Обама планира реформирането на данъчния кодекс чрез Бюджет 2015

Бюджетът представлява "насока за създаване на работни места" за средната класа
5 мар 2014 12:20, Елена Кирилова
2
Обама планира реформирането на данъчния кодекс чрез Бюджет 2015
Барак Обама. Снимка: архив Ройтерс

Представеният във вторник проектобюджет на президента на САЩ Барак Обама очерта ясни стратегии, които демократите вероятно ще използват, за да привлекат гласове по време на изборите за Конгрес през ноември.

Ключовият момент на фискалната визия е, че американците с топ доходи ще трябва да плащат за инвестиции за постигане на икономически растеж. Същевременно реформите на имиграционната система и данъчния кодекс ще спомогнат за повишаване на приходите, пише WBP Online.

В рамките на Проектобюджет 2015 администрацията ще набере 3,337 трлн. долара и ще похарчи 3,901 трлн. долара, което означава бюджетен дефицит от 561 млрд. долара. Равнището от 3,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде най-ниското от 2008 г. насам в сравнение с тазгодишния дефицит от 628 млрд. долара, или 3,6% от икономиката.

Администрацията планира да похарчи с 250 млрд. долара по-малко през 2015 г., отколкото през тази година, като в същото време ще получи допълнителни 335 млрд. долара за периода под формата на данъци.

Коментирайки плана си във вторник, Обама посочи, че бюджетът представлява "насока за създаване на работни места" за средната класа.

"Този бюджет е за нашите ценности. Да запазим ли данъчните облекчения за богатите, или да разширим възможностите за всеки американец?", запита лаконично президентът.

Реформата в данъчния кодекс ще намали дефицита с 650 млрд. долара през следващото десетилетие чрез ограничаване на облекченията за топ 3% от лицата с налози до 28%. Тя също така ще изисква от лицата, печелещи над 1 млн. долара, да заплащат данък върху доходите от поне 30%.

Щатската администрация се надява да модернизира успешно и инфраструктурата. 4-годишният план на властите на стойност 302 млрд. долара включва поправяне на пътища, железопътни линии и мостове, както и инвестиране в проекти, като например междуградски пътнически релси.

Разходите за здравни програми като Medicare и Medicaid ще бъдат намалени с 402 млрд. долара чрез основен ремонт на Закона за достъпните грижи.

Бюджетът също така се основава на визия за реформа на системата за имиграция. Според Бюджетната служба на Конгреса подобен ход би стимулирал икономиката с по 1,4 трлн долара през следващите две десетилетия.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
? Фантастика: Ако до всяко добро същество застане поне още едно...Ама не в страната на безкрайните възможности да прецакаш някого!