Пропастта между богати и бедни в САЩ е с невиждани размери

Тя е най-голяма от 1928 г. досега
Обновена: 11 сеп 2013 09:01 | 11 сеп 2013 08:45, Елка Василева
10
Пропастта между богати и бедни в САЩ е с невиждани размери
Снимка: архив, Reuters

Пропастта между единия процент богати жители на САЩ и останалите 99 процента американци продължава да се увеличава и достигна невиждани за последните 85 години размери, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

През 2012 г. у най-богатите американци са се озовали 19 процента от всички доходи, което е най-висок дял от 1928 г. досега. А 10-те процента най-богати американци миналата година са спечелили общо 48,2 процента от приходите на всички американци, сочат данните на Службата за вътрешните доходи, позоваваща се на анализи на водещи институти.

Богатите американци пострадаха тежко от финансовата криза. Техните доходи намаляха с над 36 процента през рецесията от 2007 г. до 2009 г. За сравнение доходите на останалите 99 процента от американците намаляха с едва 11,6 процента. Но след приключването на рецесията през юни 2009 г. този 1 процент от най-богати американци се е възползвал от нарастването на корпоративните облаги и цените на борсата.

Така миналата година единият процент богаташки домакинства са имали доходи над 394 000 долара преди облагането с данък върху доходите.

Според анализатори сред причините за увеличаването на пропастта е това, че в някои отрасли САЩ си съперничат с нископлатената работна ръка от Китай и други развиващи се страни. Редица кол центрове например бяха изнесени в Индия и Филипините. А все повече технологиите заменят работниците при извършването на рутинните им задължения.

Хората, които печелят най-много в САЩ, са предприемачи или изпълнителски кадри с висока заплата, тоест така наречените работещи богаташи, а не хора, които си живеят охолно благодарение на наследено богатство, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: пропастСАЩбогатибедни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
7 преди 10 години
Шепата хора са 13ИЛЮМИНАТИ СЕМЕЙСТВА,и задача за намаляване на населението до5млрд.А USA сами се ***@@ха с Китай! ТО БИВА БИВА АЛЧНОСТ,АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА!СЕГА ОБИКНОВЕННИЯ НАРОДЕЦ МИЗЕРСТВА,ТОЧНО КАТО БЪЛГАРСКИЯ!ГОРКО НИ, АМА ТРЯБВА ДА СМЕ СИЛНИ И ДА ВЯРВАМЕ В СИЛИТЕ СИ!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
99% ot zialoto naselenie na sveta e bedno tova se pravi umishleno za da mogat shepa hora da upravliavat sveta. ednite zapadnia, dr. iztochnia. tova e polojenieto.
7
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 10 години
баси - тия се върнаха във времената на светата тройка Морган, Рокфелер и Карнеги... Дали американците ще намерят новия Теди Рузвелт да разбие монополите?
6
0
 
10
 
! Отговори
абв123 преди 10 години
И на мен ми е чудно, като всичкото азиатец е готово да бачка за половин паница ориз на ден и същевременно произвeжда шир-потреба за три планети като нашата, под каква форма ще се ПОДсигурява трудов доход на останалото навалица по земните кълбета? Още повече, като се вземе пред-вид , загатнатото, в статията, обстоятелство: развитието на технологиите, буквално заличава (в невиждани мащаби) нуждата от масова човешка намеса и труд.
5
5
 
26
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Китай ще ги оправи хубаво на щатите!
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...Били обеднели най-богатите в САЩ....Темата е твърде дълга ,но алчността на богатите ще доведе до още по-голям дисбаланс във всяка човешка дейност по света и до още по-тежки кризи и войни...........
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е защото държавата е регулатор, но когато не си върши работата се получава точно това.
2
2
 
17
 
! Отговори
anitta преди 10 години
***, ***, много калпаво си я превела статията...
1
4
 
39
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Обикновен капитализъм, но вече има връщане назад към най-дивата и уродливата му форма!