Пентагонът има стратегия за извличане на ползи от климатичните промени

Топенето на ледената покривка отваря нови проходи в морските пътища в Арктика
Обновена: 25 ное 2013 20:14 | 25 ное 2013 20:14,
7
Пентагонът има стратегия за извличане на ползи от климатичните промени

Американската армия се подготвя за климатичните промени в Арктика, като Пентагонът вече има стратегия за действия в този район, стана ясно от документ представен от американския министър на отбраната Чък Хейгъл по време на конференция по сигурността в Халифакс, в Канада.

Американският министър на отбраната добави, че 22 хиляди военни и 5 хиляди гвардейци са разположени в Аляска, където се намира част от ядрените подводници и военно-транспортни самолети на страната.

В стратегията за Арктика се препоръчва броят на военните да не се увеличава, за да не бъдат подтикнати другите страни да направят същото и да се стигне до напрежение.

Топенето на ледената покривка отваря нови проходи в морските пътища в Арктика и улеснява достъпа до все още неразработвани природни ресурси. Според Хейгъл страните, граничещи с тази територия – Съединените щати, Канада, Русия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Исландия, трябва да избягват какъвто и да е конфликт и да работят заедно, за да превърнат тази част от земята в сигурен и мирен район. 
 
Министърът на отбраната на САЩ заяви още, че в човешката история хората винаги са водили надпревара, за да разширяват границите и всеки път откриването на нови територии бързо е било последвано от конфликти. Но историята може да се пренапише и да се направи така, че тя да не се повтаря в Арктика.

Той поясни, че идеята на американците е да установят силни военни връзки с други страни и по-специално с Русия, която според Хейгъл, споделя общи интереси с Канада и Съединените щати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
В момента е в реални изпитания електромагнитна система за катапултиране, а и американците минават на самолети със скъсен разбег и вертикално кацане, па вие си дъвчете парните катапулти на руската пропаганда.
4
1
 
2
 
! Отговори
dtyn преди 10 години
Сега новината трябва да продължи какви контрастратегии имат останалите страни!
3
2
 
3
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
"Съединените щати, Канада, Русия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Исландия, трябва да избягват какъвто и да е конфликт и да работят заедно, за да превърнат тази част от земята в сигурен и мирен район. "ХАХАХАХАХА това звучи като заплаха ХАХАХАХАХ
2
7
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 10 години
Американците могат само да си мечтаят за богатствата на Арктика, те принадлежат на Русия!Много се надявам братушките за пореден път да натрият муцуните на наглите янки, дето си избраха *** от зоопарка за президент.
1
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците затова забиха флага си под Северния полюс, за да ви напомнят да не си врете гагите в този район!