Обама е предпазлив по расовите въпроси

Трябва ли да е по-категоричен при инцидент, възкресяващ призрака на расизма в страна
19 авг 2014 15:30, Елка Василева
15
Обама е предпазлив по расовите въпроси
Барак Обама. Снимка: Reuters

На голяма снимка на Барак Обама, издигана от демонстрантите във Фъргюсън, можеше да се прочете изписан с главни букви призив: "Моля, елате сега!"

Плакатът, появил се в това градче в Мисури, разтърсвано от насилие след смъртта на Майкъл Браун - чернокож младеж, попаднал под куршумите на бял полицай, обобщава част от огромните очаквания към първия чернокож президент на САЩ, пише Жером Картилие от Франс прес.

Още по темата

Той повдига и въпрос, който възниква периодично от идването му в Белия дом през 2009 г.: Трябва ли Барак Обама да вземе по-категорично отношение при трагичен инцидент, възкресяващ призрака на расизма в страна, в която сегрегацията в някой щати беше премахната едва преди половин век?

В понеделник за първи път от четири дни Обама се изказа за случващото се във Фъргюсън. В много умерена и добре обмислена реч президентът призова силите на реда да проявят сдържаност, а демонстрантите - да стоят настрана от насилието, "което повече пречи, отколкото помага на справедливостта".

По повод въпроси за негово "по-лично" участие и дори посещение на мястото на тази драма, която от десетина дни разтърсва Америка, Обама подчерта, че на този етап от разследването иска да е "много предпазлив".

Коментирайки въпроса за расовото неравенство в САЩ в по-широк план, той акцентира върху пътя, който остава да се извърви, при положение, че в много общности има "по-голям шанс цветнокожите младежи да попаднат в затвора или да стигнат до съда, отколкото да влязат в университет или да получат добра работа".

"Това е огромен проект. Страната ни работи по него от два века", отбеляза той, сякаш за да разсее впечатлението, че е човек, който ще донесе спасение.

Още от края на първия си мандат 44-ият президент на САЩ, избран благодарение на силната подкрепа на малцинствата, предупреждава, че хората не бива да хранят прекалени очаквания.

"Никога не съм подкрепял идеята, че с избирането ми навлизаме по някакъв начин в пострасова епоха", каза той в интервю за сп. "Ролинг стоун" през април 2012 г.

"Време за силно послание"

Шерилин Ифил, която ръководи Фонда за правна защита на Националната асоциация за напредък на цветнокожото население (NAACP) - най-голямата организация за защита на правата на чернокожите в САЩ, смята, че е добре, че президентът стои на известна дистанция от събитията.

"Трябва да внимаваме да не искаме непрекъснато мнението на президента", казва тя, подчертавайки, че действията на Белия дом в последните дни: федералното разследване, както и назначаването на отделна аутопсия, различна от извършената от местните власти, от една страна, и от семейството, от друга, са силни послания в потвърждение, че във Фъргюсън ще бъде "въздадено правосъдие".

По време на кампанията Обама засегна много директно въпроса за отношенията между тъмнокожи и бели в реч във Филаделфия през март 2008 г. след провокативно изказване на бившия му пастор Джерамая Райт. "Расизмът е проблем, който тази страна не може да си позволи да пренебрегне", каза тогава Обама.

След идването му в Белия дом обаче нещата тръгнаха зле. През юли 2009 г. Обама трябваше да се извини публично, след като нарече "глупав" ареста на свой чернокож приятел и заподозря расови мотиви, без да разполага с всички факти.

Случаят Трейвън Мартин - 17-годишен чернокож младеж, убит през февруари 2012 г. във Флорида от охранител, докато се разхождал невъоръжен в жилищен квартал - беляза обаче поврат.

След съдебен процес, който в крайна сметка оправда охранителя, позовал се на законна самозащита, през юли 2013 г. американският президент възприе много личен тон. Въздържайки се да критикува присъдата, той говори за "болката" на чернокожата общност, предизвикана от съдебното решение. "Преди 35 години аз можеше да съм Трейвън Мартин", каза той.

Обратът в събитията във Фъргюсън, където вчера бе пратена Националната гвардия, би оправдал изказването на президента за необходимостта "да се атакува фронтално въпросът за расизма и социално-икономическото неравенство", каза Адолфъс Пруит, председател на клона на NAACP в Сейнт Луис. "Време е за изключително категорично послание. Време е да се положат грижи за съседите на Майкъл Браун", допълни той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
До АнонименСъщо като при нас, цветнокожите живеят на наш гръб, плащаме им тока и водата, социалните помощи, здравеопазването, билетите по транспорта, а не дай боже да ги закачиш, ще те убият за няма нищо и никой няма да им потърси отговорност! Ако ги засегнеш, както стана преди 2 години в Красна поляна, вземат ножове, брадви и са готови да изколят бъпгарите, без да мислят, че живеят на техен гръб и след това ще измрат от глад.
11
2
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
НА ОБАМА БАЩА МУ Е ИЗЯЛ МАЙКА МУ..ПРЕДИ НЕГО ДА ГО ИЗЯДЕ ОБАМА..ЗАТОВА НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО МУ..МОЛЯ СПАСЕТЕ ЖЕНАТА НА ОБАМА..СРЕД ХОРАТА БРОДЯТ КАНИБАЛИ ПАЗЕТЕ СЕ
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атомките чукат на вратата, те се загрижили за расите си ..
9
2
 
5
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Аз живея в САЩ от много време, и мога да кажа че те са в расово отношение точно като България. И при нас тарторът е *** и то десеторазряден, и при нас целата управляваща каста са евреи, и при нас нашите черняци са привилигировани а се водят за дискриминирани - и нашите и американските *** живеят безплатно. Този случай се е прочул може би с това че полицай е застрелял черняк, докато в същото време навярно има няколко застреляни полицая от черни, а и полицаите в болшинството си са цветни.
8
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 9 години
Mishelle Obama e transgender.
7
1
 
4
 
! Отговори
do 6 преди 9 години
V Vietnam seloto se kazva ; Mi Lai
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** СА РОБИ В САЩ И ВИНАГИ ЩЕ СА ВТОРА РЪКА ДА ЖИВЕИ ДИМУКРАЦИЯАТА ***
5
3
 
13
 
! Отговори
Бльок преди 9 години
Обама марш веднага на клона където ти е мястото !
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Obama zaminava, na purvite izbori ste zagubi.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами как да не е предпазлив по расовите въпроси - сам и бастардно творение на разни раси - негроидна, индонезийско смешение на южноазиатски групи. Душата му е силно повлияна от еврейската американска общност, образованието си е получил при белите расисти - бял, англо-саксонец, протестант. Изобщо расово-идеологически-културен коктейл, който, воден от подсъзнтелно чувство зо непълноценност, може до ни запали и войничка. Световна. Седнал да се бъзика с руската мечка, която се е събудила от сън!
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в САЩ ***,както в България ***,са защитени ,а в много случаи безнаказани!Ако черен полицай застреля бал младеж ,никой нищо няма да каже,но при обратното -бунтове и грабежи!И при нас е точно така-*** не бива да се бара!
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рим ще се самоизяде отвътре и легионите няма да му помогнат!