Обама и Путин говорят час по телефона за украинската криза

Американският президент подканил руските войски да се изтеглят от границата
Обновена: 29 мар 2014 08:48 | 29 мар 2014 07:39,
155
Обама и Путин говорят час по телефона за украинската криза
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин се е обадил снощи по телефона на президента на САЩ Барак Обама, за да обсъдят ситуацията в Украйна, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на съобщения на Белия дом и Кремъл.

В разговора, продължил според Ройтерс един час, Обама е казал на Путин Русия да даде "конкретен писмен отговор" на американските предложения за излизане от кризата по дипломатически път. Агенцията припомня, че Вашингтон търси руската подкрепа за своята идея в Крим да бъдат пратени международни наблюдатели, които да гарантират, че правата на руснаците там се зачитат, като същевременно руските войски се завърнат в базите си. "Президентът Обама подчерта пред президента Путин, че САЩ продължават да подкрепят дипломатическия път чрез тесни консултации с правителството на Украйна и подкрепа за украинския народ с цел деескалация на кризата", се казва в съобщението на Белия дом.

Асошиейтед прес допълва, че в разговора Обама, който вчера бе на посещения в Саудитска Арабия, е приканил Путин да изтегли руските войски от границата с Украйна. Двамата президенти са се съгласили държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров да се срещнат и да обсъдят по-нататъшните стъпки.

Според ИТАР-ТАСС Владимир Путин е привлякъл вниманието на събеседника си към "продължаващите безчинства на екстремистите" в Украйна, които "безнаказано извършват актове на сплашване по отношение на мирни граждани, властови структури и органи на реда в различни региони и в Киев". Освен това е изтъкнал пред Обама, че Приднестровието е изложено на "фактическа блокада", което води до "съществено усложнение на условията на живот на жителите на региона, пречи на придвижването им, на нормалната търговия  икономическата дейност", цитира ИТАР-ТАСС съобщението на кремълската пресслужба.

Вчера Русия обяви, че е предприела ответни мерки в отговор на западните санкции заради интервенцията й в Украйна и анексията на Крим, но не съобщи кои нови имена са добавени в  руския черен списък, предаде Асошиейтед прес.

"Някои западни държави последваха примера на САЩ и разшириха списъка на санкционираните, включвайки в него допълнителен бро руски граждани", заяви пред журналисти говорителят на руското  външно министерство Александър Лукашевич. Москва не може да  остави този ход без реакция, добави той.

САЩ, Канада и ЕС на два етапа обявиха и разшириха списъка с  руски политици и приближени на президента Владимир Путин, на които е наложена визова забрана и се замразяват техни авоари в чужбина, припомня Ройтерс.

Според Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС, мерките на Москва в  отговор на разширения санкционен списък на западните страни са реципрочни и "в голяма степен огледални" на западните санкции.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
0
 
! Отговори
Истински русофил преди 10 години
До РусофилСега ясно ли е, защо българите псуваме на майка? Ами защото е родила и отгледала изр*одче - некрофилче! Стига с тези прасета, долни канибали! Обясни ви се много пъти!
89
0
 
4
 
! Отговори
Божидар преди 10 години
отново пишете пот диктовка обадил се е на Путин пишете честно а не под диктовка
88
2
 
8
 
! Отговори
Dimo преди 10 години
Обонго окончателно е психясал. Този човек няма никаква връзка с реалността. У дома в Щатите го определят като най-слабия президент EVER. Но той няма вина, да му е простено. Просто имал лошия късмет да живее в ЕРАТА ПУТИН !!!
87
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИЖДАТЕ НА СНИМКАТА ПОСЛЕДНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА КРАДЛИВАТА ПРОПАДНАЛА АМЕРИКА И НАЙ-ВЕ4Е ПРЕЗРЯНА ОТ ПО4ТИ ЦЯЛ СВЯТ САЩ.МНОГО СКОРО ПО СКОРО ДАЖЕ ОТКОЛКОТО ЕКСПЕРТИТЕ СМЯТАТ БАЛОНЪТ НА ИЗКУСТВЕННО НАДУТИЯТ ПРЕЗАРВАТИВ НАР. АМЕРИКАНСКА ИКОНОМИКА В ЛИЦЕТО НА 4АСТНИЯТ ПРЕСТЪПЕН ФЕДЕРАЛЕН РЕЗЕРВ ЩЕ СЕ СПУКА С ТАКАВА СИЛА 4Е ЩЕ СЕ ОМАЖЕ НА ВСИ4КИ ДЕТО ДЪРЖАТ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ ОТ ДОЛАРИ И ЕВРА /ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДОЛАР/. И ТОГАВА САНКЦИИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЕДИНСТВЕНО И САМО СА ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И САЩ Т.Е САМОНА.БАВАНЕ :)
86
3
 
13
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
за този безпилотен самолет който е командван от българия какво ще получим;руснаците ще решат че сме военна заплаха, и тогава наистина бог да пази българия,защото и макар да сме в нато черният рицар няма да си мръдне пръста за нас
85
2
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
При разчитането на записите в сваления американски безпилотник край Симферопул( вторият се е самоунищожил( открити са данни,които му са подавани от оператор настанен на българска територия. Питам как се нарича такова действие от наша страна и България участвува ли в събитията в Украйна - на чия страна сме и какво може да получим за тази наша активност.
84
4
 
5
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
Обама е жалък. Нищо конструктивно за нас. Големите губещи са украинският народ, ЕС, Обама. Печелят американските финансови олигарси, Русия(върна си Крим).
83
2
 
7
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
И Германия обмисля затягане на правилата за имигрантите;да ние честито,днес германия и англия,утре целия ес.сега да коментират русофобите къде във ес се намираме ние.от утре и нашите политици да затягат мерките за имигрантите.в българия пълно със англичани и други граждани на ес които си живеят у нас и се въсползват от ниските цени на стоките със своите пенсии.
82
3
 
12
 
! Отговори
seira преди 10 години
До Знаещ:ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ДЕМОКРАЦИЯТА, СЕГАШНАТА ВЛАСТ В КИЕВ Е НЕЛИГИТИМНА - ФАКТ, КОЙТО "ДЕМОКРАТИТЕ" ОТ САЩ И ЕС ПРЕМЪЛЧАВАТ!!!ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА РУСНАЦИТЕ:- САМО ЛЕГИТИМНО ИЗБРАНА ВЛАСТ В УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА Й;- КАКВОТО Й ДА РЕШИ НАРОДЪТ НА УКРАЙНА, ТО ЩЕ БЪДЕ ПРИЗНАТО ОТ РУСИЯ САМО АКО СА СПАЗЕНИ ПРИНЦИПИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И СЕ ОБЕЗЩЕТЯТ ИНВЕСТИТОРИ И КРЕДИТОРИ, БЕЗ ДА СЕ НАКЪРНЯВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ НА УКРАЙНА!!!
81
1
 
5
 
! Отговори
mihail преди 10 години
ДПС са най големия проблем за България,всичко останало което драскате са само новини
80
16
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 10 години
Всички русофили бяхме добре когато руснаците ни окупираха.Даже и прасетата хранеха с хора.
79
2
 
17
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Пълна простотия. Руснаците се опитват да ни помирят със сърбите, организират среща на министрите в Петербург, само че нашия хомосексуален самозабравил се цар, нищожество, качено на раменете на смелите ни войници, напада и всичко отива по дяволите. Тракия потъва в кръв и губим всичко не заради руснаците, а заради извратения ни, *** слаб Кобург, помислил се за Александър Македонски. Никой не ни е виновен.
78
13
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До fripp---119 ; Спори се с хора които знаят ане с РУСОФИЛСКИ *** като теб.ПРОДЪЛЖЕНИЕ;Русия пусна Турция до днешната и граница и стана съучастник в клането на ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ. ВЪН РУСОФИЛСКАТА *** от Б--я
77
10
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До seira--104 ; Затова че Украйна се отказа от ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ --1994 г. САЩ и Русия подписахас нея договор ,като и гарантираха териториалната цялост и независимост.Русия подписа и втори договор --1997 г.Русия не обича да спазва договори. 1902 г имаме с нея подписан военен договор. 1905 наши военни участват във войната в ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК. По време на Балк.Война Русия застана на страната на Сърбия и Гърция.Насъска Румъния и и построи 3 понтона на Дунав.Тя пусна Турция до днешната и граница.
76
2
 
8
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Нямам намерение да си губя времето и да споря с някъв ***. Хората разсекретиха данните за Кубинската криза, щяха да публикуват и това, ако имаше някакво значение. Някакъв местен дядка са сетил нещо - голямо доказателство. В него има толкова истина, колкото в оръжието за масово унищожение на Саддам. Ай, шит.
75
7
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До fripp--116;Ти си едная проста Русофилска тиква. Влез в Руските бсайтове ,Влез в ЮТЮБи го прочети бе Неграмотен Русофил.Това става ОКТОМВРИ--1950 .
74
3
 
11
 
! Отговори
fripp преди 10 години
Наясно съм, че говориш пълни глупости. Щатите много добре са знаели, че руски летци са участвали в битките в Корея, но са си траели. Труман е отхвърлил исканията на Маккартър за ядрен удар срещу Китай именно заради страха си от възможен конфликт със Съветите. Така че, моля, не ми разказвайте холивудски бози. По официални данни Съюзниците от Запада и ООН са загубили над 3000 самолета.
73
10
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До fripp--111 ;По време на Корейската война Сащ извършиха наказателна операция над Русия Унищожиха и 5 бази около Владивосток. Унищожиха им 103 самолета.Наясно ли си.
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
че и ние бугаристанците най-верните *** на америка имаме санкции--нема визи за назе и немоеме да одиме у америка..кога че паднат тези визи..оно демокрацията ,че свърши както е тръгнало.....и па не ни пущат у америка!!!
71
6
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 10 години
До Анонимен--94 ;РЕФЕРЕНДУМА 1946 Г. е проведен в присъствието на окупационна Армия.Сещаш ли се или не знаеш