Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш

"Обама ще изгуби подкрепа при опит за сваляне на режима"
Обновена: 28 авг 2013 22:01 | 28 авг 2013 21:56, Елка Василева
121
Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш
Барак Обама. Снимка: Reuters

Десет години след решението на Джордж Буш младши да нахлуе в Ирак без мандат от Съвета за сигурност на ООН Барак Обама се готви да нападне Сирия, управлявана от Башар Асад, без да сезира ООН – но твърди, че ситуацията е различна, пише Франс прес.

Всяка операция в Сирия без съгласието на Съвета за сигурност ще трябва да се води от "коалиция на желаещите" като онази, която свали Саддам Хюсеин. Русия - основният съюзник на Дамаск, не пропусна да изтъкне приликата. Москва напомни, че нахлуването през 2003 г. бе мотивирано с неверни данни, според които Багдад разполагал с оръжия за масово поразяване - а днес американци и европейци все по-открито твърдят, че миналата седмица сирийската армия е предприела масирана химическа атака срещу предградие на Дамаск.

Съответно държавният секретар Джон Кери, критикувал навремето Буш, че "бързал" да тръгне на война в Ирак, нарече "морално безсрамие" предполагаемото обгазяване на граждани с отровни вещества.

"Този път нещата наистина са различни, - уверява Ричард Гауан от Нюйоркския университет. - Само твърд радетел на теорията на конспирациите би заявил, че Обама е искал да се стигне дотук, през 2003 г. обаче администрацията на Буш явно имаше желание да завладее Ирак."

Германия и Франция тогава бяха против операцията, а Лондон подкрепи Джордж Буш. Този път основните европейски сили са на едно мнение и френският президент Франсоа Оланд споменава "отговорността да се закриля мирното население".

Да изстреляш няколко крилати ракети обаче е по-лесно, отколкото да стигнеш до споразумение в Съвета за сигурност, за да сложиш край на един конфликт, взел над 100 000 жертви от март 2011 г. насам. Русия и Китай вече три пъти налагаха вето на резолюции, предложени от Запада с цел да се упражни натиск върху Башар Асад.

"В търсене на баланс"

"Москва и Пекин със сигурност ще осъдят всяка военна акция, но Вашингтон е убеден, че е морално оправдано да се действа срещу Дамаск, и досегашната резервираност на Обама вероятно ще говори в негова подкрепа", обяснява Ричард Гауан.

"Съветът за сигурност не може да бъде единствен гарант за това кое е законно и кое - справедливо", смята Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения и бивш американски дипломат. "Това би означавало да позволим на страна като Русия да се разпорежда с международните закони, а в по-широк план и с международните отношения", казва Хаас и добавя, че САЩ не бива да допускат това.

По думите му Вашингтон "търси баланс" - военната операция трябва да е достатъчно силна, "за да наложи схващането, че наистина има червени линии, които не трябва да се прекрачват", но не твърде мощна или прекомерно дълготрайна, "за да не нареди и САЩ сред участниците в гражданската война".

Също както се опряха на НАТО и заобиколиха ООН, за да бомбардират Сърбия през 1999 г., САЩ и съюзниците им биха могли според Хаас отново "да приложат един вид многостранен подход", избирайки за опора НАТО или арабските страни, враждебни на Башар Асад. В крайна сметка десетки държави може да сформират "коалиция на желаещите", прогнозира той.

Някои страни обаче остават предпазливи. Според шведския външен министър Карл Билд е необходим опит да се издейства мандат от Съвета за сигурност и е "важно" инспекторите на ООН, действащи в Сирия, да получат възможност да съобщят своите
изводи.

"Преди да започнем операция, искам да видя категорично доказателство - в една или друга форма, че са били използвани химически оръжия", обяснява посланик, изпратен в ООН от държава съюзничка на САЩ.

А Ричард Гауан предупреждава, че Обама "ще забележи бързо спадане на международната подкрепа за американска военна операция, ако премине от ограничена наказателна акция, свързана с химическите оръжия, към опит за сваляне на режима".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
1
 
! Отговори
xp преди 10 години
Винаги най-силните са най-мразени :) и са най-оценени след време :) Някой ден елементарните Ви мозъци може и да разберат,че е трябвало да има Сила като USA,а може би вашите внуци ще са по умни и ще оценят глобалния пъзел и просперитет, дошъл не от Банда арабски маймуни :))
99
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 10 години
Който първи атакува сирийската територия, ще изгуби войната и ще даде най- много жертви. Нали знаете какво е казал Христос- нека първи хвърли камък, който е безгрешен!
98
0
 
1
 
! Отговори
Бай Манчо преди 10 години
До ШoпХахахахахаха
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ха ха смекчават се западните позиции друго неможе и дабъде със одъртялите си крилати ракети могат да плашат вече само зимбабве и брегът на слоновата кост от хиперзвуковото оръжие срещу тях няма защита ако не избягат позорно и то незабавно като нищо може да си имат работа със ил 190ако два такива самолета излетят ще означава че часовете на западът са преброени
96
0
 
2
 
! Отговори
genata преди 10 години
До usaALKAIDA E PODRAZDELENIE NA CRU MOITO MOM4E I IGRAE ROLIATA NO LO6OTO 4ENCE PRO4ETI MALKO POVE4E
95
0
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
Германия и Франция тогава бяха против операцията, а Лондон подкрепи Джордж Буш. Този път основните европейски сили са на едно мнение и френският президент Франсоа Оланд споменава "отговорността да се закриля мирното население"....mdaa, apetita idval s iadeneto...Mnogo im se usladi Libia na boklucite...I pak im e malko...
94
5
 
1
 
! Отговори
Tanya преди 10 години
До НовобранецБългария вече не решава мили ми Новобранецо! Русия подкрепя диктатора Асад. Което какво значи? И ние подкрепяме Асад. Защото си имаме правителство мечта, което милее за братушките. В Русия също е диктатура, Путин е вся и всьо там. Скоро и ние ще се превърнем в диктаторска държава, ако 3-та ламя остане на власт повечко. От месец получавам на работния ми мейл толкова запитвания от Русия, колкото не съм получавала за 6-те ми години на това раб. място. Те са на руски език, разбира се.
93
0
 
3
 
! Отговори
Новобранец преди 10 години
Важното е че България няма да участва в Агресията и това подсказаха и министър Вигенин и началника на генщаба ген.СИМЕОН СИМЕОНОВ на срещата си с началника на генералщаба на Сърбия ген Любиша Дикович бивш командир на 37 моторизирана бригада в Косово 1999
92
0
 
3
 
! Отговори
Ристе преди 10 години
До ШопДЪРВЕН ШОП
91
4
 
0
 
! Отговори
ром преди 10 години
българите ако се не раждате не се сърдете на другите
90
1
 
14
 
! Отговори
Бай Трендо, до ШОП преди 10 години
Точно обратното. НАТО и англоамериканците трябва да бъдат озаптени, за де не вършат глупости - Виетнам, Сърбия, Ирак, Либия и каквото се не сетите. Кой свали Мосадък, Хакобо Арбенс, Салвадор Алиенде, да не би баба ми от село Големо Нанагорнище или Политбюро на ЦК на КПСС? И каква голяма, необятна и всеобхватна ДИМУкрация настана после при шаха, ген. Аугусто Пиночет, ген. Алфредо Стреснер, ген. Уго Бансер и пр. Алоооооо шопе, главата се използва за мислене, не за украшение. За бога, чети история!
89
16
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
За независимостта на България е жизнено важно русия да бъде поставена под натовски контрол.
88
0
 
2
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Ne e sigurno che Asad e izpolzval himia ili opoziciata ot "buntovnici" za da predizvika Amerika da svali Asad sa pribegnali do provokativno samounishtojenie. Obama ne e reshitelen v deistviata si, no moje da ne se okaje tolkova glupav kolkoto izglejda. Dnes i Izrael ne iskat da svaliat Asad zashtoto znaiat kolko nepriatnosti gi chakat ot islamskite buntovnici na Al Kaida.Demokraciata ne e za vseki narod.Demokraciata ne e za hora pri koito samo majkia pol se schita za chovek !! ZAPOMNETE !!!
87
4
 
2
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Къде ви беше дипломацията цяла година, та не се намесихте с преговори?------- Дипломацията я блокираха Русия и Китай.
86
0
 
12
 
! Отговори
Трудовакъ до 103 преди 10 години
Не живея в панелка, а в къща. В панелка живееш ти и такива като теб. Дори къщата на село ми е монолитна. Не е в Криводол, спокойно. Нямам заеми и не дължа никому нищо. В палатка не съм спал от времето, когато съм служил във Въоръжените сили. Лятната ваканция ми струва винаги четирицифрена сума. Що се отнася до водата, по описания от теб начин се снабдяват само хора с твоя манталитет и начин на мислене. Те са бездарни и винаги ще бъдат съответно и безпарични. Обикновена житейска логика.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво може да се очаква от каубои
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до трудовакКакво като имаш панелка на 40 години пълна с *** и дъсчена вила у село Криводол. И сигурно почиваш 20 дни на палатка на черно море и ходиш да си наливаш вода да си измиеш ръцете.
83
2
 
20
 
! Отговори
Teo преди 10 години
Любимия двоен стандарт на действие на САЩ. Асад бил използвал химически оръжия(ако еднозначно, на 100% се докаже, че той ги е използвал си заслужава боя, но това просто няма как да стане). И дай да му изпратим малко демокрация на крилата на нашите ракети, да се понаучи. А вие, като бомбардирахте Сърбия с касетачни бомби и обеднен уран, все забранени оръжия, щом сте толкова ербап що не се самобомбардирате? Вместо крилати ракети пратете спринцовки с атропин и информационни листовки за предпазване.
82
9
 
15
 
! Отговори
Трудовакъ преди 10 години
Предлагам миячите на чинии и *** в САЩ и Канада, които живеят под наем и работят на две - три места по над 10 - 12 часа на ден, да не се изказват въобще във форума. Когато имат собствен дом, работят на едно място, имат собствен втори /примерно вилен имот/, когато могат да си позволят почивка от 20 дни на море /вкл. Черно море/ тогава да пишат. Иначе се изказват неподготвени. И стават смешни. Дори в собствените си очи. Защото да миеш чинни в чужбина означава само бездарие и пълна некадърност.
81
3
 
6
 
! Отговори
старило патило преди 10 години
Бързо и кратко! да бе!Барачко, Барачкооооо, прочети малко история! Всички диктаторски приказки и мечти за краткотрайни конфликти от типа "блиц криг", са последвани от многогодишни кървави войни....ама нали трябва да си реализирате оръжията и оправдавате разходите за тях!Обещаваше изтегляне от Афганистан и Ирак предизборно, но за да "няма празно" за вас, ще нагънете Сирия!Къде ви беше дипломацията цяла година, та не се намесихте с преговори?