US историята за Осама бин Ладен – пълна с лъжи?

Eлиминирането на терорист №1 е измама, твърди носител на Пулицър
17 май 2015 16:38,
126
US историята за Осама бин Ладен – пълна с лъжи?
Снимка: Reuters

Обвиненията са наистина сензационни – атака срещу героизма, които окачестви може би най-голямата победа на международната сцена на президента Барак Обама в първия му мандат. Сиймор Хърш, който е носител на най-престижната награда за журналистика “Пулицър”, обяви категорично – операцията за унищожаване на лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен не е била тайна, рискована американска интервенция. Елиминирането на терорист №1 е съвместно организирано действие на американските и пакистанските разузнавателни служби.

БиБиСи отбелязва, че това твърдение е разбунило духовете в САЩ и Пакистан. Мнозина критици посочват липсата на конкретни и неоспорими доказателства за думите на Хърш. Говорителят на Белия дом дори обяви: “Всяко твърдение, че убийството на Осама бин Ладен е друго освен самостоятелна операция на Съединените щати е огромна лъжа”.

В основата на материала на Хърш е твърдението, че бин Ладен е бил под пакинстански контрол още от 2006-та година и укриван в Аботабад с финансовата подкрепа на Саудитска Арабия. Журналистът пише, че високопоставени пакистански официални лица са дали съгласие за “нападението” на американските спец-части – де факто екзекуция – след като американското разузнаване е получило данни за местонахождението на терориста от свои източници в пакистански служби. А не както се представя пред обществеността след серия от разпити на заловени активисти на “Ал Кайда”.

В този момент е сключена сделка, чрез която Вашингтон получава “зелена светлина” за наблюдение на Аботабад, за да се потвърди самоличността на Осама. Пакистан дори предоставя свой агент, който да работи “на терен” за американците в замяна на продължаващата финансова помощ.

Основна част от споразумението е Вашингтон да забави с една седмица обявяването на убийството на бин Ладен и да го представи като атака с безпилотен самолет в Афганистан. Президентът Обама обаче не е могъл да изпълни тази част от уговорката, след като един от американските хеликоптери катастрофира по време на операцията в Аботабад и покриването на историята е станало изключително трудно.

“Представеното от Белия дом, с всичките детайли за тайна операция на елитните части, е като история, писана от Луис Карол (автора на “Алиса в Страната на чудесата”)”, счита Хърш. “Лъжите на най-високо ниво, тайните затвори, атаките с безпилотни самолети и пренебрегването на висши командири, които не са съгласни с дадени решения на Белия дом, продължават да са начинът, по който се води американската външна политика”, не спира с атаките журналистът.

Обвиненията на Хърш обаче бяха поставени под сериозна въпросителна, и то от други водещи американски журналисти. На първо място се посочват ненадеждните източници, по чиито данни е описал събитията – става въпрос за анонимни информатори от американските и пакистанските служби, нито един, от които не е бил пряк участник в елиминирането на Осама бин Ладен. Единственият назован източник е Асад Дурани – кадър на пакинското военно разузнаване, който не е на служба от повече от 2 десетилетия.

От друга страна твърденията на Хърш за екзекуция на бин Ладен без никаква съпротива са в пряк контраст с отделните истории на двама командоси, които са участвали в операцията.

Освен това е трудно да се повярва, че толкова години саудитската власт е давала пари за укриване на човек, който се бори за сваляне на монархията в арабската страна. Или че организирана американска наземна операция в Пакистан е била най-приемливият начин за елиминиране на терориста.

Сиймор Хърш често пише сензационни материали, но рядко те водят до официални разкрития. Едно от тях обаче му донася “Пулицър” през 1970-та година – тогава разкрива масово убийство на виетнамски цивилни от страна на американската армия.

Сред най-запомнящите му статии са за това как администрацията Джордж У. Буш е изпълнявала програма за обучение на ирански бойци в Невада или че Турция стои за химическите атаки в Сирия.

“Съжалявам, че историята ми е срещу това, което обществото приема за истина. Правил съм такива разследвания през целия си живот и не смятам да спирам. 25 души без подкрепа по въздух влизат в сърцето на Пакистан и елиминират Осама бин Ладен? Шегувате ли се?” - така Хърш коментира критиките по свой адрес в едно от най-скорошните си интервюта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите са сила, без значение дали са долари или рубли, важното е да са много.Така, че не мисли, че са за кратко, щото Путин си трупа милиарди за старини, той знае истинската им сила.А народа да сърба борш от зеле и да пие самагон ;)
47
1
 
1
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Могъща е силата на зелените хартийки!НО САМО ЗАСЕГА!
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците лъжат !Осама е в Масква, пият си чая с Дребосъка и се чудят как да подкарат новия руски танк ...
45
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хобита от Кремъл е най-великия диктатор след Хитлер, като братчета са по злоба ;)
44
7
 
4
 
! Отговори
Austin Powers преди 8 години
Няколко процента от населението вярват че Елвис все още е жив. Обаче, 85-90% от поклонниците на Кремълското жуже са напълно убедени че Осама е жив и здрав някъде си. Няма научно обеснение за този феномен освен масов ***.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Троловете плюят демокрацията, щото била лоша ...А какво предлагат - както обикновено нищо не предлагат, само вият на умряло ;)
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Кремъл не казва нищо, значи Осама наистина е бил гръмнат от американците.
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истините се публикуват единствено от ИТАР-ТАСС...
40
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой виждал ли е доказателства за смъртта на Бин Ладен?
39
1
 
26
 
! Отговори
По челото с лопата преди 8 години
US историята за Осама бин Ладен пълна с лъжи?Не може да бъде .
38
21
 
11
 
! Отговори
бляд преди 8 години
Разбира се, че историята е пълна с лъжи. Единствените истини идват ексклузивно и само от Кремъл!
37
2
 
19
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Каквото и да говорим, истината няма да излезе наяве. Така или иначе го пенсионираха по единия или другия начин. За мен на този индивид мястото му е на дъното на океана, като храна за рибите, където да си прави компания с Доку Умаров. Но при положение, че саудите държат около 6% (май толкова бяха, по спомен) от икономиката на САЩ, и при положение, че фамилията на Бен Ладен се ползва с преференции, със сигурност никога няма да разберем каква е истината.
36
1
 
2
 
! Отговори
Мърси преди 8 години
До "Идиго"Казваш другите да четат, ама ти четеш ли ?Съмнявам се, като виждам какво пишеш.
35
13
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Абе морзилки за вас почивен ден нямали ?
34
10
 
2
 
! Отговори
еех преди 8 години
Еее пичове никой не знае истината напълно а и няма да я разберем... секи си има некаккви източници кво се пънете, който е в белия дом само той знае ясно!
33
3
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителството на САЩ е най-голямата световна терористична организация?Да -> +Не -> -
32
2
 
36
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Да продължим нататък!Докато Осама вършеше работа на САЩ беше добър, но как така се извъртяха нещата и американците го погнаха!Каква беше причината за раздора?А че арабите не са организирали атентатите от 11 септемвр е ЯСНО на всеки мислещ хомо сапиенс!Просто нямат капоцитет за подобна широкомащабна операция и то в щатите!
31
10
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 8 години
Виж сега г-н велик конспиратор, ние живеем в ерата на интернет, социални мрежи, блогове клипове, снимки и всякакви мнения и коментари, буквално могат да се произведат от всеки, всеки може да произведе новина, всеки може да е една малко информационна агенция, ти да ми обясняваш как някаква си фамилия, манипулира информационния поток е меко казано безумие, пълна липса на разум. Да не говорим, че освен Ройтер има хиляди други информационни агенции.
30
0
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Родът на Осама Бин Ладен наброява над триста човека от мъжки пол.Занимават се основно със строителен бизнес в ОАЕ и по-малко в останалите арабски страни. Капиталът на фамилията през 2005 г. е около 400 000 000 $. Имат протекции на високо ниво в доста арабски столици. Осама дори е критикуван от рода си за действията си в Авганистан!И вие си мислите, че този човек не може да се укрие? Айде де!
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Идигоми вярвай на агенцията на червен Кольо бе.