Осъдиха 84-годишна монахиня, проникнала в ядрена централа в САЩ

Меган Райс проникнала няколко реда заграждения в комплекса
Обновена: 19 фев 2014 21:49 | 19 фев 2014 19:03, Елка Василева
7
Осъдиха 84-годишна монахиня, проникнала в ядрена централа в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Американската монахиня на 84 години, която успя да проникне в строго охранявания периметър на ядрена централа в южния американски щат Тенеси, беше осъдена на 35 месеца затвор, предаде Франс прес, като се позова на американски вестници.

Сестра Меган Райс успя да проникне през няколко реда заграждения в комплекса, смятан за един от най-строго охраняваните в САЩ. Тя беше придружавана от двама пацифисти.

Нахлуването в ядрения комплекс стана през юли 2012 г. Тримата прекараха близо два часа в пределите на обекта, преди да бъдат задържани от охраната. През това време тримата успели да разпънат плакати, на които написали с помощта на спрейове "Нека да работим за мира, а не за войната". Те изцапали с червена боя стените на сграда, в която се складирал и третирал високообогатен уран, използван за производството на атомни бомби.

Инцидентът стана причина за преразглеждане на стандартите за сигурност в ядрените централи в страната.

Сестра Райс, която е в затвора, откакто миналата година беше призната за виновна, помоли съдията по делото Амул Тапар да й наложи максимална присъда.

"Моля ви, не бъдете снизходителен към мен. Да остана в затвора до края на живота си е най-голямата чест, която можете да ми окажете", заяви тя в съда.

Другите двама активисти - Майкъл Уоли на 64 години и Грег Бьорти-Обед на 58 години, бяха осъдени на пет години и два месеца затвор, защото в миналото са извършвали други нарушения на закона и това за тях е рецидив, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Браво на тази баба. За съдията трябва и той да полежи 35 масеца в затвора. Да осъдиш жена на 85 години на 3 години затвор - това си е престъпление. Съдията можеше да осъди охната, затова че има проникнали вътре хора и 2 часа са се разхождали, ами ако бяха терористи?
4
0
 
9
 
! Отговори
оа преди 10 години
Сега не трябваше ли да нахлуят ООН и да свалят режима на американците където разполагат с оръжие за масово поразяване където го търсят по цял сват!!!къде е съвета за сигурност на оон сега???
3
1
 
13
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
3 години затвор за надпис "Нека да работим за мира, а не за войната"?!?Добре действа краварската сатрапия. Странно защо не се чува реакцията на Хелзингските комитети, Амнести интернейшънъл инкорпорейтед и др. подобни;-))
2
1
 
12
 
! Отговори
станимир преди 10 години
Усетили са вкуса на американската демокрация
1
4
 
12
 
! Отговори
Е това е демокрация преди 10 години
не като в Украйна - фашисти с вериги бият полицаи