Бял полицай в Аризона застреля невъоръжен чернокож

Протести в САЩ срещу ненаказването на полицаи при подобни случаи
Обновена: 5 дек 2014 07:40 | 5 дек 2014 07:39, Елка Василева
72
Бял полицай в Аризона застреля невъоръжен чернокож
Снимка: Reuters

Бял полицай застреля 34-годишен невъоръжен чернокож в град Финикс, щата Аризона, вземайки го за търговец на наркотици, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Полицията във Финикс посочи в комюнике, че инцидентът е станал на 2 декември, когато полицаят задържал Ръмейн Брисбън, баща на четири деца и поискал да види съдържанието на джобовете му.

Брисбън се опитал да избяга, отказал да се подчини на заповедите на 30-годишния полицай, чието име не се съобщава, но се уточнява, че има 7-годишен стаж. Когато двамата се сборичкали, полицаят напипал в джоба на Брисбън предмет, приличащ на пистолет и открил стрелба.

Още по темата

Чернокожият бил улучен от куршума в гърдите и починал на място. В показанията си полицаят заявил, че бил сигурен, че е напипал оръжие и че животът му бил в опасност.

След обиск на автомобила на убития полицията открила марихуана и автоматичен пистолет.

Вчера стотици афроамериканци излязоха по улиците на Финикс на протест срещу полицейския произвол. Те настояват да бъде съобщено името на офицера, разстрелял Брисбън и да бъде изправен пред съда.

Инцидентът стана на фона на вълна от протести, свързани с убийствата на други двама невъоръжени чернокожи при подобни обстоятелства. И в двата случая полицаите избегнаха наказание.

В няколко града в САЩ снощи се възобновиха протестите срещу съдебното решение да не се дава ход на дело срещу бял полицай, отговорен за смъртта на чернокож в Ню Йорк, съобщиха Франс прес и ТАСС. Демонстрации с искания за защита на демокрацията, за равноправие и справедливост имаше във Вашингтон, Ню Йорк, Денвър, Детройт, Минеаполис, Чикаго.

 В Ню Йорк несъгласните с решението на съда, както и в сряда вечерта, се събраха на площад Таймс скуеър, откъдето преминаха по една от улиците в Манхатън и блокираха Бруклинския мост. Няколко хиляди демонстранти носеха плакати с надписи "Расизмът убива" и "Нашата демокрация не може да диша", и  скандираха "Няма правосъдие, няма мир".

Инцидентът, предизвикал вълна от протести в Ню Йорк и други градове, стана на 17 юли в Стетън айлънд. Полицаите се опитали да задържат 43-годишния Ерик Гарнър, баща на шест деца, заподозрян в незаконна продажба на цигари. Мъжът не се подчинил и оказал съпротива.

Той бил повален на земята от няколко бели полицаи, един от които го натиснал за врата, въпреки че това е забранено в нюйоркската полиция. Гарнър, който бил с наднормено тегло и страдал от астма, няколко пъти се оплакал, че не може да диша, след което изгубил съзнание. Малко след това той е бил  обявен за мъртъв. Съдебният лекар на Ню Йорк обяви, че става дума за убийство. В сряда беше оповестено решението на съдебните заседатели, според което полицаят Дениъл Панталео не бил извършил наказуемо от закона нарушение и няма основание да бъде даван на съд.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър вчера обеща пълно разследване на смъртта на Гарнър, съобщи Ройтерс.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, който пое поста през януари с обещанието да подобри отношенията между малцинствата и полицията, заяви на пресконференция, че хилядите патрулиращи полицаи в града ще преминат засилено повторно обучение.

Демократът Хилари Клинтън, вероятна кандидатка за президентските избори през 2016 г., призова вчера за реформа на наказателната система и на полицейските методи, предаде Франс прес. Клинтън изрази съжаление, че чернокожите са по-често задържани и претърсвани от полицията, обвинявани и осъждани на по-дълги присъди, отколкото белите, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хора тука пишат без да разбират как стоят нещата. Не се боричкаш с полицай! Точка. Тези черни, които защитавате, си имат много привилегии. С привилегии влизат в университети и имат квоти за работа. В момента някои групи искат по-специални привилегии. Не може никоя група да е над закона. Иначе държавата ще се превърне в беззаконие като Мексико. Бели хора са убивани от черни, черни всеки ден са убивани от повече черни отколкото от други групи. За това няма протести. Всичко е политика.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не защитавайте черните!!! Те са тегобата на Америка. Не учат, не че не могат, не искат. Точно като нашите ***. Раждат по 5-6 деца, продават дрога, крадат, грабят и се убиват. Не им се роботи с много малки изключения. Билият човек работи и за тях и той е най-експлоатирания в Америка. За черните така е най-добре но не и за Америка. На белите им така е писнало от наглостта на ***, че вече не издържат. Но полицията не си поплюва и когато не се спазват правилата стреля първа. Иначе убиват тях.
44
2
 
6
 
! Отговори
Едно ченге преди 9 години
В САЩ ако се съпротивляваш при арест, можеш да бъдеш убит, такъв е закона и всички го знаят. В доста щати (тези придържащи се към доктрината "stay your ground") ако нападнеш с голи ръце човек, то той може да те застреля. Това е и една от причните в тази държава континент на повечето места, ако човек малко се пази, да се чуства по сигурен от колкото в Европа. Относно полицията, на година колегите убиват повече бели престъпници, от коккото черни, но бялото мнозинство не разграбва магазини.
43
1
 
1
 
! Отговори
Марица преди 9 години
До 55 може би си прав но държава като Америка не би трябвало да мисли като тебе но уви тя мисли точно като тебе за престъпниците има затвор.
42
3
 
6
 
! Отговори
Марица преди 9 години
Америка има някакъв страхотен проблем за който незнаем нито ние нито американските граждани и си мисля че с помощта на тези убийства този проблем си се маскира крие се а всъщност той е много по голям от това което се опитват да ни покажат.
41
1
 
2
 
! Отговори
МУНЧО преди 9 години
......... В РУСИЯ ОТНОВО СА УБИЛИ ***....СЛАВА НА РОДИНАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА....ДА ПРЕБЪДЕ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ ЦЕННОСТНАТА ИМ СИСТЕМА.....УРА.А.А.А.А.А.
40
6
 
7
 
! Отговори
kkk преди 9 години
Say YES to racism... расизъмЪТ не може да бъде изкоренен, нито прикрит в тая смешна държава създадена от заточеници, престъпници и най-долната гнилоч от всички континенти.. колкото и лъскаво да изглежда всичко в УСА, малко по малко истината излиза наяве!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да нарчаш някого "бял", не е ли расистко?
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като си избраха *** за президент събратята му решиха че за тях законите вече ни важат и могат да си продават безнаказано дрога на белите деца.
37
3
 
15
 
! Отговори
циника преди 9 години
Хубаво е, че постепенно рухва добре лустрирания, подстриган и украсен мит за "великия" демократичен и толерантен расов мултикултурен модел на американския либерализъм. Защото зад напудрения толерантен модел на няколко чернокожи, пуснати за цвят да репортерстват в СНН или на други представителни функции се крие огромното мнозинство от цветнокожи, натикани в отвратителни гета-джунгли,в които няма какво друго да се прави освен да друсаш,да крадеш и да оцеляваш някак си!
36
9
 
6
 
! Отговори
циника преди 9 години
"Брисбън се опитал да избяга, отказал да се подчини на заповедите на 30-годишния полицай, чието име не се съобщава, но се уточнява, че има 7-годишен стаж. Когато двамата се сборичкали, полицаят напипал в джоба на Брисбън предмет, приличащ на пистолет и открил стрелба."Само тези две изречения са достатъчни, за да се разбере че версията на полицията е писана от . Борили се, но ченгето имало време да напипа джобовете му /да не би пък да е искало да напипа черен к.р и да е останало разочар
35
2
 
9
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
Не си струва труда,времето и нервите да коментирате в този сайт и да ви изтрият коментара! А ти администраторе,жалък негоднико,за едната кирлива заплата си се продал на дявола,но нали знаеш,че идва Видов-ден? Няма да те подмине!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SUPER
33
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който ходи често в Америка или живее там да коментира. Разберете, черната *** до такава степен е писнала на белите на който гръб те живеят добре като не учат и не работят, но ползват социалните придобивки пълнценно. Черната престъпност задушава Америка и наглостта им се прикрива като поставят проблема расизъм а то не е! Черни банди, дрога, грабежи..това е основно живота на черните. И не забравяйте, всяка седмица в САЩ загива по един полицай.
32
1
 
32
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
Няма ли в тази америка Хелзински комитети или те са за износ в колониите.
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За този не знам, но случая с Гарнър го има в YouTube. Можете да видите как човека не се съпротивлява. Чува се как моли за въздух и се вижда как го убиват. Вижда се много добре как един от полицаите го души. Не е единствения случай. В свързани видеа можете да намерите и как 5-*** полицаи убиват човек пред жена му и дъщеря му. И се правят на луди. На видеото човекът си е в безсъзнание, а те се правят, че му нареждат да не се съпротивлява.
30
7
 
13
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Аз приветствам цветнокожата революция в САЩ и призовавам *** революционери да превземат ФЕД, там е цялото ЗЛО което гнети човечеството! Храбри зулуски войни, вземете парите в свои ръце, лулулулулулу!
29
13
 
12
 
! Отговори
читател преди 9 години
В САЩ живеят над 300 милиона.От тях най-малко 299 са доволни от полицията. Тя винаги там където имат нужда от нея.И никога не е била милиция.А *** има навсякъде, това няма нищо общо с демокрацията.Демокрацията е нарушена, когато има лагери за милиони.
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАМЕРИКАНСКА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ? ИЗНАСЯЩИТЕ ДУМУКРАЦИЯ Я ПРИЛАГАТ НА ПРАКТИКА. ТАМ КЪДЕТО Е ИЗНЕСЕНА ТЯХНАТА ДУМУКРАЦИЯ ТРЕВА НЕ НИКНЕ.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо американското общество защитава своята полиция?meto76.blog.bg/politika/2014/12/04/zashto-amerikanskoto-obshtestvo-zashtitava-svoiata-policiia.1319624