Скритата истина за неравенството в САЩ

Ножицата в доходите е изцяло свързана с политическите решения
17 май 2015 19:15,
51
Скритата истина за неравенството в САЩ
Снимка: архив, Reuters

На всички ни е известно, че неравенството в Америка през последните няколко години е нараснало. Общоприетата теза сред консерваторите и дори сред мнозина либерали гласи, че неравенството е цената, която плащаме за развитието, пише в анализ за TIME Рана Форухар.

Ако искаме повече развитие, трябва да се примирим с увеличаването на разликата в доходите. Носителят на Нобелова награда за икономика, професор от Колумбийския университет и бивш съветник на Бил Клинтън по икономическите въпроси Джоузеф Стиглиц пропука тази наложила се като азбучна истина с доклада, който написа за Института "Рузвелт", озаглавен "Пренапийсвайки правилата".

По същество това е пътна карта, показваща тенденциите и промените в политиката през идните четири години, които много хора с напредничаво мислене биха искали да видят.

В този труд има не малко провокационни откровения, но главният извод е следният: неравенство не е неизбежно и това не е социален, а икономически проблем, защото именно заради него всеки икономически възход от 90-те години е ставал все по-бавно и по-дълго в сравнение с предходния. Неравенството не е цената на икономическия растеж, а по-скоро причината и симптомът за забавянето на растежа.

Това е смайващ документ, особено ако се сравнява с по-малко радикалния труд на Центъра за американски прогрес за това как да бъдат подсилени позициите на средната класа. Негов автор е друг бивш съветник на Клинтън - Лари Съмърс. Мнозина очакваха, че в работата на Съмърс ще бъдат изложени основните линии на икономическата политика на Хилари Клинтън.

В известна степен в тези трудове има неща, които се припокриват, но докладът на Стиглиц е по-смел и по-дълбок. Той прави много по-съкрушителна оценка на политическите промени, станали не само през годините на управлението на Джордж Буш, но и на президентството на Бил Клинтън, особено на продължителното дерегулиране на финансовите пазари, на промените в корпоративната система на заплащане, а също на данъчните изменения в началото на 90-те.

При представянето и експертните обсъждания на темата за неравенството и за това как то въздейства на растежа Стиглиц дебело подчерта, че и републиканската администрация, и демократическата администрация са виновни за това, че са водили политика, съдействаща за нарастване на неравенството.

Освен това те са създали, според него, концепция, утвърждаваща, че нищо не може да се направи с това неравенство. "Неравенството не е неизбежно", заяви Стиглиц.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ПРОЧЕТЕТЕ ПОСЛЕДНИТЕ РЕДОВЕ ЗА ДА ВИДИТЕ ОЕВЕЖЕСТВОТО НА АВТОРА---НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СРЕЩУ НЕРАВЕНСТВОТО НЕРАВЕНСТВОТО НЕ Е НЕИЗБЕЖНО---АВНОРА Е ПОНЕ НА 3 ВОДКИ
20
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 41Точно тук е проблемът. Да Кажем че отношенията между страните се изострят и Русия и Китай кажат който доставя стоки в САЩ ние ще го ударим защото ние налагаме вето. САЩ в рамките на 3 месеца ще се срине. За 3 месеца не можеш да възстановиш всички необходими производства независимо че имаш ноухау. Пример трябва да се построят 20 моста но понеже САЩ ползва Индийска строителна стомана не може за 100 дни да построи стоманолеарен завод с необходимия капацитет ако ще и за 1000 милярда $
19
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 401. САЩ не е вече технологичен лидер а до 10 години няма да бъде и военен лидер в света.2. КИТАЙ, Русия, Индия, Бразилия, съюзи като БРИКС и други по-малки регионални съюзи като Латиноамериканските странии прочие.3. САЩ оутсорсна или по-точно даде леката и промишленостите с голям процент работна ръка на Китай и другите азиатски Тигри. След това в САЩ започна и оутсорсинг на мозъци купуват се на място а не се водят в САЩ - Това вкара в спирала вътрешната икономика и увеличи безраб
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Реално:1)Какво значи "САЩ прескочиха зените на мощщта си"?2)Кои са тези "нови световни играчи" които "премахват влиянието" на САЩ3)В какво се изразява "упадъкът" на САЩ?Нещата, които горе пише, че написал Щиглиц, са известни и на децата от поне 50 г. Горе обаче, не пише как да се избегне задържащото влияние на неравенството върху "развитието", което не е и дефинирано.
17
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
До 38 ОБЯСНИ ГО НА ТОЗИ СИН КАПИТАЛИСТ Андрешко и той сигурно си е напълнил джоба от аванта и сега се пъне тука Селски тарикат.
16
4
 
8
 
! Отговори
Реално преди 8 години
Пикът на САЩ беше в края на 70-те до началото на 90те години.Падането на СССР ги задържа още едно десетилетие на върха.....но в днешно време нещата са доста сериозни.Заедно с премахването на еднополюсният свят-което става в момента,в САЩ проблемите се задълбочават-както в меж.план,така и във вътрешно политическа и икономическата зона.Просто САЩ прескочиха зенита на моща си,а и нови световни играчи премахват влиянието и доминирането на Б.Дом над цял свят-а това неминуемо води до упадък.......
15
4
 
19
 
! Отговори
И свобода за негрите преди 8 години
Ама такива утопично комунистически залитания от типа "равенство за всички при доходите" неизбежно води до ситуация десетилетия живяна в десетки институти и заводи в България.Като всички вземат еднакво пари (обикновено еднакво малко) в един момент всички спират да работят или виртуозно симулират дейност докато правят всичко останало ,но не и това за което им се плаща.Трудолюбивият и развиващият се скоро разбират,че няма смисъл и изобщо всичко е една голяма бутафория.Как свърши това сами видяхме.
14
7
 
7
 
! Отговори
андрешко преди 8 години
До Пешо 32Ти бегай да сечеш дръва в Коми и си вземи дебелата ***,за да не ти премръзнат ушенцата !
13
0
 
10
 
! Отговори
ФЕД преди 8 години
До Уточнение 28Нещо бъркаш 30-те млн.които са без здравна осигуровка в САЩ,с бездомните!При около 300 млн. жители в САЩ ,това са около 10 %,в БГ от 7 млн жители над 1,5 млн са без здравни осигуровки което прави около 20 % без осигуровки!
12
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ако искаш *** и в Македония тя е по -назапад.
11
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Андрешко пожелавам ти приятна работа в Китай и Мексико.
10
4
 
13
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До ФЕДВидял си ти истински бедняци! В прехвалената ти Америка който е беден е и бездомен. Говорим за 30 млн. души
9
5
 
9
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
До БожилХайде стига с тия плоски уравниловки. При комунизма никой не е истински беден: с безплатно образование, здравеопазване и подслон. В прехвалената ти Америка който е беден е и бездомен, а това са 30 млн.души.
8
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
*** никога не е ходил в германия ,ако си работил там щеше да знаеш ,че няма кой да те остави да ходиш на почивка 4 пъти в годината ,когато си поискаш.Ха-ха комиш.
7
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ама ти верно си андрешко?Айде сега ми обясни каква е разликата между червения капиталист и западния капиталист дето е инвестирал в китай или мексико.
6
1
 
3
 
! Отговори
пешо преди 8 години
Адрешко ти ли ги изкарваш тези пари.КОй тъпите бизнесмени ли ?Ми като не може да плаща да си работи сам.Просто е.Ама нали нашия бизнес иска всичко да му излиза без пари.
5
9
 
21
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Всичко е много просто!? Най ниската(за БГ) заплата да бъде 1.000лв най високата 6.000лв. Най ниската пенсия 900лв. най високата 1.500лв. Да се премахне възможноста да се става милионер и от там да се премахва и вероятноста за унизителна бедност.При кредит процента да не надминава два а при депозит да бъде 3% и умерени и достъпни цени на всичко....
4
4
 
27
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Винаги е било така, само че преди 100г. е има революции, граждански войни и войни в които богатите са ги трепали, а сега няма как да стане.
3
4
 
8
 
! Отговори
Неравенството в ... преди 8 години
... развитите европейски страни, Германия, Франция, Италия, Испания, е много по-голямо, отколкото в САЩ.
2
1
 
17
 
! Отговори
Лари Съмърс е ... преди 8 години
... неолиберал. Той е ученик на Милтон Фрийдмън. Съмърс е един от създателите на приватизиционната програма в Русия loan-for-shares (най-голямата корупционна програма в историята на Човечеството) в началото на 90те години и като такъв е отговорен за катастрофата, сполетяла Русия.