САЩ притискат Анкара да спре джихадистите

Ако Турция не го направи, я чака сериозен отговор от Европа
Обновена: 28 ное 2015 08:30 | 28 ное 2015 08:30, Камелия Цветанова
132
САЩ притискат Анкара да спре джихадистите
Снимка: Reuters, архив

САЩ настояват властите в Анкара да разположат допълнителни сили на границата си със Сирия, за да не могат да я преминават бойци на "Ислямска държава" и по-специално тези, които се насочват към Европа. Това се казва в статия, поместена в американския вестник "Уолстрийт джърнъл", предаде ТАСС.

Още по темата
Според американски служители САЩ оказват натиск върху Турция да разположи още няколко хиляди военни по границата си със Сирия, за да затвори около 100-километров участък от границата, който ИД използва за прехвърляне на чужди бойци в зоната на бойните действия и за извеждането им от нея.

След като пресекат този участък, терористите чрез турска територия продължават за Европа.

Според цитираните от вестника източници американците са казали, правилата на играта са се променили и границата трябва да бъде затворена. Има опасност от международен мащаб, тя идва от Сирия и минава през Турция.

Става дума за допълнителен контингент от пехота и артилерия. Източници от Пентагона смятат, че за да бъде изпълнена тази задача, може да са необходими над 10 000 войници.

Засега не е ясно как ще реагира Турция, се казва в статията. Официални лица са заявили, че са съгласни, че трябва да се засилят мерките за сигурност на границата и са казали, че те вече са започнали да правят необходимото.

Вестникът пише, че американски служители са предупредили Анкара, че ако тя не съумее да затвори границата и чужди бойци отново успеят да избягат от Сирия и да извършат атентат в Европа, може да я очаква сериозен отговор от страна на европейските държави. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Смей се колкото искаш!На турците не им е смешно!
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 29 Муахахахахаахахах...кюрдите контролирали региона и не позволявали на джихадистите да преминават в Турция???? Муаахахаххах това е вица на годината!
15
1
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
До ИСТИНАТАДа, сигурно е толкова! Но проблемна е около 100км. Останалите 800 ги контролират кюрдите и там трудно минават доставки за ИД!
14
4
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 26Длъжни са турците само към един народ- Руският за убитият руски пилот! Тепърва ще изкупват греховете си турците заради него. Руснака забавя, но не забравя! Запомни го!
13
0
 
31
 
! Отговори
Протести в Турция преди 8 години
Докога ще мълчите за протестите в Турция срещу ареста на двамата журналисти позволили си да напишат за подкрепата с оръжие на Идил от страна на Турция? Таип иска от съда те да бъдат осъдени до живот.Докога ще мълчите за геноцида над населението на Крим от страна на киевската власт, която не отстранява последствията от атентата на група татари и бандеровци и държи целия полуостров без ток вече цяла седмица
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как Турция се бори срещу Асад и подкрепя опозицията, а същевременно била против ИД. Че то отдавна е ясно чве ИД е вече опозицията срещу Асад. Хамериканците май на малки деца искат да ни направят и да вярваме в някакви абсурдни приказки. То бива наглост, то бива цинизъм....
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 16 Е колко километра стават като включиш морската граница на Сирия, бе т.ъп.ак? Или викаш джихадистите през Средиземно море не преминават от сириййският до турският бряг?
10
0
 
8
 
! Отговори
Казанлъкчанин преди 8 години
Дайте си ми автоматите , бе ур.о.ди такива! Ако знаех, че за вас ги произвеждах навремето щях да си подам молбата за напускане на ръководството в завода.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро предложениеДали е изпълнимо
8
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типилчно за Сащ Едно говорим, друго правим
7
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Турция в този си вид няма място в НАТО и Европа.
6
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция иска Сирия да се разпадне за да си чепнат едно парче, в момента такива далавери се въртят, че вече се съмнявам че ИД реално може да съществува без подкрепата на САЩ и Турция. То не е експорт на нефт, то не са холивудски клипове, лекартсва обучения.....
5
2
 
36
 
! Отговори
смешна статия преди 8 години
Ха-ха краварите променят инструкциите демек усетиха ни давай да ги спираме иначе европата ще вземе да се врътне сърдито и да цъфне някоя анадолска пролет. ВЕрвате ли ,че краварите предприемат каквото и да е било за да накарат някой си да "спре" отрочетата им?
4
5
 
31
 
! Отговори
Ali Kemal преди 8 години
Ako Turcia svali Erdogan ot vlast i se obedeniat s Rusia,niama i spomen da ostane ot islqmska darjava
3
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново една сюрия глупости изписани. Те турците с това изнудваха Европа, сега ще ги спират. Турците са им съюзници, и на децата им стана ясно.
2
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тасс супер источник за *** статий
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавието все едно ми звучи като думите на някой треньор към боксьорът му: не го нокаутирвай, дай му победата!