Куба готова да съжителства мирно със САЩ

Раул Кастро призова Обама да смекчи ембаргото
Обновена: 16 юли 2015 14:17 | 16 юли 2015 08:52, Елка Василева
21
Куба готова да съжителства мирно със САЩ
Раул Кастро. Снимка: архив, Reuters

Куба е готова да скъса с миналото и да съжителства мирно със Съединените щати, заяви президентът Раул Кастро, цитиран от Ройтерс.

"Говорим за установяване на нов вид отношения между двете страни, различни от цялата наша обща история", каза 84-годишният Кастро в реч при закриване на сесия на парламента.

Кубинският президент отново призова своя американски колега Барак Обама да смекчи ембаргото на САЩ срещу островната държава, предаде Франс прес.

Още по темата

Кастро каза това пет дни преди предвиденото възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни след 54-годишно прекъсване, отбелязва Ройтерс. В понеделник Съединените щати ще открият свое посолство в Хавана, а Куба - във Вашингтон.

Кубинският президент приветства постигнатото споразумение за иранската ядрена програма, предаде още Франс прес. Той подчерта, че Ислямската република има неотменимо право да използва атомната енергия за граждански цели.

Иран и Куба поддържат близки политически и икономически отношения, отбелязва АФП. Техеран осъжда ембаргото, наложено от Вашингтон на Хавана, а тя подкрепя правото му да развие собствена ядрена програма.

Санкциите срещу Русия носят вреда на Европа, правят света по-нестабилен и крият в себе си нови опасности, предупреди Кастро, цитиран от ТАСС.

Хавана и Москва поддържат близки отношения още от времето на Съветския съюз.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: кубаРаул КастроСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че кога не са живяли мирно ?САЩ са имали договор да не нападат Куба !
15
0
 
1
 
! Отговори
Сбъркано заглавие! преди 8 години
САЩ готова да съжителства мирно със Куба!доколкото световните терористи са готови за "мирно" съжителство....(сигурно са се фокусирали върху нещо друго ми се струва)
14
1
 
2
 
! Отговори
Живущ в Германия преди 8 години
До ТялотоЗатова бягат в Испания и Флорида, защото са много щастливи в Куба. Защо Кастро не ги пуска свободно да пътуват? От младите никой няма да остане ако имат възможност да излезат. А в центъра на Хавана сградите се срухват с опасност на живота. Това са мои личнивпечатления от почивката ми там.
13
1
 
1
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
До "специалиста" с най-щастливите страни:Пич, имаш ли представа, че средната заплата в Коста Рика е около $700, а в Куба - $20?
12
3
 
5
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
До 12По америнакси стил си измисляш факти, къде от мързел, къде от безсилие.Най-щастливите 10 са все бедни страни. Коста рика, виетнам, ел салвадор, белиз и прочее.Любимата ти УСА е на 105-то място. Половината хора са на антидепресанти, включително и децата.ИЗТОЧНИК:movehub/blog/happiness-map
11
2
 
3
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Хубава новина! Най-накрая да грейне малко слънце и в градинката на братята кубинци! :)))ПП Не ми пишете глупости - бил съм и в Маями, и в Хавана. Дайте по един безсилен минус и продължавайте. :)
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, те и са най-щастливи на света, според всички изследвания, това значи ли, че живеят най-добре?! Отново желязна кремълска логика! Браво, ***!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"американците ще го превърнат в рай по подобие на това в Маями, някой, ако е виждал - знае"Виждал съм и не бих повторил никога! Ако за теб рая е бетон и 20 милиона затворени в него човеци, за мен не е. Щатите са един голям затвор, пълен с религиозни и капиталови фанатици.Всеки мой познат, който е бил в Куба казва че е рай. Хората нямат нищо, но са в пъти по-щастливи от съседите си.Само дребни алчни душици вярват че смисъла на живота е нови дрешки, лъскава кола и голям телефон.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7, един приятел моряк беше наскоро там с туристически кораб - каза, че е невъобразим соц-ужас - бедност, мизерия, таралясници, липса на каквито и да е удобства и стоки (освен хранителни) карали лади и жигулита и мотори МЗ... а имат уникално крайбрежие...американците ще го превърнат в рай по подобие на това в Маями, някой, ако е виждал - знае!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кат си отиде клана кастро нещата ще се опраят - инак пътя към мадуро е открит!
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 638 неуспешни опитаЦру е най-голямата терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата на Цру да убие Фидел Кастро! С такава бройка не могат да се похвалят Ал-Кайда, ИД, талибаните, ДС и Педро Пороченко, взети заедно!-------Бах мааму, то излиза че през ден са правили атентат. Вярваме ти ***,може и да си прав...
5
6
 
6
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Много много жалко. Хубаво е да се разходи човек до там преди да са го *** американците.
4
5
 
14
 
! Отговори
638 неуспешни опита преди 8 години
Цру е най-голямата терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата на Цру да убие Фидел Кастро! С такава бройка не могат да се похвалят Ал-Кайда, ИД, талибаните, ДС и Педро Пороченко, взети заедно!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За американците също е изгодно да си оправят отношенията с Куба - някогашния Слънчев бряг на САЩ.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този като хвърли топа, краварите ще сложат удобен за тях човек начело на държавата, а безсмъртния Фидел ще трябва да бяга в Русия, КНДР, Зимбабве.Агент Макаров, полковник от КГБ!
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Язък за опростените 30 млрд $ от ***.