враждуващите лагери се обвиняват взаимно в кланета и употреба на химически оръжия, а самият конфликт превърна Вашингтон и Москва в противници.

Първата реакция на администрацията по повод убежището за Сноудън бе осъдителна, но предпазлива. "Изключително разочаровани сме, че руското правителство предприема тази стъпка въпреки нашите много ясни и законни искания, отправени публично и лично, господин Сноудън да бъде изгонен и върнат в САЩ", заяви прессекретарят на Белия дом Джей Карни.

САЩ поискаха Русия да им върне Сноудън, за да бъде съден за шпионаж във връзка с огласените от него данни за мащабно следене на телефони и интернет от страна на Америка. След като кацна от Хонконг, руските власти го оставиха в продължение на повече от месец на летището, не желаейки да му дадат временно жителство или документи за самоличност, които той да може да използва, за да продължи към Южна Америка без валиден американски паспорт. Сагата приключи вчера, когато Сноудън получи право на пребиваване за срок от една година.

Но изглеждаше, че дори и Путин се стреми да ограничи отрицателните последствия. Преди решението той каза, че убежището ще бъде обвързано с условието Сноудън да се въздържа от огласяване на повече материали - подсказвайки, че дори и за руския лидер да се смята, че нарочно провокира САЩ, той не е искал да приюти беглец, който ще парадира със защитения си статут, поставящ го вън от обхвата на американските правоохранителни органи.

Пол Сондърс, изпълнителен директор на консервативния мозъчен тръст Център за изследване на националните интереси, заяви, че администрацията е сгрешила, като е упражнила натиск по целия свят, за да попречи на Сноудън да си намери нов дом. "Администрацията притисна Москва в ъгъла, като си мислеше, че ще ги принуди да отстъпят", каза той. "Всъщност това просто ги накара да втвърдят позицията си".

Пред журналисти Карни не пожела да очертае евентуалните последствия за Русия. Той каза само, че Обама преразглеждал предстоящата си среща на четири очи с Путин; от нея се очаква да е фокусирана върху сирийската гражданска война и да поправи отношенията с Москва, които американският държавен глава вече опита да "рестартира" още с встъпването си в длъжност през 2009 г. Евентуална отмяна на срещата обаче би предизвикала учудване, като се има предвид, че Обама бе съгласен да се срещне с руския си колега въпреки забраната в Русия за осиновявания от САЩ, твърдите действия срещу продемократични групи и организации, защитаващи правата на гейовете, както и продължаващата й военна и дипломатическа подкрепа за режима на Асад.

По думите на Карни решението на Москва подкопава американско-руското сътрудничество в областта на правораздаването, което се беше подобрило, откакто за атентата в Бостън бяха обвинени двамата етнически чеченци. Американски представители ще се свържат с руските си колеги, заяви прессекретарят на Белия дом, но очевидно не желаеше да конкретизира каквито и да било дипломатически последици за Москва.

Сенаторът демократ Чък Шумър посочи една, призовавайки Обама да препоръча срещата на лидерите от Г-20 на 5-6 септември да бъде преместена от Санкт Петербург. "Русия ни заби нож в гърба и всеки ден, в който на Сноудън се позволява да се разхожда свободно, е поредно завъртане на този нож", каза той.

Сенатът вече работи по санкции срещу всяка страна, готова да помогне на беглеца да избегне екстрадиция в САЩ. В мярката, предложена миналата седмица от сенатора републиканец от щата Южна Каролина Линдзи Греъм, се иска Държавният департамент да се координира с конгресмените и да бъдат определени наказания срещу страни, предлагащи убежище на Сноудън. Сенатската комисия подкрепи предложението на Греъм без възражения.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
o4ajvano e oficialno iziavlenie na Cvetan Cvetanov 4e Сноудън zavinagi e izkliu4en ot GERB i mu se otnemat vsi4ki SeReSeta, socialni pomosti i gerbalno oblagi dokato v tazi situacia nenastapiat fakti, sabitia i mnenia izmeniasti usestaneto 4e Сноудън gi e vrshil vsekakvo, po vseko vreme i za vseka cenas tezi MU deiania na Сноудън, Gerb i li4no Buda resitelno na dadeni mumenti nesavpadat, oste pove4e 4e Сноудън e otkazal Offshornaly savmestni deistvia kogato e bil izpraten v HonKong- dopalni CC
14
0
 
13
 
! Отговори
н преди 10 години
Вътрешните хора,техните преки подчинени могат да ги издадат и унищожат и това е ясно,че ще стане! Лъжите винаги са били нетрайни.Те царуват за известен интервал от време,който на нас ни се струва много дълъг,и след това се разпадат на прах,като самите си създатели!
13
2
 
9
 
! Отговори
н преди 10 години
Спомням си имаше един филм "Машината на времето",по романа на Хърбърт Уелс,където фактите бяха доста изопачени,но това е друга тема,та там главният герой отива в бъдещето и попада на едно подземна свръхраса и на нейният ръководител и когато той го моли да напусне тяхното време,с мотива,че бъдещето не може а се промени,Александър казва:"Ами ако може!?" Казвам това,защото това изречение се отнася пряко до плановете на евреите,защото те не знаят,че дори техните хора могат да ги предадат,като Сноудъ
12
7
 
6
 
! Отговори
н преди 10 години
Така е,всички трябва да се съобразяват с държавата - господар САЩ! Иначе,американците знаят как да учат народите на демокрация!Справка - Германия,непосредствено след Втората световна война,Корея,Виетнам,Ирак,Афганистан,Югославия и т.н. Разбира се,"великите" щати са назначили една своя пионка в Германия,в Русия /Путин,за когото са уж против/ и във всички останали европейски,африкански,азиатски и латиноамерикански държави! Евреите са си направили отдавна сметките за глобална господство!
11
3
 
30
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Браво на русия, велика държава.А днес гледахте ли клипчето, някакъв*ераст се опита да опозори празника на въздушно-десантните войски в Русия, излезе с плакат пред десантчиците, те естествено го наобиколиха и почнаха леко да го шамаросват, та се наложи ОМОН да се намеси, после стана лек бой между десантчиците и ОМОН-вците. Изводът е, че където има геове там имма и проблеми, а най-много гейове и гей пропаганда има в Запада.))
10
4
 
27
 
! Отговори
Феликс Дзержинский преди 10 години
А сега... Много боли, когато сам се вкараш в ъгъла. Но така се случва когато се самозабравиш. Америка е свикнала да наказва и налага санкции по целият свят. Само че този път не мина не и с Русия. Прекалено много си позволи Америка след атаките, които сама организира. Безконтролното слухтене по целия свят рано или късно ще бъде наказано, и най ценното в случая е , че сами си го направиха, никой не им е виновен. А на Путин браво, нито един уж "световен лидер" не се реши да се изправи срещу USA.
9
11
 
16
 
! Отговори
viva snowden преди 10 години
"Грешката на Обама е, че се отнася с руснаците като с хора.А това де факто е една мафия с размер на голяма държава, която разбира само от бой по манерката."Защо не ходиш лично до Москва,да им го кажеш и да го направиш г-н Супермен?Ще те пратят в Сибир,ще те *** и "обучават" на възпитание,което явно нямаш.Грешката и на Путин и на този лицемер Горбачов беше,че много фъндъци им пуснаха на янките и те взеха че се уляха.При един ядрен Армагедон ще се види кой има да губи повече...
8
5
 
28
 
! Отговори
! преди 10 години
Браво уважавам руснаците ние сме братя славяни и това няма нищо общо с нашите турски комунисти
7
3
 
24
 
! Отговори
чичкото преди 10 години
..А,ми...Крайно време беше,и в Америка да се осъзнаят,малко!??...Тази тоталитарно,управление,което беше,в СССР!??...Като,че ли,сега в Америка,искат,да го създадат
6
27
 
7
 
! Отговори
Ценител преди 10 години
Този Сноудън си е нагъл предател, навярно се научил от нашите именити КДС-ари "крилатата" фраза-"аз така служих,служа на родината си."А човекът си е знаел, че най-големите приятели на Русия са враговете на Америка, та и самият Путин беше казал, че Сноудън му е като Коледен подарък.
5
4
 
24
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Белият дом обяви, че е "изключително разочарован" и заяви, че президентът Барак Обама ще преразгледа есенната си среща с руския президент Владимир Путин в Москва."Тъкмо Путин ще се занимае с по-полезни неща, като риболов например:) Много е отегчително да развеждаш разни задлъжнели несретници страдащи от "синдрома на бивш световен корумпиран полицай", и да им показваш красивите забележителности на столицата на великата бяла цивилизована и демократична страна;-))
4
42
 
8
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Грешката на Обама е, че се отнася с руснаците като с хора. А това де факто е една мафия с размер на голяма държава, която разбира само от бой по манерката.
3
6
 
35
 
! Отговори
ДАВАЙ ПУТИН преди 10 години
Покажи на лицемерните американци, че има една страна РУСИЯ, дето техните заповеди и лъжи не минават. Както е казал дядо Вазов: "Кат Русия няма втора тъй могъща на света-тя е нашата опора, тя е нашата свобода!"
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Без помощта от Кремъл и Пекин, уте няма да го има долара и самите щати. Руините на Детройт ще изглеждат рай пред разпадащите се американски градове.Затова и Путин се дърви, а Обама само лае, като за Сирия, Иран и прочие.Единственото, което спира руснаци и китайци да доубият кучето сащ е неизбежния хаос в америка съдбата на ядреното оръжие.
1
3
 
21
 
! Отговори
Стойчо преди 10 години
Както се изказа преьитентът Путин,случаят със сноудън е ,като да стрижеш малко прасенце.Много врява за малко четина.